Το σχόλιο της ημέρας

Περί εγκλημάτων και ποινών….τα θρασίμια της επιείκειας, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Πάνος Μπιτσαξής

• Είναι ο τίτλος ενός προπατορικού έργου του Μπεκάρια που γράφτηκε το 1764. Είχε κάνει πάταγο στην εποχή του και ακόμα καθοδηγεί και επηρεάζει τις γενικές αρχές , τον προσανατολισμό της ποινικής θεωρίας στις αρχές του ουμανισμού και του διαφωτισμού.Έχει διαποτίσει τον τρόπο της σκέψης μας ως βάση της δικαϊκής ύλης. Αυτό που ονομάζουν οι Λατίνοι saedes materiae. Την αναλογία εγκλήματος και ποινής, την αρχή της επιείκειας, την αρχή ότι η ποινή δεν εκδικείται αλλά υπηρετεί την πρόληψη.

• Χτες μετά την πέμπτη διευκρινιστική δήλωση Δρίτσα και την γενικότερη αμφισημία και αμφιθυμία πολλών εντός του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι « η τρομοκρατία είναι εχθρός της αριστεράς.» Είναι περιττό.  Ουδείς σοβαρός άνθρωπος θεωρεί ότι η αριστερά σχετίζεται με την τρομοκρατία των φόνων, των απαγωγών, των αεροπειρατειών κλπ. Οι κρυφές συμπάθειες μερικών είναι γνωστές αλλά δεν μεταβάλλουν την γενική εικόνα.Είναι μια άλλη διάχυτη και αναγεννημένη πιο light αλλά αληθινά διαλυτική τρομοκρατία με την οποία ο ΣΥΡΙ ΖΑ πρέπει να λύσει τις διάφορες του. Αν έχει.

• Στα χτεσινά ψιλά. Δυο αλητάμπουρες πλησίασαν απειλητικά τον πάγκο όπου νοσηλευτές του ΕΟΔΥ έκαναν δωρεάν rapid test. Μας καταστρέψατε τη ζωή τους είπαν. Έχετε 10 λεπτά διορία να φύγετε αλλοιώς επιστρέφουμε με τις μολότοφ. Οι άνθρωποι προς τιμήν τους, παρά την τρομάρα που θα πήραν, μείναν στη θέση τους και συνέχισαν το έργο τους. Ήρθε η Αστυνομία και τα θρασίμια έγιναν καπνός.

• Τι θα είχε γίνει αν είχαν συλληφθεί; Τίποτα. Το αλλοπρόσαλλο ποινικό μας σύστημα χαρακτηρίζει τη πράξη ως ελαφρότατο πλημμέλημα απειλής. Μια έμπειρη υπεράσπιση θα τους είχε απαλλάξει με το συνδυασμό του νεαρού της ηλικίας, την «απρόσφορότητα»της απειλής και τις αμφιβολίες περί τον «τρόμο» και την «ανησυχία» των νοσηλευτών. Στη χειρότερη γι’ αυτούς περίπτωση 4 μήνες με τριετή αναστολή και γεια σας. Στο Εφετείο η «μετάνοια» θα οδηγούσε στη δευτεροβάθμια απαλλαγή τους.

•Νομίζω πως πρέπει να ξαναδιαβάσουμε το «περί εγκλημάτων και ποινών». Η επιείκεια και η μετριοπάθεια , η υποχωρητικότητα, είναι αρετή αλλά δεν μπορεί να γίνει νεύρωση λέει ένας φίλος μου για άλλο θέμα

• Άλλο βέβαια αυτό και άλλο ο αυτό εγκλωβισμός σε ψεύτο διλήμματα (Δομοκός Κορυδαλλός) που είναι βούτυρο στο ψωμί της καφρίλας με πολιτικό και αντιεξουσιαστικό προσωπείο.

SHARE
RELATED POSTS
Θόδωρος Αγγελόπουλος: εικόνες από το παρελθόν ή το μέλλον;, του Μάνου Στεφανίδη
Να είμαστε σοβαροί, του Γιάννη Σιδέρη
Ο κορωνοϊός δεν είναι «εφ’ημίν». Τα μέτρα προστασίας είναι., του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.