Υγεία

Η πρόληψη είναι και ανδρική υπόθεση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που ευαισθητοποιεί τους άνδρες σε θέματα πρόληψης και τους καλεί να εγκαταλείψουν τις  βλαβερές συνήθειες και να υιοθετήσουν  έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Το παγκόσμιο κίνημα του Movember (συνδυασμός της λέξης μουστάκι (moustache) και της λέξης Νοέμβριος/ November –  γιγαντώνεται με το χρόνο, με τους άνδρες να αφήνουν μουστάκι όλον τον μήνα,  ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους.

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Ένας στους οκτώ άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.  Κι επειδή στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του.  Η ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου-  και η κληρονομικότητα είναι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι επιλογές θεραπείας σήμερα είναι πολλές: η βραχυθεραπεία είναι η πλέον εξελιγμένη μέθοδος εμφύτευσης ραδιενεργών πηγών στον ιστό του προστάτη η οποία προσφέρει μακροχρόνια ποσοστά ίασης. Δημιουργήθηκε στις αρχές του ’90 και πρόκειται για θεραπευτική μέθοδο χωρίς παρενέργειες, η οποία υπόσχεται  πλήρη θεραπεία χωρίς την ταλαιπωρία του χειρουργείου.

Στην  παγκόσμια εξάπλωση  του Movember συμβάλλουν και οι  Mo Sistas, γυναίκες  ευαισθητοποιημένες σε ζητήματα υγείας.  Η πρόληψη αφορά και τα δύο φύλα!

Οι άνδρες από την πλευρά τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι  η καλή υγεία είναι στα χέρια τους, αρκεί:

Να αθλούνται

Να πουν όχι σε αλκοόλ και κάπνισμα

Να ελέγχουν τακτικά το βάρος τους

Να διατρέφονται με λαχανικά

Να καταναλώνουν κρέας και αλλαντικά με μέτρο

Όχι στον πολύ καφέ: οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος. Εναλλακτικά μπορούν να αντικαταστήσουν τον καφέ με τσάι και δη πράσινο τσάι, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες.

Όχι στα λιπαρά τρόφιμα και δη στα trans λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάμεσά τους και η περιοχή των όρχεων, γεγονός που αποδυναμώνει τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων

Να πίνουν άφθονο νερό

Να ελέγχουν το άγχος τους

Να χρησιμοποιούν προφυλακτικό

Να κάνουν τον ετήσιο απαραίτητο προληπτικό έλεγχο

Να επισκέπτονται το γιατρό μόλις εμφανίσουν ενοχλητικά συμπτώματα.

Εξετάσεις γένους… αρσενικού

Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές κάθε χρόνο, έτσι και οι άνδρες έχουν τις δικές τους προληπτικές εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουν:

Να ενημερωθούν για την αυτοεξέταση των όρχεων, ώστε να ανιχνεύουν εγκαίρως μια αλλαγή τους ή την εμφάνιση οζιδίων και να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό.

Να μην φοβούνται τον ουρολόγο! Η δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη και δεν χωρούν δικαιολογίες.

Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) – εξέταση ρουτίνας- στο 70% των ασθενών ο καρκίνος του προστάτη εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο που έχει υψηλό  προσδόκιμο επιβίωσης.

Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.

Μετά τα 50 να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση ανά δεκαετία και να αφαιρούν τυχόν πολύποδες.

Να ελέγχουν αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη. Ό,τι ωφελεί τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά!

 

SHARE
RELATED POSTS
ΓΕΣ & ΑΚΟΣ: Στη Χίο επιστημονικές ημερίδες για την αξία της πρόληψης του καρκίνου [εικόνες]
Save the Date – Οι ακτίνες στην ογκολογία ακριβείας. 3-4/02/2023 Crowne Plaza, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Η διαλειμματική νηστεία ως τρόπος ζωής, του Δημήτρη Κουρέτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.