Πόρτα στην Πολιτική

Βίαια επεισόδια στο συλλαλητήριο για το “Μακεδονικό”

Spread the love

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής το επίσημο μέρος του μεγάλου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην Αθήνα με τον μεγάλο όγκο των διαδηλωτών να αποχωρεί από το κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και διάσπαρτες ομάδες διαδηλωτών να κινούνται πέριξ του χώρου του συλλαλητηρίου.

Το πρωί της Κυριακής δεκάδες χιλιάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για την επερχόμενη επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών διαδηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους με την εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία.

Γύρω στις 15.00 μετά το μεσημέρι άρχισαν μικροεπεισόδια μπροστά από τη Βουλή που εξελίχθηκαν σε μάχες μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ όπου έγινε μαζική χρήση χημικών εκ μέρους της αστυνομίας. Ομάδες διαδηλωτών με κράνη, κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες επιτέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο σημεία μπροστά από τη Βουλή, στα σκαλάκια του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη αλλά και στην αριστερή πτέρυγα του κοινοβουλίου.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για πάνω από μία ώρα. Σημειώθηκαν τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά ορισμένων εξ’ αυτών στο νοσοκομείο.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην αρχή της βασιλίσσης Σοφίας και στην αρχή της Πανεπιστημίου, ενώ τα χημικά που μεταφέρονταν από τον αέρα έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και στο κάτω μέρος της πλατείας όπου είχε στηθεί και η ειδική εξέδρα των ομιλητών. Μέχρι και τις 17.30 σημειώνονταν αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο ύψος του εθνικού κήπου και της Βουλής χωρίς ωστόσο να προσλάβουν ιδιαίτερες διαστάσεις.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας ο αριθμός των διαδηλωτών προσέγγισε τους 60.000. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως έφθασαν στην Αθήνα 326 λεωφορεία με διαδηλωτές, τα περισσότερα εκ των οποίων πέρασαν από τα διόδια των Αφιδνών.  Αναφορικά με τα επεισόδια που ξέσπασαν, πηγές της ΓΑΔΑ μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφεραν πως «η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια».

Σχετικά με τα επεισόδια, επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε και το Μαξίμου στην οποία αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

»Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

»Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα.»

Παραιτήσεις για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο ζητά η ΝΔ

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τα επεισόδια ζητά την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν».

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Σταυρούλα Πεταλιού
Κάμερα – Video – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας, Παναγιώτης Σαγκούρης για το “‘Ζουγκλα”‘

SHARE
RELATED POSTS
Παραμένοντες κι αναμένοντες, του Γιάννη Πανούση
Αποτίμηση και προτάσεις για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, του Νίκου Ανδρουλάκη
Εργ-άσημη, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.