Υγεία

Xυμοί ή ολόκληρα φρούτα και λαχανικά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Οι χυμοί φρούτων ή λαχανικών είναι θρεπτικοί καθώς περιέχουν ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία περιέχονται  σε ένα μόνο ποτήρι. Λέμε όμως όχι στην αντικατάσταση φρούτων και λαχανικών από τους χυμούς τους γιατί οι τελευταίοι  δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου ή του λαχανικού που επιλέξαμε να καταναλώσουμε.

Κι αυτό γιατί λείπουν οι ίνες τους που έχουμε πετάξει στα σκουπίδια αλλά και πολύτιμες βιταμίνες που υπάρχουν στο φλοιό του και  χάνονται με το στύψιμό του. Για παράδειγμα  η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχει  αιθέρια έλαια και περισσότερη βιταμίνη C από το υπόλοιπο φρούτο. Πλουσιότερες είναι και οι συγκεντρώσεις του φρούτου σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η  λευκή σάρκα κάτω από τη φλούδα του πορτοκαλιού είναι πλούσια σε φλαβονοειδή τα οποία έχουν έντονη αντιβακτηριδιακή δράση και ενισχύουν τις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Η ζάχαρη των χυμών

Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες ποσότητες  φρουτοχυμών μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους διαβητικούς: όχι μόνο δεν περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά αλλά περιέχουν όλη τη ζάχαρη των φρούτων! Αν λοιπόν έχετε αυξημένα επίπεδα σακχάρων, μπορείτε να αντικαταστήσετε τους φρουτοχυμούς με χυμούς λαχανικών που είναι ωφέλιμοι και έχουν  χαμηλά επίπεδα σακχάρων.

Οι χυμοί του εμπορίου περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, οπότε έχουν περισσότερες θερμίδες. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να καταναλώσουμε χυμούς του εμπορίου, καλό είναι να επιλέξουμε φυσικούς, που δεν θα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα: και πάλι όμως χρειάζεται μέτρο.

Ωστόσο είναι επικίνδυνο να καταναλώσουμε ολόκληρο κάθε φρούτο ή λαχανικό συμβατικής καλλιέργειας γιατί στο εξωτερικό του υπάρχει μεγάλη ποσότητα εντομοκτόνων και άλλων χημικών  με τα οποία έχουν ψεκάσει  το δέντρο ή το φυτό από το οποίο προήλθε το φρούτο ή το λαχανικό. Βέβαια, στα περισσότερα λαχανικά αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, γιατί πολύ απλά καταναλώνουμε το εξωτερικό τους περίβλημα, αν για παράδειγμα πρόκειται για φυλλώδη λαχανικά.

Αν το φρούτο είναι βιολογικής γεωργίας, μπορούμε να το καταναλώσουμε ολόκληρο αρκεί να το έχουμε πλύνει σχολαστικά και να έχουμε αφαιρέσει στίγματα και τρύπες στις οποίες μπορεί να κρύβονται αυγά εντόμων! Τη φλούδα του βιολογικού φρούτου μπορούμε να τη βάλουμε τριμμένη σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες, επιδόρπια γιαουρτιού, σάλτσες και ότι άλλο.

Όχι ότι ο  φρεσκοστυμμένος χυμός αν τον καταναλώσουμε άμεσα είναι ανώφελος: αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής και μπορεί να  αυξήσει τη δόση συγκεκριμένων βιταμινών,  τις οποίες ενδεχομένως να έχει ανάγκη ο οργανισμός. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να κάνουμε σε ετήσια βάση εξετάσεις αίματος με τις οποίες χαρτογραφούμε τις ανάγκες του οργανισμού και εντοπίζουμε τις ενδεχόμενες ελλείψεις του.

Χυμό ή Smoothie;

Στο smoothie χρησιμοποιούμε ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό, με  τις φυτικές ίνες και μέρος του φλοιού του. Περιέχει φυτικές ίνες και είναι πιο χορταστικό ενώ γεμίζουμε το ποτήρι με λιγότερα φρούτα και λαχανικά: είναι λοιπόν και θέμα οικονομίας.

Και βέβαια:

Χρησιμοποιούμε βιολογικά φρούτα λαχανικά.

Να είναι φρέσκα και όχι κατεψυγμένα.

Δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να προσθέσουμε παγωτό, ζάχαρη, μπισκότα και τα συναφή για ευνόητους λόγους…

Αν θέλουμε να έχουν γλυκιά γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε γιαούρτι και μέλι.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί ζαλίζομαι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποτέ δεν είναι αργά να κόψεις το τσιγάρο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι στη φασολάδα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.