Πόρτα στην Πολιτική

Ο Μουσταφά με ενδιαφέρει πιο πολύ κι από τον Τζο, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Υπό τη καθολική αδιαφορία διεξήχθησαν χτες οι εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο. «Ψεύτο εκλογές» τις αποκαλούμε αυτάρεσκα. Όμως η de facto μη αναγνωρισμένη οντότητα των Τουρκοκυπρίων γράφει ήδη 46 χρόνια στην αδήριτη πραγματικότητα.

Πάντα φοβόμουν πως η Κυπριακή τραγωδία θα ολοκληρωθεί με τη προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου στη Τουρκία και δεν θα μπορούμε ως Ελληνισμός να το αποτρέψουμε. Το άνοιγμα των Βαροσίων μου ξανάφερε στο νου αυτό το φόβο. Γιατί όταν ένα ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με διαπραγματεύσεις η με πόλεμο επικρατεί πάντα ο ισχυρότερος λέει ο άτεγκτος ιστορικός νόμος.Και στην Κύπρο, την ελεύθερη Κύπρο, οι υποστηρικτές της μη λύσης είναι περισσότεροι.Δεν θέλουν στα πόδια τους τους Τούρκους σε ένα δυσλειτουργικό, περίπλοκο Κράτος και το Τουρκικό στρατό να καιροφυλακτεί. Από πολλές απόψεις δεν έχουν άδικο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γίνει διαιτητής στις ζωές τους. Λυση χωρίς τη θέληση τους δεν μπορεί να υπάρξει.

Τι γίνεται όμως στην άλλη μεριά;

Υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του Τουρκοκυπριακού πληθυσμού (200.000 ψηφοφόροι είναι το σύνολο), ιδίως νέοι με μόρφωση και αστοί, που παθαίνουν αλλεργία με την ιδέα της Ισλαμοποίησης και της ανοιχτής Τουρκικής κυριαρχίας. Θέλουν το μέλλον τους στη Κύπρο και την Ευρώπη. Ειναι αυτοί που θα τους ήθελε κάθε λογικός άνθρωπος ως συμπολίτες του με τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους και τη ταυτότητα τους.Αυτούς εκφράζει και μάλιστα με σοσιαλιστική πολιτική πρόταση η πιο φωτεινή φυσιογνωμία των Τουρκοκύπριων ο Μουσταφά Ακιντζι. Αυτοί είναι ο φραγμός της προσάρτησης της Βόρειας Κύπρου. Μια χούφτα άνθρωποι. Αυτοι είναι που θέλουν τη δίκαιη λύση του Κυπριακού από την άλλη μεριά του λόφου. Προφανώς τους ενδιαφέρει να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα τους. Αλλά τα συμφέροντα αυτά δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του Ερντογαν και της Τουρκίας.Και τα συμφέροντα αυτά είναι και εύλογα και συζητήσιμα απολύτως. Απέναντι τους ο αχυράνθρωπος της Τουρκίας και του Ερντογάν Ερσιν Ταταρ. Εκφραστής του εθνικισμού και της ιδέας μια τελειωτικά διαιρεμένης Κύπρου.Μιας επαρχίας της Τουρκίας ισλαμικής και επιθετικής.Ο τύπος είναι κλασσικός καιροσκόπος.Εκφράζει το καθυστερημένο πολιτιστικά πληθυσμό που εξάπτει ο Ερντογάν και τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο, αν και ο ίδιος έχει σπουδάσει στο Cambridge και διετέλεσε στέλεχος της διεθνώς πασίγνωστης ελεγκτικής εταιρείας Pricewaters house. Χρήσιμος για τον Ερντογάν και τη φαμίλια του που έχει ανάγκη των συμβούλων του για τη διαχείριση των θεμάτων του ιδίως στις ΗΠΑ όπου δραστηριοποιείται ο γαμπρός του με τον άλλο πολύφερνο γαμπρό του Τραμπ. Διπλό το καλό για τον Ερντογάν και τη Κύπρο και τον ειδήμονα στο μαύρο χρήμα. Άλλωστε το κοντραμπάντο στα κατεχόμενα ανθεί.

Έχουν τεράστια σημασία για την Κύπρο και την Ελλάδα αυτές οι εκλογές.

Αν μου έπεφτε λόγος, τρόπος του λέγειν, μεταξύ του Τζο και του Μουσταφά θα επέλεγα το Μουσταφά. Γιατί η αμερικανική πολιτική δεν αλλάζει εύκολα αν και σαφώς προτιμούμε το Μπάιντεν. Όμως η τουρκοκυπριακή πραγματικότητα σε αυτή τη συγκυρία είναι ζωτικής σημασίας. Για το μέλλον της Κύπρου και των Ελληνοτουρκικών διαφορών.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μην πείτε «καλά Χριστούγεννα», είναι παρωχημένο, του Γιάννη Σιδέρη
Ιωάννα Καλαντζάκου: η καταξιωμένη επαγγελματίας που στηρίζει μητρότητα και οικογένεια-Πρόσκληση στην προεκλογική ομιλία της στο Politia Tennis Club
Ηλίας Καραβόλιας
Ανεπιθύμητοι…, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.