Friday, Apr 19, 2024

Υγεία

Πώς θα αποφύγω τις αιμορροΐδες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Φαγούρα, ερεθισμός, δυσφορία,  πόνος ή αιμορραγία. Ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από τις αιμορροΐδες του. Εμφανίζονται συχνότερα σε μεγαλύτερη ηλικία και αναπτύσσονται  είτε εσωτερικά  (στο κατώτερο τμήμα του παχύ εντέρου)  είτε εξωτερικά (στην περιοχή του πρωκτού).

Για ν’ αποφύγετε τις αιμορροΐδες, καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα και πηγαίνετε στην τουαλέτα μόνο όταν το επιθυμείτε. Μην παραμείνετε στην τουαλέτα πάνω από πέντε λεπτά. Πολύτιμη είναι η μεσογειακή διατροφή με φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και πολύ νερό.  Ωφέλιμη είναι και η άσκηση: το περπάτημα βοηθά να μειωθεί η πίεση στις φλέβες. Αποφύγετε την ορθοστασία και φοράτε βαμβακερά εσώρουχα. Μην χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας, με αρώματα ή χρώματα και μην ξύνετε ή τραυματίζετε  την περιοχή.

Προδιαθεσιακοί παράγοντες θεωρούνται δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, πρωκτικό σεξ, διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, βαριά εργασία που προκαλεί ενδοκοιλιακή πίεση, κληρονομικότητα, καθιστική ζωή, παρατεταμένη ορθοστασία και ελλιπής υγιεινή στην περιοχή του πρωκτού.

Το αίμα, της αιμορροϊδοπάθειας είναι ανοιχτό κόκκινο και εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη σαν σταγόνα. Η συνεχιζόμενη απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη γιατί η αιμορραγία μπορεί να  οφείλεται σε άλλο σοβαρότερο νόσημα στο παχύ έντερο.

SHARE
RELATED POSTS
Είναι φυσιολογικό να έχω ρίγη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Hμερίδα Ψυχο-Ογκολογίας σήμερα από την “ΠΑΝΑΚΕΙΑ” ανοιχτή στο κοινό στο Rodos Palace
Το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.