Υγεία

Γιατί έχουμε έλλειψη βιταμίνης D;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

   Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Αν και ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα και όχι στη βόρεια Ευρώπη, εκτιμάται ότι  σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, την οποία ο οργανισμός τη συνθέτει στο δέρμα, με τη βοήθεια της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας: μόνο 10% της βιταμίνης, την προσλαμβάνουμε  από την τροφή.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές γιατί κύρια πηγή λιπαρών στη διατροφή μας είναι το ελαιόλαδο ενώ στη βόρεια Ευρώπη, καταναλώνουν  μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ιδίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας: η ικανότητα παραγωγής της από τον οργανισμό μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία μας.

Για ν’ αυξήσουμε την ποσότητά της, καλό είναι να βγαίνουμε καθημερινά στον ήλιο για 10 με 15 λεπτά, χωρίς αντηλιακό. Κι αν και πάλι έχουμε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, μόνο ο γιατρός θ’ αποφασίσει αν πρέπει να μάς χορηγηθεί συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πραγματικά πολύτιμη η βιταμίνη D, γιατί θωρακίζει το μυοσκελετικό, αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, ρυθμίζει τον μεταβολισμό ενώ δρα και αντικαταθλιπτικά. Και βέβαια, προστατεύει τον  οργανισμό από διαβήτη, καρδιοπάθειες, κακοήθειες και ορισμένα αυτοάνοσα.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Τι είναι ο ιδιοπαθής τρόμος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η κλιμακτήριος είναι και ανδρική υπόθεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί ανεβάζουμε δέκατα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.