Πόρτα στην Πολιτική

Ευρώπη – Τουρκία. Ένα ακόμη…ανατολίτικο παζάρι, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

 

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ερτογάν θα συναντηθεί με με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την «μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία, όπως ανακοινώθηκε από τα επίσημα χείλη του εκπροσώπου του Σαρλ Μισέλ κυρίου Μπάρεντ Λέιτς (αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ πως όλους αυτούς ούτε τους διαλέξατε ούτε τους ψηφίσατε ποτέ; …αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…)

Τι θα έχουμε δηλαδή; Αυτό που έχουμε πάντα και που ποτέ δεν θα βάλουμε μυαλό ως Δύση για να μην το ξανακάνουμε. Ένα ανατολίτικο παζάρι. »Η Τουρκία από παλιά, πολύ παλιά γνωρίζει πολύ καλά τα εν δυνάμει θετικά αποτελέσματα του ανατολίτικου παζαριού και συνεχίζει διαχρονικά να επιδίδεται όλο και πιο συχνά σε διαπραγματεύσεις είτε με την ΕΕ είτε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει «έκπτωση» στις τελικές υπηρεσίες που η ίδια οφείλει να παράσχει είτε ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος στην ΕΕ είτε ως μέλος του ΝΑΤΟ και «στρατηγική» σύμμαχος των ΗΠΑ. Και όλα αυτά στο πλαίσιο υλοποίησης της νεο-Οθωμανικής υψηλής στρατηγικής η οποία συνίσταται στην προβολή και εμπέδωση της τουρκικής κυριαρχίας τόσο στο άμεσο γειτονικό περιβάλλον όσο και στα εκτεταμένα γεωγραφικά όρια της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και η Δύση απλά ακολουθεί, δέχεται – διαχρονικά – να παίξει το παιχνίδι της δίχως να έχει πάρει μαθήματα, ούτε από τα λάθη των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ούτε από τους ηγεμονίσκους της Δύσης που είδαν τους Τούρκους να φτάνουν μέχρι τα τείχη της Βιέννης αφού προηγουμένως είχαν λεηλατήσει όλα τα μέρη, που πέρασαν είχαν σφάξει τον άμαχο πληθυσμό με τον πλέον φρικιαστικό τρόπο. Η Ευρώπη δεν πήρε κανένα μάθημα από τον Σουλειμάν. Ούτε από την σφαγή των αμάχων, ούτε από τους βιασμούς των ανήλικων κοριτσιών, ούτε από το αποτρόπαιο θέαμα του ξεκοιλιάσματος των εγκύων γυναικών και το παλούκωμα των εμβρύων που περιφέρονταν στις τάξεις του τουρκικού στρατού ως τρόπαια. Η Ευρώπη το μόνο που θυμάται από αυτό είναι η ανακάλυψη του..κρουασάν!

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο σήμερα. Είναι προφανές ότι η Τουρκία ασκεί με συνέπεια μία καταναγκαστική διπλωματία η οποία έχοντας ως αποδέκτες τόσο την Ελλάδα όσο και τη Δύση ενσαρκώνεται με τη διατύπωση απειλών περί υπονόμευσης του κράτους δικαίου. Και αυτό έρχεται τώρα ο νέος Τούρκος Σουλτάνος να το διαπραγματευτεί και να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Και η Ευρώπη είναι πάλι έτοιμη να δώσει, έτσι όπως έδιναν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες και άλλου δυτικοί ηγεμόνες “για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο”, μέχρι που έχασαν το κεφάλι τους και…ησύχασαν.

Η Ευρώπη αν ήταν Ευρώπη θα έπρεπε να είχε κλείσει την υπόθεση με τον παρανοϊκό Σουλτάνο ευθύς εξαρχής, χωρίς να δώσει ποτέ την δυνατότητα στην Τουρκία να ασκεί εκβιασμούς. Χωρίς να αφήσει ούτε λεπτό την Τουρκία να παίζει αυτό το παιχνίδι ορίων, δίχως να πληρώνει οποιοδήποτε τίμημα για τις όποιες ακρότητές της, με συνέπεια να αποθρασύνεται και να δοκιμάζει να τραβά τα πράγματα στα άκρα θεωρώντας πως δεν θα έχει οποιαδήποτε συνέπεια ως απότοκο των πράξεών της. Φαίνεται, όμως, πως ορισμένοι βολεψάκηδες των Βρυξελλών δεν έχουν διδαχθεί καθόλου από την ιστορία, και τα εγκλήματα των πολλών διαχρονικά Ερτογάν, που οδηγούν την ανθρωπότητα στον γκρεμό.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Κοτζιάς ο “Ακάλυπτος”!, του Γιώργου Σαράφογλου
Giannis Sideris
Ένα «Ποτάμι» που στερεύει, του Γιάννη Σιδέρη
Θεομπαίχτες [όλοι και άπαντες], του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.