Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Χούντα και Δημοκρατία, οι μεταμορφώσεις του τέρατος, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

 

 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

ioynios.jpg

 

1 ΙΟΥΝΙΟΥ 1973 Η Χούντα των Ελλήνων Καραβανάδων προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα. Κάτω απο την εσωτερική μα και την εξωτερική πίεση η χούντα μεταλλάσσεται. Ο Γ. Παπαδόπουλος σε διάγγελμά του προαναγγέλλει την εγκαθίδρυση “Κοινοβουλευτικής Προεδρικής Δημοκρατίας” μετά από πολιτειακό δημοψήφισμα καταλήγοντας με τη φράση «Ζήτω η Δημοκρατία».

 

Αυτό το τελευταίο «Ζήτω η Δημοκρατία», το διαβάσατε καλά. Ναι, το αναφώνησε ο Γ. Παπαδόπουλος!

 

Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως, με τον προσδιορισμό “ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ” (1 Ιουνίου 1973) ανακοινώνει την εγκαθίδρυση του νέου πολιτεύματος.

 

Έπεται συνέχεια:

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 1973. Η Χούντα διενεργεί δημοψήφισμα μεταβολής πολιτεύματος σε προεδρευομένη δημοκρατία. Το αποτέλεσμα από μόνο του δείχνει πως είναι κατασκευασμένο: “ΝΑΙ” 78,4% και “ΟΧΙ” 21,6%.

 

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1973. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος βγάζει την στρατιωτική στολή, φοράει φράκο και ημίψηλο καπέλο (τέτοια φορούσαν τότε οι πολιτικοί) και ορκίζεται πρόεδρος της (Δικτατορικής) Δημοκρατίας. Λίγες μέρες αργότερα θα διορίσει κυβέρνηση υπό τον Σπύρο Μαρκεζίνη.

 

Παρακαλώ να μην πεί κανείς πως τι μας νοιάζει εμάς τώρα, είναι μπαγιάτικα αυτά και τώρα έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε. Τα αυγά του φιδιού -Φασίστες και Ναζί- είναι πολλά και εκκολάπτονται συνέχεια εδώ κι εκεί, όπως και τότε… στις 21 Απρίλη 1967.

 

Παραθέτω δυο σκίτσα μου από ΤΟ ΒΗΜΑ: 7 Ιουνίου το ένα, 24 Ιουλίου το άλλο. Ένεκα που στην Ελλάδα επικρατούσε πλέον πλέρια Δημοκρατία τα σκίτσα δεν λογοκρίθηκαν.

 

 

ioylios.jpg

 

 

 

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Ε.Ε. και ελευθερία του λόγου – E.U. and freedom of speach, του Βαγγέλη Παυλίδη
IN-THE-MOUTH.jpg
Με την ψυχή στο στόμα, του Βαγγέλη Παυλίδη
Η θαλασσινή Αφροδίτη – The marine venus, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.