Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Παραβάτες χωρίς όρια…, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

 

Γιώργος Αρκουλής
Γιώργος Αρκουλής

Μπαίνοντας από την λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Δωδεκανήσου, που θεωρείται κατά κάποιον τρόπο η πρώτη πύλη εισόδου του Δήμου Αλίμου, βρίσκεις πρώτα το μεγάλο κατάστημα του ΟΑΕΔ (με τους… δεκάδες αλλοδαπούς να ασφυκτιούν στο πεζοδρόμιο) και μετά διακρίνεις πάνω σε ένα ύψωμα τον επιβλητικό κατάλευκο ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Επειδή, όμως τα άτομα τρίτης ηλικίας (που αποτελούν συνήθως το συχνό επισκεπτήριο για κερί και προσκήνυμα στις εικόνες και σύντομη προσευχή) δυσκολεύονται με τα δεκάδες ζόρικα σκαλοπάτια, η επιτροπή του ναού, φρόντισε να δημιουργήσει ένα μικροσκοπικό χώρο – ναΐσκο στο πεζοδρόμιο της Δωδεκανήσου, πίσω από το γωνιακό περίπτερο. Αυτός ο ναϊκσκος, μόνιμα ανοιχτός, δέχεται την επίσκεψη των πιστών και όλα κυλούν μια χαρά. Μάλιστα, ο δήμαρχος είχε δώσει εντολή πριν από καιρό και μπροστά στον μικρό χώρο λατρείας, το συνεργείο του Δήμου έφτιαξε ένα μικρό στρογγυλό κηπάκο, όπου μία κυρία –προφανώς υπεύθυνη για την επάρκεια των κεριών, την καθαριότητα κλπ- έχει φυτέψει διάφορα φυτά, και τα φροντίζει «σαν τα μάτια της», αλλά τι το θες; Δεν υπάρχει νύχτα που κάποιος επιτήδειος θα μπει στον κηπάκο και θα ξεριζώσει την πρασινάδα, ενώ η αλητεία έφτασε στο σημείο να αφαιρέσει ακόμη και τούβλα από την συστοιχία που περιβάλει κυκλικά τα φυτά! Η επιβλέπουσα κυρία, έχει απελπιστεί. Ωστόσο, το γεγονός που την λυπεί βαθύτατα είναι οι συχνές κλοπές που προκύπτουν ΜΕΣΑ στον ναΐσκο. Φτωχοδιάβολοι –όπως μου είπε- έχουν κλέψει εικονίσματα, που άλλοι είχαν δωρίσει στον άγιο. Σχεδόν δακρυσμένη με ρώτησε: «Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσουν αυτές οι άτιμες πράξεις σε βάρος του ναού;». Αναρωτήθηκα με την σειρά μου, ‘τι να τις πω;’.

«Να φτιάξουμε μια μικρή επιγραφή που θα απευθύνεται σε όλους και θα λέει: Η ΚΛΟΠΗ ΣΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. Ενθουσιάστηκε, διότι το «ου κλέψεις» ως 8η στον κατάλογο των 10 Εντολών που υπαγόρευσε ο Θεός στον Μωϋσή, και εντάχθηκαν στην Βίβλο, αν μη τι άλλο τιμωρεί. Οπότε μπορεί κα να ληφθεί υπόψη από κάποιον υποψήφιο παραβάτη…

ΥΓ: Μήπως είναι λίγο ρομαντικά όλα αυτά; Διότι, κατά τον μέγιστο Ηλία Πετρόπουλο, «το πρώτο επάγγελμα του ανθρώπου είναι η κλοπή» (και όχι το…άλλο, που άστοχα θεωρείται ως το «αρχαιότερο»!)

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο αετός πεθαίνει στον αέρα, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Η Αγάπη, του Χρήστου Χωμενίδη
Νοσταλγίες παρενθετικές, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.