Υγεία

Τι είναι η παλινδρόμηση χολής;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, καούρα από το στήθος μέχρι το λαιμό, πικρή γεύση στο στόμα, ναυτία, βήχας, βραχνάδα, απώλεια βάρους. Αν η χολή επαναρρέει στο στομάχι και στον οισοφάγο, τότε έχουμε παλινδρόμηση της.

Η χολή είναι κιτρινοπράσινο υγρό που παράγεται στο στομάχι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν τρώμε ένα γεύμα που περιέχει ακόμα και μικρή ποσότητα λίπους, η χοληδόχος κύστη λαμβάνει σήμα για την απελευθέρωση χολής.

Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να προκληθεί από:

 Επιπλοκές χειρουργικής επέμβασης (π.χ γαστρεκτομή ή γαστρική χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους).

 Πεπτικά έλκη: εμποδίζουν την πυλωρική βαλβίδα να ανοίξει όσο πρέπει για να αδειάσει το στομάχι. Η στάσιμη τροφή στο στομάχι οδηγεί σε αυξημένη γαστρική πίεση που επαναρρέει τη χολή.

 Χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης.

Συχνά είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ παλινδρόμησης χολής και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αφού έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η παλινδρόμηση της χολής αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά ή σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργικά .

Παρόλα αυτά καλό είναι να σταματήσετε άμεσα το κάπνισμα, να τρώτε μικρότερα γεύματα, να είστε σε όρθια θέση μετά το φαγητό, να περιορίσετε λιπαρά και αλκοόλ και να αποφύγετε καφεΐνη, ανθρακούχα, σοκολάτα, χυμούς εσπεριδοειδών, ξύδι, κρεμμύδια, πικάντικα τρόφιμα. Τέλος, χάστε το περιττό βάρος και μειώστε το άγχος!


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Η κάρτα της εξάπλωσης του κορονοΐού με και χωρίς εμβολιασμένους
Ο ασθενής να εμπιστεύεται το διαδίκτυο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πέντε λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί με το νέο «γυναικείο Viagra», της Μαρίνας Μόσχα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.