Από το μπλογκ του Βαγγέλη

William Faulkner, ουίσκι και κροκέτες σολομού, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

Για την υγεία σας, προτείνεται επίσκεψη στο blog του  

 

 

 

 

 

W.-FAULKNER.jpg

 

 

 

 

“Χαρτί, καπνός, φαγητό και ουίσκυ”

William Faulkner, τι του χρειάζεται για να γράψει

Ο William Faulkner γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 1897. Αμερικανός συγγραφέας, Βραβείο Νόμπελ 1949, Pulitzer Prize 1962 και διάφορες άλλες διακρίσεις. Έγραψε νουβέλες, ποίηση, ένα θεατρικό έργο και σενάρια για τον κινηματογράφο. Τα πιο γνωστά έργα του διαδραματίζονται στην φανταστική κομητεία Yoknapatawpha, στο Τενεσή -στον Νότο των ΗΠΑ- όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Το πρόβλημά του με το πιοτό δεν εμπόδισε την συγγραφική του επιτυχία. “Ο πολιτισμός αρχίζει με την απόσταξη”, είπε κάποτε. Αντίθετα με άλλους γνωστούς συγγραφείς όπως ο Χέμινγκγουαίη ο Faulkner έπινε ακόμα και όταν έγραφε. Όταν κάποτε ο μεταφραστής των έργων του στα Γαλλικά του έδειξε μια παράγραφο που δεν την καταλάβαινε, ο Faulkner έσκασε στα γέλια: “Δεν έχω ιδέα τι εννοώ. Εχω βλέπεις τη συνήθεια να γράφω την νύχτα και έχω πάντα το ουίσκυ μου εκεί που το φτάνω. Μού ‘ρχονται τόσες και τόσες ιδέες που δεν τις θυμάμαι το πρωί”.

Κάθε λίγο και λιγάκι, σκόπιμα πολλές φορές, ο Faulkner γινόταν στουπί σε σημείο που δεν ήξερε τι του γινόταν. Το αγαπημένο του πιοτό ήταν το ουίσκι και το αγαπημένο του κοκτέιλ το Mint Julep: Bourbon whiskey, ένα κουταλάκι ζάχαρη, δυο τρία φυλλαράκια δυόσμο, θρυμματισμένο πάγο, σε μεταλλικό παγωμένο κύπελλο. Τα κρύα βράδια του χειμώνα προτιμούσε ένα Hot Toddy που τα’φτιαχνε μόνος του: Ένα μεγάλο ποτήρι γεμάτο μέχρι την μέση με Bourbon, μια κουταλιά ζάχαρη, χυμό μισού λεμονιού. Ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και συμπληρώνεις το ποτήρι με βραστό νερό.

Μα να μην νομίζει κανείς πως δεν έτρωγε κιόλας, κανένας δεν ζει μόνο με ουίσκι, ή ούζο, ε; Έχει σωθεί μέχρι τις μέρες μας η συνταγή για τις αγαπημένες του κροκέτες σολομού. Ο Faulkner έφτιαχνε τις κροκέτες του με σολομό κονσέρβα. Παρακαλώ δοκιμάστε τις με φρέσκο σολομό. Αντιγράφω από το Gourmet:

2 κουταλιές ελαιόλαδο – σολομός φιλέτο χωρίς κόκκαλα – αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι – 1 1/2 φλυτζάνι μπαγιάτικο ψωμί – 3 κουταλιές άνηθος ψιλοκομμένος – 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια – 1 πολύ μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο – 2 αυγά χτυπημένα – χυμός 1/2 λεμονιού – 3 κουταλιές λάδι – 1 κουταλιά αλεύρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C. Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε επάνω το φιλέτο σολομού και το λαδώνουμε με το πινέλο. Αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε 10 – 15 λεπτά, απομακρύνουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σ’ ένα μπώλ κομματιάζουμε τον σολομό με το πηρούνι και προσθέτουμε τα ψίχουλα, άνηθο, κρεμμυδάκια, κρεμμύδι, αυγά, χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο, τουλάχιστον μισή ώρα. Με το μείγμα φτιάχνουμε μεγάλους πλατιούς “κεφτέδες”, στο μέγεθος περίπου της παλάμης μας και με πάχος περίπου 2 cm. Τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί για τον φούρνο και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα ή καλύτερα από βραδύς.

Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τες μια φορά. Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα με χαρτί της κουζίνας.

Καλή όρεξη. Εμένα πάντως μου φαίνεται καλός κρασομεζές. Σιγά μην τις φάω τις κροκέτες με bourbon…

 

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Τα -ακια, -ουλια και -ουλες, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
SKETCH 0022, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Τουρκικοί παλληκαρισμοί – Turkish bravado, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.