Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Αποκατάσταση 4 ιστορικών κτηρίων της Ρόδου-Δήμαρχος Χατζηδιάκος: “Διαχειριζόμαστε την ευθύνη των ιστορικών κτηρίων προς τις επόμενες γενιές”

Υπεγράφη η διακήρυξη των έργων αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου, του Δημοτικού θεάτρου και του δημοτικού κτιρίου στην Απολακκιά.

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ Φώτης Χατζηδιάκος, υπέγραψε τις  διακηρύξεις  δύο  νέων  ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, για την επιλογή ανάδοχου εργολάβου και την αποπεράτωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης,  σε τρία  ιστορικής σημασίας δημοτικά  κτίρια της Ρόδου, συνολικού προϋπολογισμού 680.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση  της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, για τα έργα αποκατάστασης των όψεων της  ανατολικής πλευράς του Δημαρχείου Ρόδου και του Δημοτικού Θεάτρου, συνολικού προϋπολογισμού  520.000 ευρώ.  Η χρηματοδότηση του έργου αυτού, γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΣΑ), από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και Κύπρου για το έργο εξοικονόμηση ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ σε δημόσια κτίρια «ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ» στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG V-A και από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου.

Προβλέπεται η αντικατάσταση των κουφωμάτων και των εξωτερικών ρολών με νέα, με χαρακτηριστική βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, παράλληλα με την στατική ενίσχυση των υπέρθυρων και την επισκευή τους.

Επιπλέον ο κ. Χατζηδιάκος υπέγραψε τη δεύτερη κατά σειρά προκήρυξη για την  αποκατάσταση του ιστορικού δημοτικού κτιρίου «CASERMA PER CARBINIERI» στην Απολακκιά. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 160.000 ευρώ  και προβλέπεται μεταξύ άλλων, η  κατασκευή διαχωριστικών τοιχοποιιών στη μεγάλη αίθουσα, η ανακαίνιση των δαπέδων, η κατασκευή νέας υδραυλικής εγκατάστασης- αποχέτευσης , η αντικατάσταση των ειδών υγιεινής, όπως και ο συνολικός ελαιοχρωματισμός του κτιρίου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης των τριών έργων ορίζεται σε οκτώ (8) μήνες από την ημέρα υπογραφής των συμβάσεων.

Ο Δήμος Ρόδου έχει καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την ανάδειξη αυτών των ιδιαίτερων κτιρίων, που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική  ιστορία του νησιού. Για να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση των  έργων  αποκατάστασης και ανάδειξης,  προηγήθηκε  διαδικασία της άμεσης εκπόνησης μελετών από τους  μελετητές της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης,  καθώς και λήψη σχετικών εγκρίσεων από αρμόδιες υπηρεσίες.

«Αλλάζουμε, την εικόνα, συντηρούμε και δίνουμε ζωή στα ιστορικά  κτίρια  του Δήμου μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σε αφορμή την υπογραφή των δύο νέων διακηρύξεων  και πρόσθεσε.  «Η συντήρησή  τους,  αποτελεί υποχρέωση μας  έναντι της μεγάλης πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού μας που διαχειριζόμαστε και ευθύνη μας έναντι των επόμενων γενεών που θα τα κληροδοτήσουμε».


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
H χαρά του Τέρη Χατζηιωάννου. Τι γράφει για τη Βίλα ΑΚΑΒΙ
.jpg
Επιστολή Χατζηδιάκου σε Τόσκα και Αναγνωστάκη για την υποστελέχωση της Αστ. Διεύθυνσης Δωδ/σου
1406278364.png
Περήφανοι για το “Ροδίων Παιδεία”: Ημερίδα Αστρονομία με τον Διονύση Σιμόπουλο στις 4 Φεβρ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.