Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Ευκλείδη δώστα όλα, του Γιώργου Πίτσου

Spread the love

Κρεμασμένες οι εφημερίδες στα μανταλάκια φωνάζουν όλη μέρα με πηχυαίους τίτλους για τα περίφημα αναδρομικά. Για κάποια δις ευρώ κάνουν κουβέντα. Πάρε κόσμε . Βάλτε τώρα που γυρίζει.

Δεν θέλω να σας ξεβολέψω από την άγνοια σας αλλά εκτός από τον στενό κι ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχουν και οι παρίες του ιδιωτικού τομέα.

Υπάρχουμε κι όλοι εμείς, κάποια εκατομμύρια εργαζομένων που κυριολεκτικά φιλάμε κατουρημένες ποδιές για το μεροκάματο. Εκτός από τους αιμοσταγείς βιομηχάνους και τους μεγαλοδικηγόρους του Κολωνακίου, υπάρχουμε κι εμείς που αθόρυβα παράγουμε και γυρίζουμε τον τροχό. Εμείς οι φοροφυγάδες των σχεδόν μηδενικών εισοδημάτων

Όταν πάρουμε τα αναδρομικά θ αλλάξουμε αυτοκίνητο , θυμάμαι να λέει ο ξάδερφος. Με το επίδομα στολής θα πληρώνω τα αγγλικά της μικρής ,είχα ακούσει το θείο μου κάποτε.

Κάθε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του και κάθε βουλευτής κατόπιν δικών του ενεργειών , οφείλουν να μοιράσουν το κατιτίς στην εκλογική τους πελατεία . Μήπως δικά τους είναι;

Οι πατέντες των αναδρομικών και των επιδομάτων είναι η πιο αισχρή συναλλαγή πολιτικών και πολιτών. Η πιο χυδαία εξαγορά ψήφων.

Ξεκίνησε η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση . Οι προτάσεις που  μονοπωλούν τις ατζέντες των κομμάτων , δυστυχώς αφορούν κυρίως την προστασία του ίδιου του πολιτικού κατεστημένου. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, πως θα εκλέγεται ο ΠτΔ ,οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, ο εκλογικός νόμος κλπ,κλπ.

Είναι ιστορική ευκαιρία να μπει μια τάξη στην φαυλότητα και τον εργασιακό μεσαίωνα που ισχύει. Να ρυθμιστεί με πάγιες διατάξεις η σχέση εργασίας και αμοιβής. Να μπουν κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους.

Που είναι το συνδικαλιστικό κίνημα; Ξέπεσε στα χέρια των καλφαγιάννηδων και των λυμπερόπουλων; Ντροπή και λύπη.

Να καταργηθούν διά ροπάλου όλα τα επιδόματα και κάθε τι αναδρομικό. Σαφής περιγραφή των αντικειμένων εργασίας χωρίς πονηρές μετατάξεις και μετακλητούς. Σαφής και δεσμευτική οικονομική αντιστοιχία . Μόνη εξαίρεση το βοήθημα ανεργίας που πρέπει να μετατραπεί σε επιδότηση θέσης εργασίας.

Είναι ευκαιρία να κλείσουμε τα στόματα όσων ύποπτα ισχυρίζονται πως έχουν καταργηθεί οι διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική. Όσων φωνασκούν ότι όλα είναι Κέντρο. Λίγο απ’ όλα δηλαδή. Ας τοποθετηθούν όσοι τολμούν στο ακανθώδες ζήτημα της εξυγίανσης της Εργασίας για να δούμε πόσο προοδευτικοί είναι.

Ο Γιώργος Πίτσος είναι Πολιτικός Μηχανικός.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the view of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Οι σύγχρονες ευαισθησίες μας για τη συμμετοχή του Ρωμανού στην ημετέρα παιδεία, του Κώστα Σκανδαλίδη
Η σκοτεινή Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, του Μάνου Στεφανίδη
Αλσατία, Σιλεσία, Τιρόλο, Μακεδονία, Τρανσυλβανία, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.