Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Υπό [επαν] εξέτασιν…,του Γιάννη Πανούση

Spread the love

 

 

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών

 

Μας πήρανε
όλους τους επιλόγους.
Δεν μας άφησαν να γράψουμε
ούτε έναν.

Στ.Σταυρόπουλος, Πιο νύχτα δεν γίνεται

Στη χώρα μας όλοι και όλα πρέπει να επανεξετασθούν υπό το πρίσμα της εθνολαϊκιστικής αριστεροφροσύνης[;], της λογικής του αντιμνημονιακού Μνημονίου[;] και της “δικαίωσης των αδικημένων της Ιστορίας”[;]

Το Σύνταγμα περιφέρεται ασκόπως από χωρίου εις χωρίον κι από γειτονιά σε γειτονιά, όχι για να μάθουν άπαντες να το σέβονται [όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες], αλλά για να βρεθεί εύσχημος τρόπος παραβίασης του άρθρου 110 [όπως συμβαίνει στις “λαοκρατίες”]
Οι θεσμοί ατροφούν διότι ουδείς τους ανα-γνωρίζει γενική ισχύ κι έτσι μόνον οι “εκτός παιχνιδιού” τους φοβούνται.

Οι διάδρομοι της Βουλής ζουν κι αναπνέουν με τα προβλήματα της επαναφοράς της λίστας και την αναμενόμενη [οσονούπω] παραγραφή της ευθύνης demi-κόκκινων [με ένα Κ]υπουργών.
Η κρίση και το τέλος του Καπιταλισμού άλλοτε εμφανίζεται ως εσχατολογική θρησκεία κι άλλοτε ως [κεκαλυμμένη]business. Άπαντες, πλην των αφελών, κερδοσκοπούν με την ολοκλήρωση του Τίποτα.

Οι όποιες θεωρίες των παιγνίων ή οι συνωμοσιολογίες δεν μπορεί ν’αντικαταστήσουν την καθαρή σκέψη. Απλά συσκοτίζουν την αλήθεια κι αποθαρρύνουν την κριτική στάση [υποβιβάζοντας τον πολιτικό σχεδιασμό σε απλοϊκούς προπαγανδιστικούς ακτιβισμούς αισιοδοξίας].

Μία “ομάδα” με ιδιόρρυθμη ιστορική μνήμη επιχειρεί να πετύχει έναν ανιστόρητο διακανονισμό με την Ιστορία της χώρας.

Κανείς δεν μας εγγυάται την εθνική ύπαρξη ή τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής, όμως εμείς αρεσκόμαστε στο ν’αναζητούμε νέους εσωτερικούς εχθρούς, αυξάνουμε τα δημοκρατικά μας ελλείμματα, διαμορφώνουμε “επαναστατικούς” μύθους ψευδο-αυτοπεποίθησης.

Ορισμένοι “συνταξιοδοτούν” όσους παλαιοπασόκους δεν υποτάσσονται, άλλοι ονειρεύονται παλινορθώσεις [ακόμα και του Μαρμαρωμένου βασιλιά] και πολλοί βρήκαν ευκαιρία να λύσουν τις διαφορές τους για το 1936, 1944, 1949, 1967 κοκ.

Κάποιοι “αριστεροί” χρησιμοποιούν την αριθμητική λογική δίχως ίχνος συμπάσχουσας ενσυναίσθησης , ενώ πλειστάκις ρητορεύουν αυτοναρκισσευόμενοι για την ιδεολογική τους αυτάρκεια. 

Μερικά Κόμματα έγιναν κομματάκια και η περίφημη κοινωνία των πολιτών κυκλοφορεί μεταμφιεσμένη μέσα στα hot spots μήπως αντλήσουν άδηλους πόρους.

Ζούμε –δυστυχώς- σ’εποχές μειωμένων συνειδήσεων, χαμηλών ιδεολογικο-ηθικών πτήσεων και φοβισμένης υποταγής.

Όσο οι εξ αριστερών[;] κυβερνώντες υποκύπτουν στις εμμονές τους να κρίνουν όλους τους άλλους με τη δική τους μεζούρα[σαν αρχιερείς μιας αλάθητης Πίστης], άλλο τόσο θα συσπειρώνονται οι δυνάμεις του αντιδημοκρατικού σκότους.

Αυτή η κατάσταση σε καλό δεν μπορεί να βγει.

Πρέπει τάχιστα να πέσουν τα εσωτερικά τείχη της Αριστεράς για να χωρέσουν όλοι οι αριστεροί, σοσιαλιστές, προοδευτικοί να ξαναβρούν τη φωνή τους οι διανοούμενοι και να επέλθει πραγματική κάθαρση στο δημόσιο βίο.

Πρέπει άπαντες να υπερβούμε τον [κακό] εαυτό μας για να πιστέψουν και πάλι οι Έλληνες στην Ελλάδα.

ΥΓ. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν νόημα όταν η κοινοβουλευτική μειοψηφία έχει ενισχυμένο ρόλο. Αλλιώς [εξ] υπηρετεί ή ένα λαϊκιστικό θεαθήναι ή ένα κυβερνητικο-πλειοψηφικό άλλοθι.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η εξομολόγηση του Αριστερού κυβερνήτη Του Ηλία Καραβόλια
Μητροπολιτικά «Μεσάνυχτα»! – Metropolis in the Dark!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ (για όσους έφτιαξαν τις εικόνες της πραγματικής πατρίδας), του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.