Πρόσωπα - Αφιερώματα

Αύριο έχει Γιώργο Σκούρτη!, του Γιώργου Αρκουλή

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Έξι εβδομάδες πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου από το τελευταίο του ταξίδι (με προορισμό να συναντήσει τους φίλους του Κάρολο Κουν, Γιώργο Λαζάνη, Θύμιο Καρακατσάνη, Γιάννη Χρήστου, την Ζαβιτσιάνου, τον Χατζημάρκο και τα άλλα «ιερά τέρατα» του θεάτρου Τέχνης), ο φορέας Πολιτισμού «Ανοιχτή Τέχνη» (Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, στο Σύνταγμα), όπως μας πληροφόρησε η Εφημερίδα των Συντακτών, θα τιμήσει αύριο βράδυ (στις 8) τον μεγάλο συγγραφέα και όχι μόνο Γιώργο Σκούρτη. Τον άνθρωπο που με τα θεατρικά του, την πεζογραφία του, τους στίχους του και το θάρρος της πένας, άφησε την σφραγίδα του στην κοινωνία του καιρού του. Τον θυμάμαι στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70, όταν ευτύχησα να παρακολουθήσω την πρώτη του εμφάνιση στο υπόγειο του Κουν με τους «Νταντάδες». Θυμάμαι επίσης τις ημέρες –θαρρώ δυο φορές την εβδομάδα- που δημοσίευε ένα μονόστηλο με σχόλια γύρω από το Θέατρο και το βιβλίο, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Ο διευθυντής –μη λέμε ονόματα…- έτρεμε σαν τον τερματοφύλακα πριν το πέναλτι πριν πιάσει στα χέρια του  το χειρόγραφο του Σκούρτη, αφού ο ποιητής της «¨Φάμπρικας» και του «Μιλώ για τα παιδιά μου», ήταν εξαιρετικά αιχμηρός, αλλά πάντα δίκαιος και σωστός. Τέλος, θυμάμαι την πρώτη περίοδο του «Zougla.gr», που ο Τριανταφυλλόπουλος άρχισε να φιλοξενεί άριστους αρθρογράφους στην στήλη «Απόψεις», ο Σκούρτης ήταν εκείνος που σήκωνε την σημαία της αλήθειας και «πυροβολούσε» του υποκριτές και τους βολεμένους, κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο.

Για τον Γιώργο Σκούρτη, τον δικό μας άνθρωπο, τον ασυμβίβαστο, τον ριζοσπάστη, τον τρυφερό γραφιά, θα μιλήσουν αύριο στην «Ανοιχτή Τέχνη» ο Παναγιώτης Μέντης, ο Γιώργος Αρμένης και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Να πάμε. Πρόκειται για φόρο τιμής στη μνήμη ενός σπουδαίου.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Αϊνστάϊν-Πώς βλέπω τον κόσμο; – ηχητικό αρχείο
“…της ταβέρνας” και του Βαγγέλη Παυλίδη! -…”from the tavern” and by Vangelis Pavlidis), του Γιώργου Σαράφογλου
Δήμος Πεντέλης: Αγγελική Βούλγαρη υποψήφια με τον Δήμαρχο Στεργίου-Καψάλη. Νέα παρουσία με έργο σε παιδιά και ενήλικες με ειδικές δεξιότητες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.