Υγεία

Σπύρος Γκούβαλης- Υγεία: κιρσοκήλη και ανδρική γονιμότητα

Spread the love
Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης αυξάνει την ανδρική γονιμότητα;

Η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης αυξάνει από το πρώτο έτος σημαντικά το ποσοστό εγκυμοσύνης στα ζευγάρια ενώ βελτιώνει τις παραμέτρους του σπέρματος. Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη σε παντρεμένους άνδρες 20-39 ετών με ιστορικό υπογονιμότητας μεγαλύτερο του ενός έτους, ψηλαφητές κιρσοκήλες και επηρεασμένη τουλάχιστον μία παράμετρο του σπέρματος,
οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση κιρσοκήλης με χρήση μικροσκοπίου. Μία δεύτερη ομάδα που συμμετείχε στην ίδια έρευνα, αντίθετα δεν έλαβε θεραπεία. 

Κύριο ζητούμενο ήταν η καταγραφή του ποσοστού αυτόματης εγκυμοσύνης και δευτερευόντως οι αλλαγές στις παραμέτρους του σπέρματος αλλά και οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε περίοδο 12 μηνών.

Στην ομάδα ελέγχου, που δεν έλαβε θεραπεία, καμία παράμετρος του σπέρματος δε βελτιώθηκε σημαντικά. Αντίθετα βελτίωση και στις τρεις παραμέτρους σημειώθηκε στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση κιρσοκήλης. Καμία σοβαρή επιπλοκή ή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν αναφέρθηκε.

Ωστόσο να σημειώσουμε ότι οι μελέτες για την επίδραση της χειρουργικής κιρσοκήλης στη γονιμότητα των ανδρών, είναι λίγες και έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Ο Σπύρος Γκούβαλης είναι χειρουργός-ουρολόγος, εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και διαγνωστικές μεθόδους. Είναι Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο www.sgouvalis.gr

SHARE
RELATED POSTS
Εμβόλιο κορωνοϊού στους καρκινοπαθείς, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιο το όφελος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τί να προσέχω στην εμμηνόπαυση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.