Πόρτα στον Κόσμο

Χαλέπι: Ξεραίνουν ψωμί για να γλυτώσουν από την πείνα, της Μαρίας Καρχιλάκη

Spread the love

2cf6603.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

 

Χαλέπι: Ξεραίνουν ψωμί για να γλυτώσουν από την πείνα

 

Καθώς ο στρατός του Άσαντ, υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία και σιίτες μαχητές από το Ιράν, το Ιράκ και τη Χεζμπολά, σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Χαλέπι, όσοι μένουν στις ανατολικές περιοχές της πόλης -περίπου 300.000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ- που ακόμη ελέγχουν οι αντάρτες, είτε μαζεύουν τα πράγματά τους για να φύγουν πριν αποκλειστούν είτε προετοιμάζονται για ν’ αντέξουν την πολιορκία.

Εκείνοι που έχουν αποφασίσει να μη φύγουν -είτε από επιλογή είτε από ανάγκη- έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Καθώς οι φούρνοι κατεβάζουν ρολά, αρκετοί έχουν αρχίσει να ξεραίνουν ψωμί απλώνοντάς το στις ταράτσες των σπιτιών τους, το κάνουν δηλαδή παξιμάδι για να μπορεί να διατηρηθεί, λέει στο Ασοσιέιτεντ Πρες ο Μπάχα Χάλαμπι που για την ώρα παραμένει στο Χαλέπι.

 

bahaa halabi

Η βομβαρδισμένη συνοικία Αλ Σάαρ του Χαλεπίου – Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

 

Ο Χάλαμπι επιλέγει να μείνει στην πόλη, διότι, όπως αναφέρει, προτιμά να πεθάνει στο σπίτι και τον τόπο του παρά από το κρύο στα σύνορα με την Τουρκία όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες συντοπίτες του περιμένοντας πότε και αν θα τους επιτραπεί η είσοδος.

Οι ελλείψεις στην αγορά είναι ήδη μεγάλες καθώς ο κυβερνητικός στρατός έχει αποκόψει τη βασική οδό ανεφοδιασμού από την Τουρκία. Η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί και τα αγαθά από την άλλη πλευρά των συνόρων έρχονται αραιά και που. O φωτορεπόρτερ, Καράμ Αλμάσρι, που κι εκείνος για την ώρα παραμένει στο Χαλέπι, αισιοδοξεί , όπως λέει στο Ασοσιέιτεντ Πρες, πως το μέτωπο των ανταρτών θ΄αντέξει την πολιορκία.

 

karam almasri

 

Η εκτίμησή του μοιάζει υπερ-αισιόδοξη. Τα δεδομένα επί του εδάφους μετά την προέλαση του κυβερνητικού στρατού αλλάζουν άρδην ενώ όπως ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Ρόιτερς, η σύμβουλος του Άσαντ, Μπουτέινα Σαμπάν, οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση έως ότου ανακαταληφθεί στο σύνολό του το Χαλέπι και ελεγχθούν απολύτως τα σύνορα με την Τουρκία:

 

Αυτό που συνέβη στη Συρία είναι αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και ως εκ τούτου λέω με κάθε ειλικρίνεια στα ευρωπαϊκά και δυτικά κράτη ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα. Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι το πρόβλημα και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.

 

Το Ανατολικό Χαλέπι επικοινωνεί ακόμη με τον έξω κόσμο μέσω ενός επικίνδυνου, και εκτεθειμένου στα κυβερνητικά πυρά, περάσματος. Οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναστείλει τις αποστολές βοήθειας και προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Χαλέπι

Ώρα με την ώρα ο κλοιός σφίγγει ολένα και περισσότερο γύρω από τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας ενώ συνεχείς είναι οι αναρτήσεις χρηστών των σόσιαλ μίντια που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση με εικόνες και βίντεο αεροπορικών βομβαρδισμών, όπως αυτός στο μέτωπο του Ταλ Ριφάτ, 40 χιλιόμετρα βόρεια από το Χαλέπι.

 

Από την άλλη, χρήστες που πρόσκεινται στο καθεστώς της Δαμασκού αναρτούν φωτογραφίες που δείχνουν πόλεις, όπου πλειοψηφεί ο σιιτικός πληθυσμός, να υποδέχονται με έξαλλους πανηγυρισμούς τα κυβερνητικά στρατεύματα και τους μαχητές της Χεζμπολά μετά την εκδίωξη των ανταρτών, όπως αυτές από τα μέτωπα των Νιμπόλ και Ζάχρα.

Σε κάθε περίπτωση, το Συριακό παίρνει νέα τροπή· με τη βοήθεια της Μόσχας, ο Άσαντ έχει τώρα το πάνω χέρι, η εκστρατεία στο Χαλέπι αναδεικνύεται σε μητέρα όλων των μαχών και πιθανότατα θα κρίνει την ίδια την έκβαση του πολέμου.

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς η ιδέα της «μεγάλης επαναφοράς» του καπιταλισμού έγινε μια συνωμοσία κατά της καραντίνας και των εμβολίων, του Νίκου Βασιλειάδη
Ανοίγουν οι πόρτες εισόδου στις ΗΠΑ, του Αντώνη Η.Διαματάρη
– Έξω απ’ εδώ και οι δυό!, του Γιώργου Σαράφογλου – Good riddance to both of you!, by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.