Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Πόσα λεφτά κάνει το πτώμα του Κασσόγκι;, του Στέλιου Κούλογλου

Spread the love

τελικώς ο Τραμπ αποδεικνύεται ο πιο ειλικρινής. Από την αρχή είπε ο άνθρωπος ότι είχε να παραδώσει μια παραγγελία ύψους 110 δις στη Σαουδική Αραβία. Και επομένως δεν είχε κανένα λόγο να μη πιστέψει τον πρίγκιπα μπιν Σαλμάν. Ο οποίος εδώ και 15 μέρες δουλεύει την ανθρωπότητα υποστηρίζοντας στην αρχή ότι δεν ήξερε που είναι ο δημοσιογράφος Κασσόγκι και έπειτα- όταν ο Ερντογάν έκανε σαφές ότι παρακολουθούσε το προξενείο της Σαουδική Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και είχε ηχητικά ντοκουμέντα- ότι δεν είχε ιδέα για την αποτρόπαια δολοφονία που διέπραξαν οι δικοί του.

Τουλάχιστον ο Αμερικανός πρόεδρος ακολούθησε την πάγια πολιτική της χώρας του απέναντι στο μεσαιωνικό, θεοκρατικό καθεστώς του Ριάντ: από το επίσημο αμερικανικό πόρισμα για την 11η του Σεπτέμβρη του 2001, έχουν κρατηθεί μυστικές οι περιβόητες 28 σελίδες που αφορούν την συμμετοχή της Σαουδαραβικής κυβέρνησης στο τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 3000 Αμερικανούς πολίτες και τραυμάτισε τους διπλάσιους. Αλλά οι Ευρωπαίοι;

Το Βερολίνο είχε τη πολυτέλεια να δηλώσει, δια της κυρίας Μέρκελ, ότι «θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να διαλευκανθεί η δολοφονία του δημοσιογράφου». Τι παραπάνω να μάθουμε δεν διευκρίνισε ακριβώς, γιατί το μόνο που έχει απομείνει  να διαλευκανθεί είναι που είναι το πτώμα του Κασσόγκι ή τα κομμάτια του, αφού κατά πόσο πιθανότητα τον διαμέλισαν.

Η Ισπανία βιάστηκε περισσότερο και χθες το Κοινοβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων στο Ριάντ. Στην απόφαση αντιτάχθηκαν οι Podemos που στηρίζουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία όμως υποστηρίχθηκε από τη δεξιά. Στο μεταξύ, εγκλωβισμένη ανάμεσα στη γερμανική αναμονή και την ισπανική ανυπομονησία, η δύστυχη κυρία Μοργκερίνι, υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, ψέλλιζε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο διάφορα περί  συνέχισης των ερευνών, λες και είμαστε ιατροδικαστές ή Σέρλοκ Χολμς.

Την ίδια ώρα χθες, κι ενώ ο Ερντογάν δήλωνε ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν» ( ο οποίος μπορεί, λόγω προχωρημένης ηλικίας, πράγματι να μην γνώριζε), παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά στον σκοτεινό πρίγκιπα και προφανή εγκέφαλο της δολοφονίας, ο τελευταίος παρευρέθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών του σαουδαραβικού επενδυτικού Φόρουμ. Η πρωτοβουλία για το τελευταίο ανήκει στον ίδιο τον πρίγκιπα μπιν Σαλμάν που έχει υποσχεθεί δουλειές και πετροδολάρια σε δυτικούς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις.

Μετά τη δολοφονία Κασσόγκι από το Φόρουμ απείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μεγάλες επιχειρήσεις της Δύσης, αλλά συμμετείχαν εκατοντάδες άλλες από τη γαλλική Total μέχρι την ειδικευμένη στους πολέμους Halliburton, που είχε μεγαλομέτοχο τον Τσένευ αντιπρόεδρο του Τζωρτζ Μπους του νεότερου. Ποια ήταν η αντίδραση των συνέδρων στην αιφνιδιαστική εμφάνιση του Σαουδάραβα πρίγκιπα; Toν αποθέωσαν. Τι αξίζει άραγε ένα πτώμα;

Πηγή: tvxs

ΟΣτέλιος Κούλογλουείναι δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

SHARE
RELATED POSTS
Ειρήνη Τόλιου: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για την ολοκλήρωση-αναστήλωση του Ιπποτικού Ναυαρχείου Ρόδου που στεγάζει τα Αρχεία του Κράτους”
Αντιγόνη Βαλάκου-Άννα Συνοδινού: όταν πέφτει η αυλαία, της Τζίνας Δαβιλά
Αντώνης Κυζούλης: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για την θετική αποτίμηση του φανερού και αφανούς έργου του, για την καλλιέργεια και την ευρυμάθεια του ανδρός “

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.