Απόψεις

Ζήσε το μύθο σου στο facebook, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί εγώ έχω μόνο 50 «φίλους» στο ΦΒ μου  (στην ουσία 30 γιατί τους άλλους τους έβαλα στους followers, όπως έχουν κάνει κι αυτοί) και μερικές φίλες μου έχουν πολλές χιλιάδες. Τι ανάγκη άραγε ικανοποιεί να έχεις όσο το δυνατό πιο πολλούς «φίλους» στο ΦΒ που δε δίνουν δεκάρα αν ζεις ή πέθανες;

 

Σκέφτηκα λοιπόν ενεργήσω δραστικά και να φτιάξω ένα επιτυχημένο αλλά φανταστικό ΦΒ σύμφωνα με την εμπειρία που έχω — και να το κλείσω αμέσως μόλις βγάλω τα  συμπεράσματά μου.

Το πρώτο είναι το όνομα: Διάλεξα ένα ελκυστικό γυναικείο όνομα (δεν έχει σημασία αν είστε άντρας, οι γυναίκες μετρούν δέκα φορές πιο πάνω): NatashaChriston

 

Το δεύτερο είναι η φωτογραφία. Πρέπει να βάλεις τη φωτογραφία μας γυναικείας καλλονής, ας είσαι άντρας. Πρόσεξε όμως: δεν πρέπει να είναι της πρώτης κατηγορίας φωτομοντέλο και πολύ γνωστή γιατί θα το καταλάβουν σύντομα. Διάλεξα λοιπόν μια δεύτερη κατηγορία αλλά φρόντισα να έχω καμιά 100-στή φωτογραφίες του μοντέλου για να μπορώ να τις αλλάζω, ώστε να φαίνομαι ότι είμαι ο Εγώ.

 

 

Η φωτογραφία πρέπει να είναι σχετικά προκλητική, πολλά υποσχόμενη, αλλά όχι πορνό, εκτός αν αυτή είναι η δουλειά σας. Μου  έτυχε περίπτωση (πάντα δέχομαι όλες τις προσκλήσεις το πρωί και συνήθως της σβήνω το βράδυ) που έγραφε στο πρώτο inbox: “Δε θα σου απαντήσω αν δεν ορίσεις κάποια στιγμή για συνάντηση». Όχι θα σκάσει να περιμένει το κορίτσι.

Πάμε τώρα στα προσωπικό μας δεδομένα. Εδώ παίζεται γενικώς το παιχνίδι. Ποτέ δε βάζουμε το πραγματικό μας επάγγελμα. Συνήθως ελκύουν εργασίες όπως: φωτομοντέλο. τραγουδίστρια, θεατρική σχολή, ποιήτρια, σπουδές στη Σορβόννη, ανάλογα με το σκοπό μας.

Το κυριότερο θέμα είναι το πιο εύκολο: τι θα γράφω στο ΦΒ μου; Τίποτα δικό μου. Θα γράφω τι είπε ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Δαρβίνος, ο Ελύτης, ο Ρίτσος ή ο Σεφέρης, θα βάζω share από τα Μινιόν, τον Τοίχο με την υστερία και 20 άλλα σάιτς που είναι πιο έξυπνα από μένα. Αποφάσισα να μην λέω τίποτα παραπάνω από «Καλημέρα, Καλησπέρα», όπως ο παπαγάλος του  Παπαντωνίου, και είχα τρομερή επιτυχία. Χωρίς ουσιαστικά να πω μια λέξη φάνταζα σαν τον μεγαλύτερο σοφό της νεότερης Ελλάδας. Και μάλλον η χώρα θα βουλιάξει από το βάρος της πολλής σοφίας που έχει στοιβαχτεί στα ΦΒ.

 

Ανάλογα με τη ηλικία που απευθύνεστε βάζετε και τα σχετικά μουσικά βίντεο κλιπς.

Αλλά είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάζετε φωτογραφία τουλάχιστο κάθε δεύτερη μέρα, αλλιώς θα πάνε σε άλλην – γι’ αυτό σας είπα ότι  πρέπει να έχετε πληθώρα φωτογραφιών. Αλλά μην ανησυχείτε τα φωτομοντέλα έχουνε χιλιάδες. Πάντως πρέπει να ευχαριστήσω τις 3 ρωσίδες φίλες μου – που έσκασαν στα γέλια! – και ανακάλυψαν το πιο ωραίο, αλλά σχετικά  άγνωστο μοντέλο της Ρωσίας. (Οι γυναίκες, Ρωσίδες ή απλές θνητές, έχουν τρομερό χιούμορ όταν πρόκειται να παίξουν μαζί σου!).

