Ανοιχτή πόρτα

Οι άρρωστοι με τους υγιείς αντάμα …, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Οι άρρωστοι με τους υγιείς αντάμα

 

Νεοανεγερθέν μνημείο υπέρ των πεσόντων στον πόλεμο του 1940 σε διπλανό χωριό .

Ενώ η τελετή είχε καθοριστεί για τις 11.30 ,  από νωρίς το πρωί – και  χωρίς να υπερβάλλω πριν το κεφαλοχώρι ξυπνήσει καλά , καλά – και πριν τα καφενεία ανοίξουν κατέφθασαν οι προσκεκλημένοι για τις δέουσες τιμές απονομής .

Κουστωδία ολόκληρη  με επικεφαλής τον Δήμαρχο περιστοιχιζόμενο  από μια αρμάδα συμβούλων ( γράφε χαραμοφάηδων ) και προς άγραν ψηφαλακίων , είχε δοθεί η εντολή τα πάντα να είναι στην “πέννα” ετοιμασμένα . Μόνον αρνιά δεν έψησαν για να τιμήσουν το γεγονός δεόντως .

Στις μαρμάρινες στήλες όπου αναγράφονταν τα ονόματα των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος είναι ζήτημα εάν ανάμεσα στους αληθινά πεσόντες υπήρχαν πέντε με έξη ονόματα . Τα υπόλοιπα ανήκαν σε δωσίλογους και κατσαπλιάδες .Σε Χίτες και τα τσιράκια τους .

Θα μου πεις ίσως, γιατί κάθομαι και σχολιάζω και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Εθνική ενότητα προέχει πάντων . Σύμφωνοι, αλλά δεν είναι δυνατόν στην έννοια της συμφιλίωσης να εξισώνουμε το θύμα με τον θύτη , την αλήθεια με το ψέμα , το γνήσιο και υγιές με το ετοιμόρροπο και επικίνδυνο, το χθες με το σήμερα . Και … είναι και το άλλο : ως στριμμένο άντερο που είμαι δεν θα το αφήσω να περάσει στο ντούκου , έτσι στα ψιλά , κι ‘’ έχει ο θεός για όλους … ‘’ .

Η στήλη λοιπόν στην πλατεία του χωριού στημένη , από νωρίς το απόγευμα της προηγουμένης ήταν έτοιμη . Ακόμα και η σημαία όπου θα εγίνοντο τα αποκαλυπτήρια στη θέση της . Δεν έμενε παρά το μετρημένο στο μπόι του Δημάρχου σχοινί να το τραβήξει για ν’ αποκαλυφθούν τα ονόματα .

Οι λόγοι οι δέοντες εκφωνήθηκαν τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον δάσκαλο του χωριού, έγινε η κατάθεση στεφάνων και αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από όλους τους παριστάμενους , εψάλη ο Εθνικός ύμνος και ακολούθησε η σχολική παρέλαση . Κι ενώ οι γονείς περιχαρείς χειροκροτούσαν τα παιδιά τους στον ομοιόμορφο βηματισμό τους , βλέπω ένα αδέσποτο σκυλί να πλησιάζει κρυφά και φοβισμένο το ηρώο , να ανασηκώνει το αριστερό του πόδι και να κατουράει τα στέφανα .

Την επομένη έμαθα ότι το δηλητηρίασαν . Ο λόγος;   Ότι είχε δαγκώσει κάποιον ηλικιωμένο, κυκλοφόρησε στο χωριό .

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το έλλειμμα στην παιδεία των πολιτικών ηγετών και η ένδεια στην Πολιτική, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
Η κατάρα της φυλής μας, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη
Δεν με σηκώνει ο τόπος εκεί, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.