Το σχόλιο της ημέρας

Ο Μπογδάνος…η Έμα…ο Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

Η Εμα Ραντουκάνου, η δεκαοκτάχρονη, σάρωσε στο US open και κατέπληξε την οικουμένη. Από την 150η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Έτσι έγινε και σημαντικότερη η επιτυχία της Μαρίας Σακκαρη που έφτασε στον ημιτελικό. Το κορίτσι γεννήθηκε από Ρουμάνο πατέρα, Κινέζα μητέρα, στον Καναδά και σήμερα είναι Αγγλίδα. 4 χώρες πανηγυρίζουν για την επιτυχία της η Ρουμανία, η Κίνα, ο Καναδάς και το Ηνωμενο Βασίλειο. Δεν ξέρω ποια καταγωγή βαραίνει περισσότερο στην συνείδηση της ίσως κάποια ίσως και όλο το σπάνιο αυτό χαρμάνι της ταυτότητας της, το δικό της, το διαμάντι της. Τι να καταλάβει από την παγκοσμιότητα ένας άνθρωπος όπως ο Μπογδάνος. Νίκησε στην Αμερική όπου πρόεδρος διετέλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα , με το αμερικανικό όνομα, μια και ο κύριος αυτός μιλάει για ονόματα. Σήμερα η ινδικής καταγωγής αντιπρόεδρος λέγεται Καμάλα.

Η πατρίδα και η ταυτότητα είναι θέμα «διάνοιας» όχι αίματος ούτε καν καταγωγής. Δεν το λέω εγώ το είπε ο Ισοκράτης τον τέταρτο πΧ αιώνα. Και δεν το έμαθα λόγω αρχαιογνωσίας, δεν είμαι τόσο μελετημένος. Το έμαθα από τον Πρόεδρο όλων των Ελλήνων τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο , όταν είχε ανακύψει το γελοίο εκείνο θέμα με το αν ο αριστούχος Οδυσσέας Τσενάι μπορούσε να είναι σημαιοφόρος στη παρέλαση. Είχα τότε χειριστεί νομικά μια πτυχή αυτού του τρελό θέματος.

Ο Πρόεδρος ξέκοψε τη συζήτηση αναφερόμενος στον Ισοκράτη:  “Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας”.

Αντί να χαιρόμαστε για το πλούτο και την ευρύτητα των ελληνικών σχολείων που αύριο θα δώσουν στη χώρα άξιους Έλληνες έχουμε τον κάθε Μπογδάνο να βάζει από το παράθυρο τη χρυσαυγιτικη λογική. Η Ν Δ οφείλει εξήγηση για τον βουλευτή της. Άμεση και πλήρη. Όχι για τα ονόματα, αυτό είναι δευτερεύον. Για την ουσία. Γιατί ο κύριος αυτός θέλει τα παιδιά αυτά στο πεζοδρόμιο να επαιτούν και όχι στο σχολείο να λάμπουν. Όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα; αυριανοί πολιτες, έχουν δικαίωμα στη παιδεία. Όπως τα αδέλφια Αντετοκουμπο, όπως τόσοι άλλοι που σήμερα διακρίνονται ως Έλληνες χωρίς να έχουν την επωνυμία των μεγάλων αθλητών.

SHARE
RELATED POSTS
Αναγνώστες, γιατί δεν σχολιάζετε;, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Στα όρη, στα βουνά ο Παύλος, του Δημήτρη Κατσούλα
Φέτος θα στρώσει λιόπανα κάτω από την Ακρόπολη, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.