Υγεία

Αμύγδαλα τα πολύτιμα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι η ώρα της σοδειάς των αμύγδαλων και είναι ευκαιρία να θυμηθούμε γιατί είναι τόσο πολύτιμα!

Έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε, ισχυρό αντιοξειδωτικό διαλυτό σε λιπαρά.

Λειτουργεί αντιγηραντικά σε ιστούς και κύτταρα ενώ προστατεύει από εκφυλιστικές ασθένειες. Η βιταμίνη Β6, βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών- σημαντικές για την ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων- η φαινυλαλανίνη εμποδίζει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή χημικών του εγκεφάλου όπως η  ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη.

Περιέχει επίσης σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β: ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6, και φυλλικό οξύ.

Όταν το καταναλώνουν έγκυες, συμβάλει στην ανάπτυξη του εμβρύου: το φολικό οξύ του βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και στο σχηματισμό των ιστών του νεογέννητου.

Δεν περιέχει γλουτένη γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή τροφίμων «άνευ γλουτένης».

Περιέχει μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο αλλά και ασβέστιο, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, που συμβάλουν στην καλή υγεία.

Ρυθμίζει συνολική χοληστερίνη και μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) προστατεύοντας την καρδιά.

Οι φυτικές ίνες του συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: καταπολεμά τα συμπτώματα κρυολογήματος και συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση αν κρυολογήσουμε.

Τα μονοακόρεστα λίπη του ρυθμίζουν και σταθεροποιούν το βάρος ενώ το ασβέστιο που περιέχει προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Τα υγιή λιπαρά του, οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλα συμβάλουν στη ρύθμιση της απορρόφησης και της επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα. Ναι σε μία χούφτα αμύγδαλα πριν κάθε μεγάλο γεύμα.

Επειδή όμως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και θερμίδες, μέτρο στην κατανάλωσή τους: περιοριστείτε σε μια χούφτα την ημέρα.

Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει προκαλούν εύκολα αίσθημα του κορεσμού και ανακόπτουν τη λαιμαργία, επομένως ενδείκνυνται για όσους κάνουν δίαιτα. Επιπρόσθετα οι Β βιταμίνες και ο ψευδάργυρος του  μειώνουν τις λιγούρες για γλυκό.

Τα αμύγδαλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

Αμυγδαλέλαιο – το οποίο βγαίνει από πικρά αμύγδαλα- ενυδατώνει το δέρμα και το βοηθά να παραμείνει απαλό ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ως «έλαιο βάσης” για παραδοσιακά αλλά και για σύγχρονα φάρμακα, στην αρωματοθεραπεία όπως και στη βιομηχανία καλλυντικών.

Το γάλα από αμύγδαλο είναι πολύ θρεπτικό και εύπεπτο φυτικό γάλα: περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από τα γάλατα που παράγονται από ζώα, απορροφάται καλύτερα από το σώμα και δεν έχει καθόλου τοξίνες.

Προτιμάτε τα ωμά από τα ψητά αμύγδαλα: τα ψητά μπορεί να έχουν ψηθεί σε ανθυγιεινά λίπη.

Η αλλεργία στα αμύγδαλα δεν είναι τόσο κοινή, όπως σε άλλους ξηρούς καρπούς (καρύδι, κάσιους, ή φιστίκι κ.α) Μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο σε χείλη και λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή κ.α Όσοι έχουν αλλεργία στα καρύδια ή στους ξηρούς καρπούς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί είναι επικίνδυνη η ηπατίτιδα C;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πόσο stress έχεις; Κάνε το τεστ της εικόνας!
Είναι επικίνδυνα τα ινομυώματα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.