Editorial

Νοέμβρης: ο μήνας του δύο και των αστεριών, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Είτε προσθέσεις τα ψηφία του 11 (ο ενδέκατος μήνας), είτε μετρήσεις από το τέλος, ο Νοέμβριος έχει το δύο στη φλέβα του. Ο αριθμός 2 συμβολίζει τη συνεργασία, τη διπλωματία, την αισθητική, τη μετριοφροσύνη, το υποσυνείδητο, την ευσυνειδησία, τη σεμνότητα, την αρμονία. Σε τούτα στεκόμαστε και τούτα περιμένουμε. Μα ισχύει πάντα το «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Ίσως να φέρει βροχές, ευελπιστώ να μην φέρει καταιγίδες που θα ξεβολέψουν, φέρνει πιο κοντά τα Χριστούγεννα και μια σειρά από λαμπερά φωτάκια μπορούν να ανάψουν απόψε πάνω από το παράθυρο ή στο φυτό δίπλα στη είσοδο ή πάνω από το τζάκι ή στο τραπεζάκι του σαλονιού ή στον πάγκο της κουζίνας. Κάντε το, ο Νοέμβρης είναι ο μήνας των αστεριών.

Κοινωνικο-πολιτικά όλα είναι στο τραπέζι, οικονομικά σε στασιμότητα και επαναπροσδιορισμό των αναγκών για όλους. Πέρασε – έτσι θέλω να πιστεύω – η φαιδρότητα της επίδειξης και του life style. Τουλάχιστον για τους δικούς μας αναγνώστες, τις Πορταΐτισσες και τους Πορταΐττες, αυτό είναι εκτός φιλοσοφίας. Εξακολουθούμε να έχουμε ανοιχτή την σκέψη μας και την καρδιά μας και να καλωσορίζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το καλό που θα έρθει. Γιατί αν καλοσκεφτείς πόσα έχεις και σε πόσο πλεονεκτική θέση είσαι σε σχέση με άλλους ανθρώπους, ίσως να μακαρίσεις τον εαυτό σου για αυτά που ξεχνάς πως μπορεί να τα χάσεις από τη μια στιγμή την άλλη. Άρα απόλαυσε ό,τι σου δίνεται.

Γιορτινός μήνας με πρώτο και καλύτερο τον Κοσμά και τον Δαμιανό. Ακολουθούν οι Άγγελοι με όλες τις ονοματικές εκδοχές (Μιχάλης, Σταμάτης, Αγγελική, Ταξιάρχης, Γαβριήλ, Σταματία), ο Μηνάς, ο Νεκτάριος, ο Φίλιππος, η Μαρία, η Δέσποινα και η Στέλλα με τον Στέλιο. Α, και ο Ανδρέας, γιόρταζει και η Πάτρα, επίσης. Αστέρια βρέχει ο Νοέμβρης. Και δώρα. Να μερικά από τα δώρα της Πόρτας για τον Νοέμβριο.

Ένας αναγνώστης μας θα κερδίσει ένα κόσμημα αξίας 100 ευρώ, προσφορά του καταστήματος Foka collection. Η διαδικασία είναι απλή: συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στο χώρο των σχολίων. Ο ή η τυχερή θα ανακοινωθεί στις 21 Νοεμβρίου 2014.

Τρείς αναγνώστες της Πόρτας θα κερδίσουν από μια διπλή πρόσκληση για το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα» στο Θέατρο Νέου Κόσμου και για την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου. Τις συμμετοχές σας στο [email protected]

Επίσης, στις ενότητες μας προστέθηκε το «Λίγο απ’όλα» που θα περιλαμβάνει βίντεο, τραγούδια, φωτογραφίες, ποιήματα, διηγήματα σύντομα, ό,τι μας κάνει εντύπωση και αλιεύσαμε από τον χώρο του διαδικτύου. Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους σας να μας στείλετε την δική σας επισήμανση για να δημοσιευθεί.

Άφησα για το τέλος τα σκίτσα που αντικατέστησαν τις ενότητες που προϋπήρχαν και εκείνες που προστέθηκαν. Είναι δια χειρός Παυλίδη. Βαγγέλη Παυλίδη. Με τον ρεαλισμό, την φαντασία, την σουρεαλιστική διάθεση και τους απίθανους, χρωματικούς συνδυασμούς του Βαγγέλη. Τον ευχαριστούμε θερμά για την γενναιοδωρία του και την αγάπη του στην Πόρτα.

Α, και τώρα κάτι τελευταίο. Με τα χρόνια διαπίστωσα πως κάποιος είναι σε καλό δρόμο, αν βάζει στόχους, μακρινούς ή πιο κοντινούς. Ο δικός μου αποφάσισα να είναι μηνιαίος. Σαν το editorial. Τούτο το μήνα θέλω να περάσει μέσα μου το μήνυμα του ικανοποιητού. Πως δεν έχω δικαίωμα να παραπονιέμαι από τη στιγμή που όλα, όσα με προβληματίζουν, δεν φέρνουν την καταστροφή. Πράγματα που είναι και αντιμετωπίσιμα και αναστρέψιμα. Το διαδίκτυο βλέπω πολύ πόνο, πολλή αδικία, πολύ παραλογισμό. Άρα: ποτέ ξανά παράπονα για πράγματα πολύ μικρά μπρος στα σοβαρά θέματα του κόσμου και στην μεγαλειότητα του Σύμπαντος. Γιατί διαφορετικά θα γίνω πιο φαιδρή και από τους φαιδρούς που κοροϊδεύω. Κάπου –κάπου θλίβομαι κιόλας μαζί τους. Για την απύθμενη ματαιοδοξία τους. Γιατί αν εξακολουθήσουμε να λέμε «κοιτάζω τη δουλειά μου και that’s all», όταν θα χρειαστούμε τους άλλους, θα μας ανταποδώσουν: «Sorry, τη δουλειά μου και that’s all». Και αυτό δεν ταιριάζει στο μήνα του δύο. Της αρμονίας και της συνεργασίας.

Καλό μήνα, καλό Νοέμβριο με αστέρια παντού!

Τζίνα Δαβιλά

SHARE
RELATED POSTS
Ζωές χωρίς την καλή νεράϊδα, της Τζίνας Δαβιλά
Οι χρήσιμοι ηλίθιοι και η εσφαλμένη υπεροψία, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά
Απεταξάμην τους νεκρούς; Απεταξάμην…Από την “Ιθάκη” και την “Οδύσσεια” στους Λωτοφάγους, της Τζίνας Δαβιλά
4 Σχόλια
 • Τζίνα Δαβιλά
  2 Νοεμβρίου 2014 at 06:47

  σ’ευχαριστώ Αλέξανδρε! Αυτό με την χαλύβδωση μου άρεσε πολύ!

 • ALEX
  1 Νοεμβρίου 2014 at 18:18

  Τζίνα καλό μήνα και είσαι σε καλό δρόμο.
  Επειδή δεν είμαι από αυτούς που κοιτούν μόνο τη δουλειά τους,
  ό,τι με προβληματίζει με χαλυβδώνει.
  Μαζί σου.

 • Τζίνα Δαβιλά
  1 Νοεμβρίου 2014 at 13:46

  καλώς την συνονόματη, καλό μας μήνα! φιλιά!

 • Γεωργία
  1 Νοεμβρίου 2014 at 13:23

  Καλό μήνα Τζίνα !!!Μ’άρεσε ο συσχετισμός του Νοέμβρη με το 2 καθώς και ο στόχος σου για το μήνα αυτόν .Θα τον υιοθετήσω κι εγώ
  Φιλιά Γεωργία 🙂

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.