Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Εγκωμίων τέλος…τα μάτια σας δεκατέσσερα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

Το δεύτερο ημίχρονο (Γ΄)

Εγκωμίων τέλος…τα μάτια σας δεκατέσσερα

Διαβάστε την ενότητα Το Δεύτερο Ημίχρονο (Α’-Β’-Γ’)

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης εγκωμιάζουν την Ελλάδα. Απολαύστε το, έχετε κάθε δικαίωμα, αγαπητοί φίλοι της κυβέρνησης. Μαζί και όλοι εμείς είτε σας ψηφίσαμε είτε σας μαυρίσαμε. Προσέξτε μόνο ένα πράγμα. Μην πάρουν τα μυαλά σας αέρα. Δεν το λέω τυχαία «ως γέρων σοφός» το λέω μετά λόγου γνώσεως. Γιατί υπάρχουν αρκετοί που ξεμύτισαν και το παίζουν καμπόσοι ανάμεσα σας. Κομπορρημονούν ως μη όφειλαν. Όπως ήταν αναμενόμενο είναι από αυτούς που είχαν τη μικρότερη συμμετοχή στο μικρό θαύμα που πετύχατε. Αυτοί που παίξαν τον αποφασιστικό και άμεσο ρόλο είναι ευτυχώς σεμνοί, σχεδόν αμίλητοι. Προφανώς γιατί γνωρίζουν το μέγεθος της δυσκολίας. Προσέξτε επίσης τους καιροσκόπους, τους αιώνιους κόνδορες των επιτυχιών και τους ριψάσπιδες των αποτυχιών. Φύονται και σαπροφυτούν σε όλα τα κόμματα και όλες τις καταστάσεις. Εκλογές; Ποιός ηλίθιος μπορεί να διαρρέει αυτή την ανοησία πιστεύοντας πως ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα; Προσέξτε γιατί ανάμεσα σ’ αυτούς που σας στηρίξαμε, εκόντες – άκοντες, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοια παιχνίδια. Επειδή ζούμε σε μικρό χωριό και γνωριζόμαστε – θυμήθηκα ένα άρθρο που έγραψα λίγο πριν τις εκλογές που προκάλεσε τη μήνι και την κατακραυγή αγαπημένων φίλων μου. Ο τίτλος του ήταν «ναι μεν αλλά…μετά φόβου Θεού…ψηφίζω σταθερότητα». Για να είμαι απολύτως έντιμος αυτή τη ψήφο την έχετε ως τώρα δικαιώσει. Μη ξεχνάτε όμως ότι τόσο αυτή όσο και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες ήταν ψήφοι δανεικές.

Τέλος εγκωμίων. Τώρα πρέπει να κρατήσετε το κεκτημένο ενός συντονισμένου και αποτελεσματικού κράτους. Το κεκτημένο ενός ΕΣΥ που ανταποκρίθηκε αλλά χρειάζεται σε μόνιμη βάση τους πόρους που σήμερα διατίθενται κατ ανάγκη και άξιους διοικητές και όχι κομματικούς κομισάριους. Το κεκτημένο της σεμνότητας που δείχνουν οι πρωταγωνιστές. Το κεκτημένο της αξιοκρατίας στους κρίσιμους τομείς , που δείχνει το δρόμο του εξοβελισμού της αναξιοκρατίας που ακόμα υπάρχει και εκπορεύεται από τα σπλάχνα της βαθιάς δεξιάς. Ο πήχης είναι ψηλά και αν περάσετε από κάτω δεν θα σας σώσουν τα δάφνινα στεφάνια της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Τα μάτια σας δεκατέσσερα. Η μάχη που καλείσθε να δώσετε τώρα είναι πιο δύσκολη, πιο σύνθετη από αυτή που κερδίσατε. Είναι η μάχη κατά του δευτέρου κύματος της πανδημίας σε συνδυασμό με τη μάχη κατά της διαφαινόμενης φτώχειας των πολλών. Τα μέτρα που μέχρι τώρα πήρατε ήταν μια χαρά. Κλείστε τα αυτιά στο «δώσε και μένα μπάρμπα» της εύκολης αντιπολίτευσης. Κρατήστε δυνάμεις. Θα μας χρειαστούν. Και το κυριότερο. Σχεδιάστε την επάνοδο με μυρμηγκοδουλειά. Τομέα προς τομέα. Με συναίνεση και συμμετοχή των ανθρώπων που ξέρουν. Το πώς θα λειτουργήσουν τα Δικαστήρια θα σας το πει ο Δικηγόρος Τσιόδρας. Το πώς θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια η κομμώτρια Τσιόδρας. Πάντα βέβαια με τη καθοδήγηση του κανονικού Τσιόδρα και της καταπληκτικής του ομάδας.

Τουρισμός; Αστειεύεσαι, κύριε Αδώνι; Παίζεις με τη φωτιά; Θες να χαϊδέψεις τα αυτιά των ξενοδόχων; Δεν γίνεται φέτος, πέστε το. Αμέσως. Τώρα. Πού είναι ο ανύπαρκτος Θεοχάρης; Πώς περνάει την ώρα του; Τι ακριβώς μας λέτε; Ότι θα’χουμε ένα στόλο super puma να μαζεύουν τα κρούσματα από τα νησιά και μια νοσοκόμα ανά επισκέπτη να του βάζει θερμόμετρο και να του παίρνει αίμα; Δικαστήρια; Πώς θα ανοίξουν; Με 200 άτομα σε κάθε αίθουσα για να αρρωστήσουμε όλοι. Πού είναι και πώς περνάει την ώρα του ο ανύπαρκτος μικροβιολόγος υπουργός Τσιάρας; Αυτά και άλλα πολλά καλείσθε να απαντήσετε. Γι’ αυτό και τέλος στα εγκώμια. Περιμένουμε.

Και τέλος. Μη σπαρταράτε σαν το ψάρι σε κάθε κριτική. Σας ενοχλεί ασφαλώς. Είναι κάποιες φορές άδικη, κακόπιστη, υποβολιμαία. Όντως. Δεν υπάρχει όμως δημοκρατία χωρίς κριτική. Ακόμα και η πιο άδικη κριτική κάτι εισφέρει. Έχετε τη τύχη να έχετε μια αρκετά ήρεμη αντιπολίτευση που επιχειρεί να ανακαλύψει το δρόμο της ευθύνης, όπως ο Κολόμβος την Αμερική. Δεν θα κριθεί από τον Καρανίκα, τον Πολάκη και τον Καρτερό. Θα κριθεί πολύ ευρύτερα. Άλλωστε και στις δικές σας τάξεις αφθονούν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μ’ αυτά σάς εύχομαι καλή επιτυχία. Για τη πατρίδα, για τους Έλληνες, για την Ελλάδα, ρε γαμώ το.

9.4.2020

 

 Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο Καϊμακάμης* του Κας, ο κ.Τσουπης και ο εκάστοτε κ.Πλεύρης, Χρυσοχοΐδης κ.λπ. (σαββατιάτικο σεντόνι), του Πάνου Μπιτσαξή
Η ”Μαριονέτα” του Johnny Welch – Ένα κείμενο που δεν πρέπει να ξεχάσεις
January 6 – America’s 187’ “Heart Attack”! – «Έμφραγμα» 187 λεπτών!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.