Ανοιχτή πόρτα Υγεία

Διεθνής Ημέρα για τον παιδικό καρκίνο

Spread the love

Η Διεθνής Ημέρα Παιδικού Καρκίνου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο και την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.

Με τον όρο παιδικός καρκίνος περιγράφονται τα κακοήθη νοσήματα που εκδηλώνονται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Πρόκειται για σπάνιους καρκίνους που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε ποσοστό έως 4,5% όλων των περιστατικών καρκίνου. Η συχνότητά του κυμαίνεται περίπου σε 100 περιστατικά ανά εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο με  αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια.

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν διάφορους τύπους καρκίνου με  πιο συνηθισμένο καρκίνο στην παιδική ηλικία τη λευχαιμία. Αναπτύσσεται στον μυελό των οστών, ο οποίος δημιουργεί τα κύτταρα του αίματος. Ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των καρκίνων σε παιδιά. Με τις νέες θεραπείες οι προοπτικές για τα παιδιά που πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Άλλος σημαντικός υπεύθυνος για το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία είναι ο κακοήθης όγκος στον εγκέφαλο και ακολουθούν σε συχνότητα τα λεμφώματα, η νόσος του Hodgin, τα σαρκώματα , το ρετινοβλάστωμα.

Την  περίοδο  αυτή  η πρόσβαση  στην  ποιοτική  περίθαλψη  εξασφαλίζει  ότι πάνω από το 80% των μικρών ασθενών θα επιβιώσουν του καρκίνου και θα έχουν στη συνέχεια μια υγιή και ποιοτική ζωή απαλλαγμένοι από τη νόσο.

Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε χώρας. Η ζωντάνια και η ζωτικότητά τους δίνει παλμό στον πλανήτη. Γι’ αυτό και η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των μορφών παιδικού καρκίνου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ώστε να εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι για να επιτευχθεί πρόοδος στις θεραπείες και βελτίωση της περίθαλψης των νεαρών ασθενών.

Το παράρτημα Ρόδου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας συνεχίζει τις δράσεις του για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο και κυρίως την πρόληψη αυτού με ομιλίες στα σχολεία. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων και η υπενθύμιση της βλαπτικής δράσης του καπνίσματος, της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και στον ιό HPV

Ελληνική Αντικαρκινική  Εταιρεία

Παράρτημα Ρόδου


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Μικρή μέλισσα θα είμαι, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Χρονικό Απωλειών, Μουσεία και μουσεία, του Μάνου Στεφανίδη
Μύρισε κάλπη στους ναούς…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.