Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Υδροδότηση από ΔΕΥΑΡ απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα-Η αλήθεια για τις διακοπές νερού στη Ρόδο

thailand-2361172_960_720.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thailand-2361172_960_720.jpg

 

Η είδηση της στιγμής: [πρώτη δημοσίευση 21:43 11ης Αυγούστου 2017]

 

Το νερό από την ΔΕΥΑΡ θα διανεμηθεί στις 12:00πμ της 12ης Αυγούστου 2017. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την Αθήνα το καθιστούν πόσιμο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iPorta.gr.

 


Τι έχει συμβεί. Ποια είναι η αλήθεια για την διακοπτόμενη υδροδότηση του τελευταίου ενάμισι μήνα στη Ρόδο:

 

Η έκτακτη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου στις 11/8/2017 για το νερό ξεκίνησε και τελείωσε με μια φράση: «Καλή Παναγιά».

 

Αφορμή για τη ξαφνική πρόσκληση των δημοσιογράφων ήταν όσα είχε πρωτύτερα ανακοινώσει ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος λίγο-πολύ απέδωσε την ευθύνη στη ΔΕΥΑΡ όπως αυτό αποδεικνύεται και μέσα από τις αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb αλλά και οι σχολιασμοί που ακολουθούν από συνεργάτες του.

Ο κος Χατζηδιάκος καυτηρίασε το γεγονός ότι οι δηλώσεις θεσμικών προσώπων ξεφεύγει από το πλαίσιο της σοβαρότητας όταν γίνονται στο fb τονίζοντας ότι δεν θα παρασυρθεί ο ίδιος να ακολουθεί αυτόν το καινοφανή τρόπο επικοινωνίας.

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ρόδου εξήγησε ότι την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου του Φράγματος Γαδουρά την έχει η Περιφέρεια η οποία έκανε διαγωνισμό αναθέτοντας τη διαχείριση του Φράγματος Γαδουρά στην ανάδοχη ΑΚΤΩΡ ΑΕ [Μπόμπολας] , εταιρεία που θα τροφοδοτούσε την ΔΕΥΑΡ με νερό, η οποία ΔΕΥΑΡ θα έκανε τη διανομή του. Στη σύμβαση Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και Ανάδοχης Εταιρείας βρέθηκε εμπλοκή από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν οι διακοπές υδροδότησης, οι οποίες δεν αφορούν στο Δήμο Ρόδου, δεν αφορούν στη ΔΕΥΑΡ πολύ περισσότερο στον πολίτη που ταλαιπωρείται. Αυτά είπε ο Δήμαρχος Ρόδου συμπληρώνοντας ότι Δήμος και ΔΕΥΑΡ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ταχύτατα, καθώς ο ίδιος ο κος Χατζηδιάκος παρέστη με τον κο Χατζημάρκο στη συνάντηση του Προεδρείου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα χωρίς να είναι αρμόδιος για αυτό.

 

«Δεν θα ρισκάρω, όμως, την υγεία των Ροδιτών» συνέχισε σε έντονο ύφος ο κος Χατζηδιάκος προφταίνοντας ερώτηση που είχε να κάνει με το πότε το νερό θα διανεμηθεί από τη ΔΕΥΑΡ, αφού βρίσκεται ήδη στις δεξαμενές . «Εμείς ως Δημοτική αρχή και ως ΔΕΥΑΡ έχουμε το βάρος της ευθύνης για την Υγεία και την ασφάλεια πόσης του νερού. Εστάλησαν δείγματα σε χημεία του νησιού και στην Αθήνα και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Από τη στιγμή που θα μας δώσει το πράσινο φως το χημείο σε τρείς ώρες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση» εξήγησε ο κ Χατζηδιάκος. «Δεν παίξαμε ποτέ και δεν θα παίξουμε και τώρα με την υγεία των πολιτών».

 


Σε έντονο κλίμα ο κ Χατζηδιάκος και πληροφορούμενος τα όσα ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε πει στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ίδιος στην ΠΝΑ δυο ώρες νωρίτερα, απάντησε: «Εξήγησα τι έχει γίνει με την ΔΕΥΑΡ. Αυτοί που μιλούσαν και μιλούν για παρακράτος στο νησί τους προκαλώ να το κατονομάσουν».

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κος Αλέξανδρος Μανωλάκης εξήγησε ότι το νομικό πλαίσιο της ΔΕΥΑΡ είναι αυστηρό ώστε να δεχτεί να υδροδοτήσει το νησί χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους ενώ στις προειδοποιήσεις του κ Χατζημάρκου ότι θα ελέγξει την ποιότητα νερού των γεωτρήσεων του Δήμου, Χατζηδιάκος και Μανωλάκης απάντησαν ότι η δική τους αίσθηση ευθύνης για την ποιότητα του νερού επιβάλλει τους ελέγχους και στις γεωτρήσεις αλλά και εν προκειμένω στο νερό του Φράγματος που θα δοθεί με ευθύνη της ΔΕΥΑΡ στους πολίτες.
Ο κ Μανωλάκης σχετικά με την χαμηλή τιμολογιακή πολιτική του νερού δήλωσε δυσπιστία και εξήγησε ότι αν αυτή τελικά υπάρξει, θα προκύψει από το πλαίσιο προσδιορισμού των ΔΕΥΑ [Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης] βάσει συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.

 

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του κου Μανώλη Διακομανώλη, Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΡ ότι το έργο του Φράγματος Γαδουρά είναι παιδί και ενέργεια της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου Ρόδου από το 1994 με τη συνοχή του Μετοχικού Ταμείου, ότι το έργο ανήκει στους πολίτες και ότι όποιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να το επικαρπωθεί πολιτικά σίγουρα δεν είναι η Παρούσα Περιφερειακή Αρχή με επικεφαλής τον κ. Χατζημάρκο.

 

Αξίζει, τέλος, για να τονιστεί η ευγενική, αλλά αυστηρή τοποθέτηση του κου Μανωλάκη ότι η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου ασκούσε παράλογες πιέσεις στη ΔΕΥΑΡ να υδροδοτήσει το νησί εξωθεσμικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου και οι συνεργάτες του καταργούσαν κάθε επίπεδο αξιόπιστου εργαστηριακού ελέγχου που είχε χρέος να κάνει η ΔΕΥΑΡ απαιτώντας το νερό εδώ και τώρα. Ακολουθούν οι προσωπικές αναρτήσεις του Περιφερειάρχη στο fb, καθώς και οι σχολιασμοί από συνεργάτες του, τις οποίες και παραθέτουμε προκειμένου οι αναγνώστες μας να σχηματίσουν προσωπική άποψη:

 

xatzdeyar.JPG

xatzhmarkosdeyar2.JPG

xatzhmarkossynergates.JPG

 

Ρεπορτάζ για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά

SHARE
RELATED POSTS
Αερολέσχη Ρόδου: 44 χρόνια στην ανάπτυξη και προώθηση του Αεραθλητισμού, του Χρήστου Μυστιλιάδη [Φωτογραφίες]
Ελάφι Ντάμα-Ντάμα εκπέμψατε SOS, του Δημήτρη Γρηγοριάδη
Μεγάλη Καμπάνια Προστασίας του Ελαφιού της Ρόδου από το iPorta.gr – Δηλώστε συμμετοχή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.