Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ένα κείμενο μεταξύ Ευαγγελίου και Ελεγείας, του Μάνου Στεφανίδη

Μάνος Στεφανίδης

Του Νάνου Βαλαωρίτη (1922 – 2019)

” Α ρε Λαυρέντηδες… (ντυθήκατε «μεσσίες» σ’ αυτήν την άλλη «αποκριά»)
«Χάσαμε τ’ αυτοκίνητα, τα κινητά μας, τα ακίνητά μας, τα επιδόματα του Πάσχα και των Χριστουγέννων.
Χάσαμε τον Ύπνο μας τη δουλειά μας, το μαγαζάκι, το καφενείο, την επιχείρηση, ρούχων, παπουτσιών, την ιστορία μας, το 1821, τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία.
Χάσαμε την Αξιοπρέπειά μας, την μπέσα μας , τις πνευματικές μας αξίες, τις αξίες στο Χρηματιστήριο.
Χάσαμε τη βυζαντινή μας ταυτότητα, ως γνήσιοι Έλληνες απόγονοι εκείνων των άλλων Ελλήνων που θαυματούργησαν Χωρίς δάνεια, Χωρίς θέσεις στο δημόσιο, Αργομισθίες στις ΔΕΚΟ, στη Λυρική σκηνή, στη Δημόσια Τηλεόραση.
Χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια μας, τα βρακιά μας τα εισοδήματα απ’ τους τεράστιους φόρους, τα ξενοδοχεία μας, τα πλοία τα εμπορικά, τα πλοία της γραμμής, τη φήμη μας στο εξωτερικό, τους φίλους μας, που μας άφησαν χωρίς να το αντιληφθούμε … μια νύχτα βροχερή, συννεφιασμένη…
Τι μας έμεινε;
Ο Ήλιος ο Πρώτος, ο Δεύτερος, ο Τρίτος, ο Ηλιάτορας, ο νοητός, ο Αυτονόητος, μας έμειναν τα Νησιά με τα καφετιά τους βράχια, που ήταν ωραία κάποτε, η θάλασσα με τα γαλάζια κύματα, με τα καράβια, τα φέρι μποτ, τα ιστιοφόρα. Μας έμεινε το Φεγγάρι, αφερέγγυο και αυτό, μας έμειναν τα βουνά, τα φαράγγια, οι λίμνες, τα δάση αν δεν είχαν καεί ακόμα, οι ακρογιαλιές, οι αμμουδιές για μπάνιο, το χαρτί και το στυλό να γράφουμε τα ποίηματά μας και να τα πετάμε στο κάλαθο των αχρήστων, ποιος θα πληρώνει το χαρτί και το μελάνι, να τα δημοσιεύσει.
Μας έμειναν τα ωραία Κορίτσια με τα μακριά μαλλιά, και τα νέα Παλικάρια, με τ’ αξούριστα γένια, άνεργοι οι περισσότεροι, μας έμειναν οι επιγραφές στις πόρτες, Ανοιχτό, Κλειστό, Σύρατε, Σπρώξτε, οι παράξενες φήμες, οι φακές, τα μακαρόνια, τα καλαμαράκια, τα σουβλάκια, τα κρασιά, για να ξεχάσουμε αυτά που χάσαμε, τις φιλενάδες μας στις ξένες χώρες, τις σπουδές μας στο εξωτερικό, και τα ηχηρά παρόμοια.
Μας έμεινε ο Όμηρος, αν έχουμε καιρό να τον διαβάσουμε, ο Καβάφης, ο Εμπειρίκος, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Καρυωτάκης, ο Καββαδίας…”

Νάνος Βαλαωρίτης

ΥΓ. Από εκδήλωση της ομάδας Οπτική Ποίηση. Δεν θυμάμαι που, πότε και πώς. Από αριστερά ο Στάθης Χρυσικόπουλος, ο Μιχαήλ Μήτρας, εγώ, ο Νάνος Βαλαωρίτης και ο Κωστής Τριανταφύλλου.
Διαπιστώνω ότι 3 – 2 νικάμε οι ζωντανοί τους νεκρούς σ’ αυτό το πάνελ. Προσωρινά βέβαια.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Γιώργος Αρκουλής
Όταν η συγκίνηση αντέχει, του Γιώργου Αρκουλή
Φράνκο Τζεφιρέλι: Αποχαιρετισμός στον Μαέστρο, του Γιάννη Καραχισαρίδη
Σε χαμηλό βαρομετρικό εντός της Ν.Δ. ο Χατζημάρκος: γιατί έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες;, του Σάββα Πεταλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.