Πόρτα στην Πολιτική

Η όπερα της… «φούντας», του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

Μες στα πόδια μας την είχαμε την ανάπτυξη και δεν το ξέραμε. Αντί για μπαμπάκια θα μπορούσαμε να φυτέψουμε κάνναβη (φαρμακευτική), να γίνουμε επενδυτική υπερδύναμη!

Μακράν ημών ο σεχταρισμός και η φοβία. Σαφώς και θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, υπό αυστηρότατο κρατικό έλεγχο. Ωστόσο να εντάσεις επισήμως ως κύριο αναπτυξιακό εργαλείο την καλλιέργειά της, σε κείμενο 75 σελίδων που στέλνεις στους δανειστές, και να προβλέπεις 1,5 δισ. επενδύσεις σε αυτή, αγγίζει το όριο του γκροτέσκο. Ίδιας βαρύτητας με την φανταστική έμπνευση Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία καλωδιωμένοι τουρίστες θα αποκάλυπταν τους φοροφυγάδες!

Παρόλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών επιμένει. Δικαιούται βέβαια να διαμαρτύρεται για τον απαράδεκτο τίτλο της  Wirtschaftswoche ότι «Η Ελλάδα στηρίζεται στην ανάπτυξη μέσω ναρκωτικών», (άλλωστε η φαρμακευτική κάνναβη παρέχεται συντονισμένα σε πάσχοντες και δεν πλασάρεται σε στέκια ως ναρκωτικό), αλλά το μέγεθος της επένδυσης του 1,5 δισ. προκαλεί θυμηδία.

Είναι εντυπωσιακή η ανεπάρκεια διοίκησης και ο ερασιτεχνισμός που ακόμα τους διακρίνει. Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ήταν ένα ηχηρό έωλο κατασκεύασμα το οποίο απευθυνόταν στο εσωτερικό αγανακτισμένο και αμαθές ακροατήριο, στο οποίο αρκεί να έταζες ότι θα κάνεις τον γάιδαρο να πετάξει και σε αποθέωνε. Οι τεχνοκράτες των δανειστών έχουν γνώση και κρίση. Η φράση ότι οι αναπτυξιακές προτάσεις της κυβέρνησης δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες, απαξίωνε… ολιστικά το «ολιστικό» σχέδιο της κυβέρνησης.

Το περιβόητο σχέδιο λογικά θα ήταν ανεχέγγυο και αφελές. Αποτελεί συμπίλημα των αποφάσεων των περίφημων «αναπτυξιακών» συνεδρίων που οργάνωσε η κυβέρνηση στις 13 περιφέρειες της χώρας. Εκεί οι εκπρόσωποι φορέων έθεταν τις ανάγκες τους (συχνά αιτήματα για έργα – συλλογικά ρουσφέτια), οι υπουργοί τα κατέγραφαν και αυτό αποτέλεσε βάση  στην οποία στηρίχτηκαν τα μέτρα ανάπτυξης!

Οι προτάσεις πάντως αυτές είναι μαγική εικόνα, αφού δεν παρουσιάστηκαν στην ελληνική Βουλή!

Αυτά τα φαιδρά και απαξιωτικά συμβαίνουν όταν προσπαθεί κάποιος να συνδυάσει νεφελώδεις ιδεοληψίες, ψηφοθηρικό κανάκεμα τοπικών ακροατηρίων και πρακτικές αναγκαιότητες  ανάπτυξης.

 Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας δεν προοιωνίζεται επιτυχημένη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με έπαρση έχει κάνει λόγο για ρεκόρ δεκαετίας που κατέγραψαν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2017, αγγίζοντας τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εύκολα είναι τα ρεκόρ αλλά εμπεριστατωμένα τα απομειώνει  ο ΣΕΒ, που παράθεσε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η χώρα μας  αδυνατεί να καλύψει το επενδυτικό κενό ύψους 100 δισ. που δημιουργήθηκε σωρευτικά την περίοδο 2009-2017.

Κατά την περίοδο 2016/17 σύμφωνα με τον ΣΕΒ η χώρα απώλεσε 6 θέσεις στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταλαμβάνοντας τη 27η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. Το δε ποσοστό επενδύσεων ανέρχεται  στο 9% με το μέσο όρο στην Ευρωζώνη να είναι διπλάσιος.

Πάντως τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν επηρεάζονται από την καταθλιπτικότητα των αριθμών – άλλωστε κατά το γνωστό σύνθημά τους, οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς. Γι αυτό και δεν τους θορύβησε το καχεκτικό 1,4% της ανάπτυξης αντί του αρχικού 2,7%. Τώρα επιστρατεύουν αυτό, συνάμα με τα «ματωμένα»  – όπως έλεγαν άλλοτε – πλεονάσματα και αρχίζουν να πουλάνε αριστερό ανθρωπισμό, ζητώντας δήθεν να μην ισχύσουν οι  μειώσεις των συντάξεων του 2019.

Οσοι είναι ούλτρα αριστεροί, όπως ο πρωτεργάτης της ακεραιότητας των συντάξεων Νίκος Φίλης και οι «53», γιατί δεν καταθέτουν  στους δικούς τους υπουργούς μια πρόταση νόμου, η οποία βασιζόμενη στην ανάπτυξη και τα πλεονάσματα, θα ακυρώσει την ψηφισθείσα από  ίδιους μείωση των συντάξεων;

Δεν το κάνουν αλλά είναι ικανοί να βγαίνουν στα τηλεοπτικά «παραθύρια» και να ρωτάνε την αντιπολίτευση: Εμείς ζητούμε να μην κοπούν οι συντάξεις. Πέστε μας αν συμφωνείτε!

Γιάννης Σιδέρης

Giannis Sideris

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Το άρθρο δηημοσιεύεται και στο liberal.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ξανά για Βουλευτής Δωδεκανήσου ο Μάνος Κόνσολας-“Όπως έκανα θα είμαι η φωνή της Δωδ/σου”
27 Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ας αφήσουμε την επέτειο και ας μιλήσουμε για την επόμενη μέρα, του Μάνου Κόνσολα [Βουλευτής Δωδ/σου]
Καμμένος προς Τσίπρα: “Με εκτελέσατε”-Τσίπρας προς Καμμένο: «Θα με ευγνωμονείτε που δεν θα καταγραφείτε ως νέος Αντώνης Σαμαράς»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.