Υγεία

Ναι ή όχι στον μεσημεριανό ύπνο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Αν και ο μεσημεριανός ύπνος ωφελεί, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για ν’ απολαύσουμε τα οφέλη του.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Ο μεσημεριανός ύπνος ωφελεί την υγεία, βελτιώνει την ψυχική διάθεση μας προστατεύσει από λάθη και ατυχήματα και αυξάνει την ενεργητικότητα, αρκεί να μην είναι παρατεταμένος. Διεθνείς οργανισμοί όπως το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστούν να μην διαρκεί πάνω από μισή ώρα, σίγουρα όχι πάνω από μία, με καταλληλότερο χρόνο το διάστημα μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι.

Αν και δεν μπορεί ν’  αναπληρώσει έναν κακής ποιότητας νυκτερινό ύπνο, τονώνει τον οργανισμό και ίσως είναι μυστικό μακροζωίας. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι ζουν πολλά χρόνια έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους την μεσημεριανή ξεκούραση.

Αν όμως κοιμηθούμε περισσότερο από μία ώρα, είναι πιθανό να μπούμε στο στάδιο των ονείρων και όταν ξυπνήσουμε να μην έχουμε πολύ καλή επαφή με το περιβάλλον, να βρεθούμε σε μία κατάσταση που οι επιστήμονες αποκαλούν «αδράνεια του ύπνου», δηλαδή νοιώθουμε κάπως σαν χαμένοι. Έτσι, δεν νοιώθουμε αναζωογονημένοι ενώ η πολύωρη ανάπαυση ίσως προκαλέσει προβλήματα και στον βραδινό ύπνο μας, γιατί θα έχουμε απορρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι.

SHARE
RELATED POSTS
22 & 23 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο συνέδριο από την ΑΚΟΣ για τον καρκίνο-Είσοδος ελεύθερη
Κάνει καλό ή κακό το κρύο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι κίνδυνοι της βουβωνοκήλης…, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.