Πρόσωπα - Αφιερώματα

Πανάκριβη η άνασσα…, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Αναρωτιέμαι τι νόημα είχε να αφιερωθεί από ΤΟ ΒΗΜΑ της (περασμένης) Κυριακής μια ολόκληρη δεξιά σελίδα (στο ένθετο για το βιβλίο) σε έκδοση αφιερωμένη στο ημερολόγιο της…ΑΜ Φρειδερίκης της Ελλάδος. Όταν, βεβαίως, δεκάδες εξαιρετικοί Έλληνες συγγραφείς αγωνιούν για το αν θα τύχουν λίγες αράδες παρουσίασης της δουλειάς τους από την εν λόγω έγκριτη εφημερίδα. Η Φρειδερίκη (γεν. το 1917) στην Γερμανία, μεγάλωσε μεν κατά την διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε  να ενταχθεί στη ναζιστική νεολαία, μολονότι έφερε ήδη τους τίτλους της πριγκίπισσας του Αννόβερου και της δούκισσας του Μπράουνσβάϊκ (ζευγάρι πήγαιναν τότε οι ‘γαλάζιοι’ τίτλοι). Φυσικά το 1938 ως το 1964 που χρημάτισε βασίλισσα της Ελλάδας (και ακολούθως ως την χούντα των απριλιανών βασιλομήτωρ!) απέτυχε να θεμελιώσει την αγάπη του λαού στο πρόσωπό της (με εξαίρεση τη Νότια Πελοπόννησο…), αλλά τι να το κάνεις; Η διαδικτυακή  εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια» κάνει προσπάθεια προκειμένου να κρύψει τα αισθήματα του συντάκτη: «(…) Η Φρειδερίκη είχε σημαντική επιρροή στα πολιτικά της Ελλάδας αν και αυτό δεν προβλεπόταν από τον θεσμικό της ρόλο». Έτσι απλά. Η σημείωση αυτή θυμίζει κάπως τον «συνωστισμό πληθυσμού στην παραλία», της γνωστής καθηγήτριας, όταν καιγόταν η Σμύρνη το’22,  και οι νεότουρκοι του Κεμάλ έριχναν τους Έλληνες στη θάλασσα.

Όλα αυτά πλέον δεν έχουν σημασία, αφού από τον Φεβρουάριο του 1981 η Φρειδερίκη αναπαύεται στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου. Σημασία έχει, εντούτοις, το γιατί αποφάσισαν κάποιοι (εκδόσεις Καπόν) να δώσουν στην κυκλοφορία τρίτομο έργο με τις…επίσημες ημερολογιακές καταγραφές των δραστηριοτήτων της βασίλισσας Φρειδερίκης. Το οποίο έργο, διαφημίζει ΤΟ ΒΗΜΑ ως προσφορά ιστορικού υλικού για μια λεπτομερή απεικόνιση της προσωπικότητάς της…

Θεωρώ πως πρέπει να είναι κάποιος εξαιρετικά αργόσχολος ώστε να δώσει (προσέξτε και ανατριχιάστε) 169,60 ευρώ για να απολαύσει τις 1.464 σελίδες του έργου. Μέσα στις οποίες θεωρώ απίθανο να υπάρχουν σχόλια για τα περίφημα συνθήματα τον Ιούλιο του ’65, όταν το παλάτι στην ουσία «καθάρισε την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου» για να εγκαταστήσει κυβέρνηση της δικής του προτίμησης.

ΥΓ: Υπηρετούσα τη θητεία μου εκείνες τις κρίσιμες ημέρες σε αεροδρόμιο της Μαγνησίας, αλλά με χίλιες δυο προφυλάξεις είχα αγοράσει την «Αθηναϊκή», που  πρόβαλε γερά το σύνθημα της πορείας που αφορούσε την άνασσα:

«Δεν σε θέλει ο λαός πάρτη μάνα σου και μπρος».

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Έζησε 98 χρόνια…, του Κωστή Α.Μακρή
Μ. Φάβιος Κοϊντιλιανός «Περί του χαρακτήρος του ρήτορος ως ανθρώπου» και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, του Κωστή Α.Μακρή
Ο Παπαδημητρίου στα ίχνη σπουδαίων ερμηνευτών!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.