Editorial

Καλό καλοκαίρι, καλύτερο από πέρυσι, της Ωραιοζήλης- Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι B.A.,M.Sc. Θεολογίας ΕΚΠΑ,Εκδότης- Αρθρογράφος, www.iporta.gr

Κήπος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών (Πατησίων 44), ώρα 7:30 μμ

Καλοκαίρι χωρίς τον Δάκη; Δυστυχώς, συνέβη και αυτό. Η δροσερή ύπαρξη, το θαυμάσιο πλάσμα επέστρεψε στο Φως του Δημιουργού. Έγινε ξανά άγγελος. Ο ευγενής, καλοσυνάτος, γελαστός, αισιόδοξος, εκλεπτυσμένος, καλλιτεχνικός Δάκης άφησε ισχυρό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, αγάπης, θαυμασμού. Μεγάλωνε  και κέρδιζε τον σεβασμό μας με την σεμνή παρουσία του. “Μπορούσα να αγοράσω λιμουζίνα, αλλά δεν ήθελα να προκαλώ γι’αυτό και προτιμούσα ένα μικρό αυτοκινητάκι”, είχε πει σε ραδιοφωνική συνομιλία. Στην εποχή της ξιπασιάς και της νεοπλουτιάς (αδόκιμος όρος), επέλεγε συνειδητά την απλότητα. Μεγαλείο! Καλή απολογία, καλέ μου φίλε!

Τρώμε υγιεινά. Ποσότητες που αρμόζουν στην ηλικία και στις ανάγκες μας. Φρούτα εποχής πολλά, σπάνια ή και καθόλου κρέας, περισσότερα ψάρια, αυγά, κόβουμε την ζάχαρη, καθαρίζουμε τον νου μας από αρνητικές και κακές σκέψεις (συμπεριλαμβάνονται κακία, εκδίκηση, μοχθηρία, ζήλεια, άγχος), τραγουδάμε, χορεύουμε, κολυμπάμε, περπατάμε, κάνουμε ποδήλατο, γυμναζόμαστε με ό,τι μας αρέσει και μας κάνει χαρούμενους. Κάνουμε τον ετήσιο έλεγχο υγείας μας και συνειδητοποιούμε ότι καθετί που επιδρά αρνητικά στην ψυχή, βλάπτει και το σώμα. Η Δρ Κατσώχη τα γράφει θαυμάσια.

“Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει φοβέρα καμμιά”. Ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε “καλύτερα να πεθάνει γιατί έχει την προοπτική της Ανάστασης”. Η κερκόπορτα της χώρας είναι ό,τι βασάνιζε και θα βασανίζει την ανθρωπότητα: εγωισμός, η αλαζονεία, η διαπλοκή, η απάτη, η κουτοπονηρία, η απουσία της συλλογικότητας. Ακόμη στην Ελλάδα η κομματοκρατία και οι παρέες αποτελούν στόχο. Η συλλογικότητα, η συνεργασία, η μεγάλη εικόνα είναι προνόμιο των λίγων που μπαίνουν στην άκρη γιατί δεν προσαρμόζονται στα συμφέροντα. Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά θα παραμείνει υπηρέτης και ποτέ ρυθμιστής των εξελίξεων. 

Η Volkswagen Group πρωτοπορεί στην Αστυπάλαια υπέρ του περιβάλλοντος. Το πρώτο ηλεκτροκίνητο νησί είναι γεγονός. Η δράση είναι παγκόσμιου βεληνεκούς και προσθέτει στην Ελλάδα κύρος και αξιοπιστία και ας πραγματοποιείται σε ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων. Η εταιρεία Volkswagen Group αναζητούσε καιρό να εφαρμόσει την πρωτοποριακή προοπτική της ηλεκτροκίνησης και ο Δήμος Αστυπάλαιας ανταποκρίθηκε θετικά λαμβάνοντας ως δώρο τα πρώτα ηλεκτροκίνητα δημοτικά οχήματα και μόλις εχθές και το πρώτο ηλεκτροκίνητο ασθενοφόρο. Την ίδια στιγμή “πιάνεται” η ψυχή μας από τις φωτιές που θα κάψουν και φέτος τις δασικές εκτάσεις. Δηλαδή επιβεβαιώνεται ο Άλκης Αλκαίου: “η δύση και η ανατολή έχουν το ίδιο αίμα”. (Τα πλοία των ερώτων μας, Μητροπάνος-Μικρούτσικος-Αλκαίου).

Έχουμε ακόμη το προνόμιο στην Ελλάδα να μην έχουν κλείσει όλες οι παραλίες από τα ξενοδοχεία που φυτρώνουν σαν μαϊντανοί στις πλαζ. Μπορούμε, αν επιθυμούμε, να επιστρέψουμε στην εποχή που μια πετσέτα, μια ομπρέλα, ένα φορητό φελιζολένιο ψυγείο μπορεί να είναι απόδραση από ό,τι μας αγχώνει, αν τα οικονομικά μας δεν επιτρέπουν τις ξαπλώστρες με την ώρα ή την μέρα. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ απλή και ευχάριστη. Τι; Διαφωνείτε; Μάθαμε στις ανέσεις, αλήθεια είναι αυτό. Αλλά απεδείχθη συχνά πολύ μεγάλο το τίμημα. Πόσο αξίζει να εργάζεται κάποιος σαν τον είλωτα για την πολυτέλεια; Μάλλον αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις του καθενός, που πληρώνει και το τίμημα. Πάντα στην ζωή όπως στρώνεις θα κοιμηθείς.

Καλό καλοκαίρι, εκλεκτές και εκλεκτοί.  Καλύτερο από πέρυσι τουλάχιστον.

ΥΓ: Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 στις 7: 30 μμ θα είμαστε με άλλους εκλεκτούς στον Κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, επί της Πατησίων. Θα παρουσιάσουμε το τελευταίο βιβλίο του Κωστή Α.Μακρή “Ο Λευκάτας, η Φαγιουμάτα και οι 888 νάνοι”, εκδόσεις Φίλντισι. Δεν κοστίζει παρά μόνο τον χρόνο σας. Θα μας δώσετε χαρά!

SHARE
RELATED POSTS
Αποστολή στο Κόσσοβο: πατριωτισμός ή χρήμα;, της Τζίνας Δαβιλά
68e022659867147b29bcb43e75ab56d8_XL.jpg
Οκτώβριος: ο μήνας που έχει ωμέγα, της Τζίνας Δαβιλά
Και όλα θα ήταν αλλιώς… (ή ο χρόνος και η ελευθερία), της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.