Υγεία

Κατακράτηση υγρών: υπάρχει λύση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο εφιάλτη όσων επιθυμούν να χάσουν κιλά και εκδηλώνεται όταν το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το περίσσιο νερό του οργανισμού.

Αν και δεν αποτελεί ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους πάσχουν από διαβήτη ή έχουν κακή κυκλοφορία του αίματος…

Κατακράτηση υγρών συχνά προκαλεί το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο στις γυναίκες, το πολύ αλάτι στη διατροφή ή αποτελεί παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Κι επειδή κατακράτηση υγρών παρατηρείται και όταν υπάρχουν προβλήματα καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκεια ή προβλήματα του θυρεοειδούς, καλό είναι να ερευνούμε τους λόγους που την προκαλούν. Όσο για τα συμπτώματά της είναι λίγο πολύ γνωστά: πρήξιμο σε πόδια, αστραγάλους, χέρια αλλά και την κοιλιά. Κι επειδή είναι σύμπτωμα κακής κυκλοφορίας είναι πιθανό να προκαλέσει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στην κατακράτηση υγρών

ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ: ο οργανισμός ιδρώνει και αποβάλει τα υγρά που πλεονάζουν, αυξάνοντας παράλληλα την κυκλοφορία και μειώνοντας κατ’ επέκταση την πιθανότητα κατακράτησης υγρών στο μέλλον. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο, ασχοληθείτε με την αεροβική και το χορό. Αν οι αστράγαλοί σας διογκώνονται, όταν κάθεστε στο γραφείο σας, σηκώνετε τα πόδια σας επάνω παράλληλα με το πάτωμα κάθε λίγα λεπτά.

ΠΟΔΙΑ ΨΗΛΑ: κοιμηθείτε με μαξιλάρια κάτω από τα πόδια σας ώστε να είναι τοποθετημένα πάνω από το ύψος της καρδιάς. Κάντε το ίδιο και όταν είστε ξαπλωμένοι και διαβάζετε ή παρακολουθείτε τηλεόραση. Η τακτική αυτή βοηθά σημαντικά στην αποστράγγιση υγρών από τα πρησμένα άκρα.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ: με δύο λίτρα νερό την ημέρα ο οργανισμός αποβάλει τοξίνες και βλαβερές ουσίες.

ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: λέμε ναι σε σέλινο, μαρούλι, καρότο, σπαράγγια, ντομάτα και αγγούρι αλλά και σε λάχανο και χυμό από βατόμουρα.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ ΑΛΚΟΟΛ, ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΚΑΦΕ: αν και η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά, αφυδατώνουν και επιδεινώνουν την κατακράτηση υγρών.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ: Δεν αρκεί να μην χρησιμοποιείτε αλάτι όταν μαγειρεύετε. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και το πρόχειρο φαγητό των ταχυφαγείων περιέχουν υψηλές τιμές νατρίου: αποφεύγετε αλμυρά σνακ, πατατάκια και αλατισμένα φιστίκια!

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ: περιέχουν υψηλές ποσότητες καλίου που δρα ενάντια στην κατακράτηση υγρών. Εναλλακτικά, δοκιμάστε μία χούφτα σταφίδες.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ: βοηθά τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο.

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: οι Α και D βοηθούν να μειωθεί η ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων και η κατακράτηση των υγρών.

ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: βοηθάτε την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣIΓΑΡΟ: είναι βλαπτικό ούτως ή άλλως και στενά συνδεδεμένο με τον καφέ και το αλκοόλ.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΡΟΥΧΑ: τα υφάσματα από τα στενά ρούχα ασκούν πίεση στο πάνω μέρος των μηρών και ατη μέση και δυσκολεύουν την απομάκρυνση των υγρών από τα κάτω άκρα.

ΟΧΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΔΙ: έτσι, περιορίζετε τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών του μηρού και επιδεινώνεται το οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών.

 

SHARE
RELATED POSTS
Τι να προσέχω στην καραντίνα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Προσοχή σε αχινούς, τσούχτρες και μέδουσες!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Όχι στην καλοκαιρινή λιμοκτονία!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.