 

Αλλά το ΦΒ έχει βασικό σκοπό να δείξουμε πόσο σπουδαίοι είμαστε όπως είχε πει και ο εκ Τορόντο ορμώμενος Κατσιφάρας αλλιώς δε θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας. Προσωπικά δεν έκανα κάτι σημαντικό πλην 2 βιβλίων που εξαντλήθηκαν (και δεν ήταν δική μου δουλειά να τα προβάλω αλλά του εκδοτικού οίκου). Αλλά αν κάνατε καμιά δουλειά σαν μανικιουρ, πεντικιούρ, τουρς κλπ, να ρίχνετε τις σπόντες σας, αλλιώς τι το θέλετε το ΦΒ, που υποτίθεται ότι μέσο κοινωνικής δικτύωσης;  Αν γράψατε κάποιο βλακώδες ποίημα στείλτε το στους 4500 «φίλους» σας, χωρίς να ξεχάσετε να βάλετε τη  λέξη «ΠΟΙΗΤΡΙΑ» (με κεφαλαία για να το προσέξουν), κανένας δε θα σας ρωτήσει αν έχετε χρυσόβουλο του Ομήρου ή έστω του Ρίτσου. Αν πήγατε το Σ/Κ στο «MegasRestaurant” μην ξεχάσετε να βάλετε 50 φωτό. Αν βρεθήκατε στο Λονδίνο, βοηθάει να έχετε καμιά  εικοσαριά φωτογραφίες του εαυτού σας μπροστά στο παλάτι, γιατί τι αξίζει ένα παλάτι χωρίς μια φωτογραφία σας; Μηδέν. Φωτογραφίες στην πλαζ έχουν τρομερή επιτυχία κι αν είναι σέξυ σε δυο μέρες θα έχουν διπλασιαστεί ο «φίλοι» σας.

 

Πάντως το πλάνο μου είχε τρομερή επιτυχία, καλύτερη και από αυτή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Σε 10 μέρες το FB με ειδοποίησε ότι είχα φτάσει το όριο των 4999 «ΦΙΛΩΝ» και ότι  έπρεπε να ανοίξω νέο λογαριασμό ως NatashaChristonII αν ήθελα να συνεχίσω. Τους ευχαρίστησα και σε 5 λεπτά είχα κάνει, ως νέος Αγαμέμνων) ευθανασία στη Natasha και την Christon (κατά το Aniston).

Αλλά είχα και τις επιτυχίες μου: Μια Μαρία συγκινήθηκε από την (γυναικεία) ομορφιά μου, η ίδια ήταν τόσο χαζή που έβαζε ως φωτογραφία της το πασίγνωστο φωτομοντέλο στις ΗΠΑ την AishwaryaRai  (βλέπε). Τελικά της έστειλα τη φωτό και τότε μου ομολόγησε ότι ήταν μια δεκαεπτάχρονη λεσβία που έψαχνε για γκόμενα. Το ίδιο  και μια εικοσάρα Νίκη από το Βόλο (που τελικά ήταν η εξηνταπεντάρα Βούλα από τα Πετράλωνα, Άνω ή Κάτω δεν ξέρω, σίγουρα όμως Άνω-Κάτω)

 

Συμπέρασμα: (Το κλέβω από τον σκηνοθέτη LuisBuñuel, γιατί δεν έχω τη σοφία που έχουν οι περισσότεροι FB φίλοι μου). «Μεγάλωσα πια. Δεν έχω χρόνο παρά γι’ αυτούς που καταλαβαίνω και με καταλαβαίνουν, που αγαπώ και  με αγαπούν. Δεν έχω χρόνο για πέταμα».

 

 

Και τι είναι τελικά το ΦΒ; Η ζωή που δε ζήσαμε; Τα όνειρα που πήγανε χαράμι; Η φυγή μας από την πραγματικότητα; Να δείξουμε αυτό που δε μπορούμε να είμαστε; Η ελπίδα μας ότι όπου δεν πετύχαμε ως γνωστοί θα πετύχουμε ως ανώνυμοι; Ό,τι και νάναι, αξίζει το χρόνο και το συναίσθημα, όταν το beautifulcatastrophe είναι δεδομένο κατά 99%;

 

 

Τελικά θυμάμαι τα λόγια του Morris (νομίζω στο NakedApe ή στο HumanZoo): «Κι ο Ωνάσης κι ο Ροκφέλερ είχαν στη λίστα τους 20 κοντινά τους πρόσωπα, όσους ήξερε ο σπηλαιάνθρωπος πριν από 20,000 χρόνια». Πρέπει να κατεβάσω τους τηλεφίλους στους 20; Αλλά τότε δε θα χρειάζομαι FB, τους έχω στην κανονική ζωή.

Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά, για τον καθένα.

Και εύχομαι λίγο καλύτερα τα πράγματα για τη μαύρη πατρίδα μας που έζησε για δεκαετίες το μεγάλο μύθο της, το δικό της FB ή όνειρο, που τώρα της έχει γίνει βραχνάς και εφιάλτης…

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

SHARE
RELATED POSTS
Grexit από τον κακό εαυτό μας, του Γιάννη Πανούση
Περί αναρτήσεων και συναντήσεων, του Ηλία Καραβόλια
Για να σ’εμπιστευτώ, της Τζίνας Δαβιλά
1 Comment
  • Chris Mangoutas
    27 Δεκεμβρίου 2014 at 11:56

    Σίγουρα πολλαπλές οι χρήσεις του FB και δεν κατηγορώ κανέναν. Τον άρρωστο ή μοναχικό για τον οποίο είναι βασική διέξοδος. Απλά όπως και στη ζωή, με άλλους ταιριάζουμε, με άλλους όχι.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.