Πόρτα στη Δωδεκάνησο

κ.Καμπουράκη, με τις αυθαίρετες ενέργειες & εμμονές σας, εμπλέκετε τον Δήμο Ρόδου σε μακροχρόνιους μπελάδες, του Φώτη Χατζηδιάκου

Spread the love

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δικηγόρος και διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου της θητείας 2014-2019. Έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και ως Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου. 

 

Την ακύρωση του έργου “Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Ρόδου» που υπέγραψε πριν από ένα χρόνο ο τέως Δήμαρχος Ρόδου κ.Φώτης Χατζηδιάκος επιδιώκει ο νέος Δήμαρχος του νησιού κ.Αντώνης Καμπουράκης. Εξ αφορμής του γεγονότος ο τ. Δήμαρχος και Ποινικολόγος τοποθετείται:

 

Η αλήθεια για τις LED και οι «εμμονές» του κ. Καμπουράκη !!!

Πολλά γράφτηκαν και πιο πολλά ακούστηκαν για τα 25 εκατομμύρια της σύμβασης. Να το εξηγήσουμε άπαξ δια παντός∙ ο δήμος δεν πλήρωσε και δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Από την ετήσια εξοικονόμηση ρεύματος που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ … αμείβεται ο ανεξάρτητος σύμβουλος και η ανάδοχος που επενδύει το κόστος κατασκευής, τοποθέτησης και συντήρησης των φωτιστικών …. και επιπλέον ο δήμος, δηλαδή οι δημότες, κερδίζουν 1 εκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον ετησίως . (Ακολουθεί η εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο 29-1-2020)

Με τις δυο πρόσφατες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στις 27 και 28/1/2020 Ε.Η.Δ. στην 1η και σε έκτακτη συνεδρίαση στη 2η, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των μελών της, επιχειρείται αιφνιδιαστικά να ακυρωθεί το μεγαλύτερο στη χώρα έργο, ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού και κοινοχρήστων χώρων με εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας που εκτελείται στο Δήμο μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριες-οι Συνάδελφοι,

Με τις δυο πρόσφατες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στις 27 και 28/1/2020 Ε.Η.Δ. στην 1η και σε έκτακτη συνεδρίαση στη 2η, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των μελών της, επιχειρείται αιφνιδιαστικά  να ακυρωθεί το μεγαλύτερο στη χώρα έργο, ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού και κοινοχρήστων χώρων με εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας που εκτελείται στο Δήμο μας.

Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου και ποιες οι ωφέλειες του δήμου, περιγράφονται αναλυτικά στην Σ.Π.Υ. και τα παραρτήματα που υπογράψαμε στις 19-01-2019. Όμως το περιγράφει πολύ εύστοχα και τοπική εφημερίδα σε πρόσφατα επανειλημμένα άρθρα της ως εξής:

«Το έργο τιτλοφορήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση ενεργειακά έργα της χώρας που ξεκινά στη Ρόδο και θα υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και ο δήμος Ρόδου δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τα επόμενα 12 έτη, ούτε για την εγκατάσταση του αλλά και ούτε για την συντήρηση του δικτύου. Τα οφέλη για τον δήμο της Ρόδου, σε βάθος 12ετίας ήταν : -Εγκατάσταση 30.400 έξυπνων οδοφωτιστικών, τύπου LED.-Επίτευξη εγγυημένης εξοικονόμησης ενέργειας 76,11% – Προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το δήμο 11,5 εκατομμύρια συνολικά. – Εγκατάσταση έξυπνης πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης – τηλεελέγχου η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να μπορεί να ελέγχει το δίκτυο φωτισμού επί 24ώρου βάσεως σε πραγματικό χρόνο αλλά και την αποκατάσταση κάθε βλάβης με ανώτατο χρονικό όριο αντιμετώπισης της, τις 72 ώρες.-Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (εκπομπές ρύπωνCO2) σημαντικά έως το 2030».

Κύριες και Κύριοι,

Πολλά γράφτηκαν και πιο πολλά ακούστηκαν για τα 25 εκατομμύρια της σύμβασης. Να το εξηγήσουμε άπαξ δια παντός∙ ο δήμος δεν πλήρωσε και δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Από την ετήσια εξοικονόμηση ρεύματος που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ  (αφού σήμερα ο δήμος πληρώνει περίπου 7 εκατομμύρια ετησίως), αμείβεται ο ανεξάρτητος σύμβουλος και η ανάδοχος που επενδύει το κόστος κατασκευής, τοποθέτησης και συντήρησης των φωτιστικών επί 12ετία (21.221.499.79 ευρώ συν ΦΠΑ ÷ 12 έτη), και επιπλέον ο δήμος, δηλαδή οι δημότες, κερδίζουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον ετησίως. Αυτή είναι η επιβλαβής σύμβαση για το δήμο.

