Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Η Μόρια και οι γιαγιάδες της Λέσβου, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Αν κάτι περισσεύει σε αυτό το τόπο όταν συναντάμε ζόρια και όταν γίνονται λάθη είναι η υποκριτική υστεροβουλία. Ξαφνικά η χώρα χωρίζεται στους αλάθητους επικριτές και τους ανίκανους κυβερνώντες. Η αλήθεια χάνεται μέσα στον ορυμαγδό. Δεν είμαι ειδήμων στο μεταναστευτικό. Έχω όμως ως πολίτης τις απόψεις μου. Σωστές -λάθος αυτές είναι.

1. Ο Μηταράκης και ο Κουμουτσάκος , δεν τους γνωρίζω , καλά παιδιά μου φαίνονται , από σπίτι, με γλώσσες, με σπουδές αλλά δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν άλλοι τομείς να διαπρέψουν. Παιδικές χαρές, νηπιαγωγεία, κλπ. Θα ήταν εξαιρετικοί. Σε αυτό το πόστο θέλει Κόκκαλα. Πείρα, ικανότητα πρόβλεψης ρέφλεξ, επιχειρησιακή ικανότητα, γνώση και ανθρωπισμό. Δύσκολος συνδυασμός αλλά υπάρχουν αρκετοί που τα έχουν αυτά ακόμα και μέσα στη κυβέρνηση.

2. Η φωτιά ήταν εγκληματική ενέργεια. Μόνο αφελής μπορεί να διερωτάται. Κάποια ομάδα μεταναστών αντέδρασε δι’ αυτού του τρόπου.Δεν το περιμένατε;  Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να κάνετε άλλη δουλειά.Τα νήπια στις παιδικές χαρές δε κάνουν εμπρησμούς.

3. Η Μόρια πρέπει να κλείσει. Πρώτα και κύρια για τη Λέσβο. Πόλη μέσα στη πόλη με 13.000 κατοίκους και κακές συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχει. Το’παμε το ξανά’παμε δεν το κάνατε. Το μεταναστευτικό αφορά όλη την Ελλάδα όχι μόνο τους Μυτιληνιούς  τους Χιώτες και τους Σαμιώτες. Οι τοπικές κοινωνίες δεν γουστάρουν. Προφανώς. Αλλά γι αυτό αναλάβατε Υπουργοί.

4. Και τι πρέπει να γίνει; Εδώ αρχίζει η αντιπολιτευτική υποκρισία. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, συμπαθέστατος δε λέω, μας είπε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ασύλου. Κάτι μας είπες Νάσο. Κι αυτοί που δε θα πάρουν άσυλο τι θα τους κάνεις; Για πες μας. Στον Καιάδα; Άμεση απέλαση; κατα πού; Άστους να πάνε όπου γουστάρουν; Έχεις άποψη; Αν δεν έχεις δεν είναι ντροπή. Πες μας ότι το μελετάς.

5. Η κυβερνητική απάντηση είναι ως πρόθεση σαφής. Κλειστές δομές. Ωραίος όρος. Μαθηματικά μου θυμίζει. Δεν τολμούν να πουν ότι αυτό σημαίνει φυλακή. Στη κυριολεξία και άνευ ωραιοποιήσεων. Προσωπικά είναι αδύνατο να συμφωνήσω. Φυλακή χωρίς έγκλημα είναι αφενός πράξη σχεδόν βάρβαρη και αφετέρου μια ακόμα νάρκη. Ακόμα και αν στη πράξη λύσει προσωρινά κάποια θέματα θα εκραγεί.Και για πόσο θα μπουν άνθρωποι στη φυλακή χωρίς να έχουν τελέσει έγκλημα; Καλως όμως η κακώς αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης.Άλλο αν διστάζει.Ο δισταγμός της δεν είναι ανθρωπιστικός. Ειναι αμιγώς πελατειακός.Δεν θέλω να αδικώ..Δεν το σκέπτονται όλοι έτσι. Αλλα προ του αδιεξόδου τρεις λαλούν και δυο χορεύουν πρωτοστατούντος του Αδώνιδος.

6. Επομένως; Το πρώτο πράγμα είναι η αποτροπή. Επί αυτού η κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα. Το δεύτερο είναι η διεθνοποίηση. Και επί αυτού γίνεται προσπάθεια. Το τρίτο όμως και το κυριότερο είναι η ενσωμάτωση. Δεν θα πάθουμε απολύτως τίποτα ενσωματώνοντας με θαρραλέες πολιτικές μερικές δεκάδες χιλιάδες απόκληρους.  Όταν ο Σαμαράς άνοιξε τα σύνορα θυμάστε πόσοι μπήκαν. Τώρα ο ίδιος και οι δικοί του αφού έφεραν ασύντακτα 1.500.000 μετανάστες παριστάνουν τους άτεγκτους και τους ευαίσθητους για μια χούφτα ανθρώπους.

7. Τι θα πει ενσωμάτωση; Έχουμε πλήθος έμπειρων ανθρώπων να το σχεδιάσουν αποτελεσματικά και με γνώση. Γενικά όμως σημαίνει. Ψώμι, παιδεία, ελευθερία και προσθέτω και τη δωρεάν υγεία. Μα έχουμε ελλείμματα στους δικούς μας θα δώσουμε στους «ξένους»; λένε πολλοί; Πρώτον παλληκάρια. Θα μας στοιχίσει λιγότερο από τις κλειστές δομές. Πολύ λιγότερο. Αυτό για τη συλλογιστική σας.  Δεύτερον παλληκάρια. Αυτό δε θα το δεχθείτε αλλά είναι άποψη που συμμερίζεται η υπαρκτή Ελλάδα των περίφημων γιαγιάδων της Λέσβου. “Αφού έφτασαν εδώ , αφού δεν μπορούν άλλου να πάνε, δικοί μας είναι και αυτοί.”

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 36ο, της Μαρίας Γεωργαλά
2018… Η ζωή κυλάει δίχως να ρωτάει, του Πάνου Μπιτσαξή
Ρέντσι: «Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.