Ανοιχτή πόρτα

Οι άρρωστοι με τους υγιείς αντάμα …, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love
  • 19
    Shares

Οι άρρωστοι με τους υγιείς αντάμα

 

Νεοανεγερθέν μνημείο υπέρ των πεσόντων στον πόλεμο του 1940 σε διπλανό χωριό .

Ενώ η τελετή είχε καθοριστεί για τις 11.30 ,  από νωρίς το πρωί – και  χωρίς να υπερβάλλω πριν το κεφαλοχώρι ξυπνήσει καλά , καλά – και πριν τα καφενεία ανοίξουν κατέφθασαν οι προσκεκλημένοι για τις δέουσες τιμές απονομής .

Κουστωδία ολόκληρη  με επικεφαλής τον Δήμαρχο περιστοιχιζόμενο  από μια αρμάδα συμβούλων ( γράφε χαραμοφάηδων ) και προς άγραν ψηφαλακίων , είχε δοθεί η εντολή τα πάντα να είναι στην “πέννα” ετοιμασμένα . Μόνον αρνιά δεν έψησαν για να τιμήσουν το γεγονός δεόντως .

Στις μαρμάρινες στήλες όπου αναγράφονταν τα ονόματα των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος είναι ζήτημα εάν ανάμεσα στους αληθινά πεσόντες υπήρχαν πέντε με έξη ονόματα . Τα υπόλοιπα ανήκαν σε δωσίλογους και κατσαπλιάδες .Σε Χίτες και τα τσιράκια τους .

Θα μου πεις ίσως, γιατί κάθομαι και σχολιάζω και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Εθνική ενότητα προέχει πάντων . Σύμφωνοι, αλλά δεν είναι δυνατόν στην έννοια της συμφιλίωσης να εξισώνουμε το θύμα με τον θύτη , την αλήθεια με το ψέμα , το γνήσιο και υγιές με το ετοιμόρροπο και επικίνδυνο, το χθες με το σήμερα . Και … είναι και το άλλο : ως στριμμένο άντερο που είμαι δεν θα το αφήσω να περάσει στο ντούκου , έτσι στα ψιλά , κι ‘’ έχει ο θεός για όλους … ‘’ .

Η στήλη λοιπόν στην πλατεία του χωριού στημένη , από νωρίς το απόγευμα της προηγουμένης ήταν έτοιμη . Ακόμα και η σημαία όπου θα εγίνοντο τα αποκαλυπτήρια στη θέση της . Δεν έμενε παρά το μετρημένο στο μπόι του Δημάρχου σχοινί να το τραβήξει για ν’ αποκαλυφθούν τα ονόματα .

Οι λόγοι οι δέοντες εκφωνήθηκαν τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον δάσκαλο του χωριού, έγινε η κατάθεση στεφάνων και αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από όλους τους παριστάμενους , εψάλη ο Εθνικός ύμνος και ακολούθησε η σχολική παρέλαση . Κι ενώ οι γονείς περιχαρείς χειροκροτούσαν τα παιδιά τους στον ομοιόμορφο βηματισμό τους , βλέπω ένα αδέσποτο σκυλί να πλησιάζει κρυφά και φοβισμένο το ηρώο , να ανασηκώνει το αριστερό του πόδι και να κατουράει τα στέφανα .

Την επομένη έμαθα ότι το δηλητηρίασαν . Ο λόγος;   Ότι είχε δαγκώσει κάποιον ηλικιωμένο, κυκλοφόρησε στο χωριό .

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

  • 19
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Μύθοι και Μυθολογία, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Ο κ. Τσίπρας, οι ταυρομαχίες και η Μεγίστη ανακάλυψη, του Νίκου Σταθόπουλου
Η Στέλλα Κουτρή απαντά σε 8 ερωτήσεις καλωσορίζοντας με αισιοδοξία το φθινόπωρο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.