κ.Δήμαρχε,

Επικαλείστε τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όμως η επίκληση της νομιμότητας δεν γίνεται με μονομερείς ενέργειες και μάλιστα «εν κρυπτώ και παραβύστω». Υπάρχουν κανόνες και νόμοι που προβλέπουν την νομιμότητα, καθώς και θεσμικά όργανα που ελέγχουν τη νομιμότητα και τις διαδικασίες . Η νομιμότητα δεν είναι έννοια που ερμηνεύεται «κατά το δοκούν».

Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος στο Δημοτικό Συμβούλιο που δεν υποστηρίζει τη νομιμότητα και δεν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του Δήμου; Ή πιστεύετε ότι εσείς είστε ο μόνος τιμητής της νομιμότητας και της προστασίας των συμφερόντων του Δήμου;

Οι δυο επίμαχες συμβάσεις, υπεγράφησαν, αφού προηγούμενα εγκρίθηκαν και ψηφίστηκαν με τις υπ’ αρ. 461/2018 και 462/2018 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία και από τις περισσότερες παρατάξεις, και ακολούθως ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν σύννομα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το θεσμοθετημένο από την πολιτεία όργανο για τον έλεγχο όλων των δημοσίων συμβάσεων.

Επικαλείστε από έγγραφα της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου ότι: «ο ανεξάρτητος σύμβουλος προσέφερε πλημμελώς τις υπηρεσίες του και ότι η ανάδοχος δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις». Δεν υπεισέρχομαι στον έλεγχο και την ακρίβεια των ισχυρισμών αυτών, γιατί αρμόδιο να το κρίνει δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά τα ορισμένα από την πολιτεία δικαιοδοτικά όργανα.

Όμως, ποιά εισήγηση ποιας επιτροπής παρακολούθησης έργου επικαλείσθε; αυτών τους οποίους με την ανάληψη των καθηκόντων σας, εξοβελίσατε και εξορίσατε ήδη τις πρώτες 10 ημέρες της θητείας σας, τον προϊστάμενο -πρόεδρο της επιτροπής στο τάγμα των ανεπιθυμητων της Κρεμαστής και τον έτερο στην Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.. Ισχυρίζεστε ότι υιοθετείτε εισήγηση της επιτροπής με έγγραφα του Ιανουαρίου του 2020, χωρίς πρωτόκολλο και χωρίς ακριβή ημερομηνία, όταν εσείς ο ίδιος προτείνατε στην οικονομική επιτροπή στις 17-12-2019 την αντικατάσταση τους, την οποία ψηφίσατε αλλά κατά πειθαρχική παράβαση σας, σύμφωνα με το αρ.244 του Ν. 4555/2018 (Κλεισθένης) δεν αναρτήσατε – αμελητι- στο Διαύγεια.

Επικαλείσθε τους υπηρεσιακούς, που σημερα εκθειάζετε, ενώ προηγούμενα τους είχατε εκτοπίσεικαι ταυτόχρονα φέρεται κατά τα δημοσιεύματα να τους αποδίδετε καθυστερημένη αντίδραση στον έλεγχο της τήρησης των όρων της σύμβασης, και στις ενέργειες του αναδόχου.

Πώς όμως θα γινόταν ο έλεγχος όταν ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών και τα 2 μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Εργου (Ε.Π.Π.Ε.) μετακινήθηκαν από εσάς σε άλλες υπηρεσίες και προφανώς δεν μπορούσαν να παρακολουθούν την εκτέλεση της σύμβασης. Το οξύμωρο είναι ότι στις 5-9-2019 η ίδια επιτροπή που επικαλείται πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης, βεβαιώνει ότι ο ανάδοχος έχει εγκαταστήσει και λειτουργούν καλώς 2.101 τεμάχια φωτιστικά LED, το σύνολο των οποίων αντιστοιχεί στο 6,61% του προϋπολογισμού της Σ.Π.Υ.

Από τις 5-9-2019 και μετά, ποιος θα συντόνιζε και θα έλεγχε τους υπηρεσιακούς για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, όταν η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ακέφαλη, όχι μόνο υπηρεσιακά αλλα και πολιτικά, όταν δεν τοποθετήσατε ένα από τα αξιόλογα στελέχη των δυο παρατάξεων σας ως πολιτικό προϊστάμενο, αλλά αναλάβατε εσείς τη διοίκηση, χωρίς όμως να έχετε περάσει ουτε ένα λεπτό εδώ και πέντε μήνες, από την συγκεκριμένη Υπηρεσία να δείτε πως λειτουργεί και προφανώς δεν γνωρίζετε ούτε που στεγάζονται.

