Υγεία

Ο θυρεοειδής και τα προβλήματά του, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός αδένας ο οποίος μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, τον μεταβολισμό και τους χτύπους της καρδιάς. Αν δυσλειτουργεί παράγοντας λιγότερη ή περισσότερη ΤΗ ορμόνη, τότε ανατρέπεται η ισορροπία του οργανισμού.  του αδένα αφορά είτε μεγαλύτερη, είτε μικρότερη παραγωγή σχετικών ορμονών (θυροξίνη T4, τριιωδοθυρονίνη T3 και καλσιτονίνη).

Οι γυναίκες έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υπερλειτουργίας ή υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα τους. Τα προβλήματα είναι πιθανόν να προκαλέσουν οι τοξίνες του περιβάλλοντος ή κάποιο αυτοάνοσο ή ακόμη το άγχος, η κακή διατροφή αλλά και η εγκυμοσύνη.  Είναι μικρός αδένας, στο λαιμό και μοιάζει με θυρεό. Όταν διαταράσσεται η λειτουργία του, αυτό έχει επιπτώσεις στο βάρος αλλά και στη διάθεσή μας!

Ύποπτα συμπτώματα

Αναίτια κόπωση.  Συχνά συνδέεται με υποθυρεοειδισμό. Οι ασθενείς συχνά παραπονούνται ότι αν και κοιμούνται καλά, το πρωί ξυπνούν κουρασμένοι.

Κακή διάθεση. Μελαγχολία ή κατάθλιψη, προειδοποιούν για υποθυρεοειδισμό, ο οποίος επιδρά στη σεροτονίνη, ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση.

Άγχος και η νευρικότητα. Συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό: οι θυρεοειδικές ορμόνες, θέτουν σε εγρήγορση ολόκληρο το σώμα.

Μειωμένη επιθυμία για σεξ. Παρενέργεια του υποθυρεοειδισμού. Η χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζει τη λίμπιντο. Οι  άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Διαταραχές βάρους, όρεξης και γεύσης. Αυξημένη όρεξη αλλά και ξαφνική απώλεια βάρους αποτελεί ένδειξη υπερθυρεοειδισμού.  Η  αναίτια αύξηση βάρους σχετίζεται με τον υποθυρεοειδισμό, ο οποίος επιπρόσθετα επηρεάζει τη γεύση και την οσμή.

Διαταραχές στην έμμηνο ρύση. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου αλλά και αυξημένη ροή αίματος. Ποικίλες οι ανωμαλίες που προκαλεί ο υπερθυρεοειδισμός.

Υπογονιμότητα. Και οι δύο διαταραχές του θυρεοειδή μπορεί να οδηγήσουν προβλήματα γονιμότητας και σε επιπλοκές της κύησης.

Προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου. Ο υποθυρεοειδισμός είναι δυνατό να προκαλέσει επιβράδυνση της χώνευσης ή δυσκοιλιότητα, ενώ η υπερθυρεοειδισμός αντίθετα προκαλεί συχνά επεισόδια διάρροιας.

Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Ο  υπερθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης ενώ ο υποθυρεοειδισμός προβλήματα στη μνήμη.

Ταχυκαρδία. Οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς δηλ. σε υπερθυρεοειδισμό.

Υψηλή χοληστερίνη. Ο υποθυρεοειδισμός διατηρεί υψηλά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, ακόμη κι αν λάβουμε σχετική φαρμακευτική αγωγή ή συμμορφωθούμε διατροφικά. Αν δεν ρυθμίσουμε άμεσα το θυρεοειδή μας κινδυνεύουμε από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση.  Όσοι  πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν διπλάσιες έως και τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση. Εκτιμάται ότι τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς ρίχνουν τους χτύπους της καρδιάς, επηρεάζοντας  την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων αλλά και την άντληση του αίματος.

Πόνοι στα άκρα και στους μύες. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί ξαφνικούς πόνους, μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα σε χέρια, πόδια και παλάμες.

Αδύναμα μαλλιά. Στον υποθυρεοειδισμό, τα χαμηλά ποσοστά της ορμόνης διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τριχόπτωσης παντού και  όχι μόνο στο κεφάλι. Στον  υπερθυρεοειδισμό η αδύναμη τρίχα αφορά μόνο το κεφάλι.

Στις παθήσεις του θυρεοειδούς περιλαμβάνονται και οι θυρεοειδίτιδες, οι όζοι και η βρογχοκήλη. Αν και η θεραπεία είναι συνήθως φαρμακευτική, ενδεχομένως  να συστηθεί χειρουργική επέμβαση αν η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί ή όταν υπάρχουν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.

Μύθοι για τον θυρεοειδή

Ο «κόμπος» στον λαιμό, δηλώνει πρόβλημα στον θυρεοειδή. ΜΥΘΟΣ.

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμά του. Αν όμως  συνοδεύεται από διόγκωση στην περιοχή του τραχήλου, πρέπει άμεσα να αναζητήσετε την αιτία.

Θα πάρω θυροξίνη για να αδυνατίσω. ΜΥΘΟΣ.

Αν ο θυρεοειδής λειτουργεί φυσιολογικά και πάρετε θυροξίνη, ίσως έχετε παροδική απώλεια βάρους αλλά θα κινδυνεύσετε από σοβαρές παρενέργειες (καρδιακές αρρυθμίες, οστεοπόρωση, νευρικότητα κ.α)

Θα αφαιρέσω τους όζους μου να ησυχάσω. ΜΥΘΟΣ

Οι όζοι αφαιρούνται χειρουργικά αν είναι κακοήθεις, αν είναι μεγάλοι και προκαλούν πίεση σε τραχεία ή οισοφάγο ή δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση του φαγητού.  Το μέγεθός τους μειώνεται με θυρεοειδικές ορμόνες. Περίπου οι μισοί, υποχωρούν ακόμη και χωρίς θεραπεία.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ επικίνδυνος. ΜΥΘΟΣ. Αν εντοπισθεί έγκαιρα και αντιμετωπισθεί με σωστούς χειρισμούς, είναι πλήρως ιάσιμος.

 

SHARE
RELATED POSTS
Φθινοπωρινά φρούτα: γευστικός πειρασμός, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Προσοχή στη χρήση του αντηλιακού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.