Επικαλείστε τη νομιμότητα. Όμως πως εξηγείται ότι η αρχική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου στην οικονομική επιτροπή που προτείνει ότι «για την έκπτωση απαιτείται όχληση θέτοντας προθεσμία για συμμόρφωση όχι μικρότερη των 15 ημερών για τον ανεξάρτητο σύμβουλο και 30 ημέρων για την ανάδοχο», άλλαξε χειρόγραφα  στην συνεδρίαση και μετά με ορθή επανάληψη και ανασκευάζει τα ανωτέρω;

Αυτό βέβαια δεν θα συνέβαινε ποτέ αν οι συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής ήταν δημόσιες με την παρουσία Μ.Μ.Ε. και πολιτών, όπως προβλέπει ο νόμος, κάτι που εσείς παράνομα και αυθαίρετα απαγορεύσατε στην πρώτη κιολας συνεδρίαση, πάντα στα πλαίσια της δικής σας έννοιας της νομιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ξεκαθαρίζουμε ότι είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν θα ήθελε να μην τηρηθούν οι όροι που προβλέπονται στην Σ.Π.Υ. και τη σύμβαση με το σύμβουλο και κανένας δεν θα ήθελε να μην προστατευτούν τα δικαιώματα και τα οφέλη του δήμου από τις συγκεκριμένες συμβάσεις ή να μην εκτελεσθεί ορθά ένα τόσο μεγάλο και σπουδαίο έργο. Πολύ περισσότερο από όλους εσάς, δεν θα το επέτρεπε αυτός που υπέγραψε αυτές τις συμβάσεις, που είναι ο ομιλών, ο οποίος πίστεψε στην σπουδαιότητα του έργου και στην ωφέλεια του Δήμου όσο κανένας άλλος, γι αυτό και παρακολουθούσε την πορεία του μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του, αλλά ακόμη και τώρα που η πόλη είναι χωρίς φωτισμό.

Όμως, για να διαπιστωθεί η πλημμέλεια και η βλάβη του δήμου και η έκπτωση, επιβάλλεται να τηρηθεί η κατά τα άνω προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία της όχλησης -μη συμμόρφωσης και όχι αυτή της έκπτωσης που εσείς «κατά το δοκούν» εντέλλετε, παρασύροντας έτσι και τους καλοπροαίρετους  ανυποψίαστους δημοτικούς σας συμβούλους.

Κύριε Καμπουράκη,

Με τις αυθαίρετες ενέργειες και εμμονές σας, τις πέρα από κάθε νομιμότητα υποδείξεις σας, παρασύρατε την οικονομική επιτροπή, πρώτα απ’ όλα να ακυρώσετε ένα σπουδαίο, πρωτοποριακό αλλά και αναγκαίο έργο για το δήμο μας, αυτό της αναβάθμισης του φωτισμού και της ενεργειακής εξοικονόμησης με εφαρμογές smart cities, που εκτελείται χωρίς ο Δήμος να πληρώσει έστω και ένα ευρώ, με τεράστια και πολλαπλά οφέλη για το δήμο μας, μόνο και μόνο επειδή το εμπνεύστηκε, το προχώρησε και το υλοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή (παρόμοιες εμμονές και ενέργειες έχετε κάνει και με άλλα έργα).

Ταυτόχρονα, αντί να επιδιώξετε την άμεση και ορθή ολοκλήρωση του έργου, επ’ ωφελεία του δήμου, ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου, εμπλέκετε τον δήμο σε πολύ μεγάλες περιπέτειες και πολύχρονες αντιδικίες που με βεβαιότητα θα ζημιώσουν το δήμο μας με την καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων.

Το σπουδαιότερο όμως, έχει να κάνει με την ηθική και την αξιοπρέπεια. Γίνεται προφανές ότι με αμφίσημης έννοιας δελτία και δηλώσεις, αφήνετε αλόγιστα να αιωρούνται σκιές και σκόπιμα υπονοούμενα, προσβάλλετε αξιοπρέπειες και σπιλώνετε προσωπικότητες, κάτι για το οποίο να είστε βέβαιος δεν θα μείνει αναπάντητο.

Γι’ αυτό όσο είναι ακόμη νωρίς φροντίστε να επανορθώσετε, ώστε να μη χαθεί ακόμη ένα σπουδαίο έργο για το δήμο μας, όπως κινδυνεύουν τόσα άλλα που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Για την δημοτική παράταξη

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

SHARE
RELATED POSTS
63689d20-a146-4c1f-9590-d1f0d4182fed.jpg
Παρουσίαση του λευκώματος «Φυσικά Οικοσυστήαμτα – Αγριολούλουδα και ορχιδέες της Ρόδου»
Επιστολή στον Περιφερειάρχη Γ.Χατζημάρκο στέλνει ο Δήμαρχος Ρόδου για την άμεση υλοποίηση της πίστωσης του 1 εκ ευρώ για το Ροδίνι
Βράβευση Δημάρχου Ρόδου Φ.Χατζηδιάκου για την ετοιμότητά του στις ροές προσφύγων και μεταναστών

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.