Ανοιχτή πόρτα

Τρεις πόλεις, τρεις Χάριτες, του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas
Spread the love

Xristos Magoutas

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

3ee21.png

 

Τρεις πόλεις, τρεις Χάριτες

 

Τρεις πόλεις συναγωνίζονται στην υποψηφιότητα για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Δε θα πω ποια θεωρώ καλύτερη, ούτε πρέπει. Είναι και οι τρεις ανάμεσα στα διαμάντια της Ελλάδας.

Έτσι κι αλλιώς πώς να κρίνεις μια πόλη από το προσπέκτους? Τον γραφίστα κρίνεις. Και πώς θα κρίνεις με σιγουριά το πρόγραμμα καθεμιάς αν δεν ξέρεις την υποδομή της ώστε να το υλοποιήσει. Τελικά αυτό είναι θέμα της κριτικής επιτροπής που θα έχει τα αναγκαία στοιχεία.
Τότε γιατί γράφω αυτό το κείμενο; Για να πω ότι δεν ξέρω; Όχι για να τονίσω κάτι που είναι κοινό και στις τρεις: τον εθελοντισμό. Σχεδόν άγνωστη η λέξη στην Ελλάδα πριν μερικές δεκαετίες: «Και γιατί να το κάνω; Έχω να κερδίσω τίποτα;». Ήταν η εποχή των χρυσών αγελάδων: Πώς πληρώνομαι χωρίς να κάνω τίποτα που είναι ακριβώς το αντίθετο από τον εθελοντισμό. Εκείνη την εποχή οι εκδηλώσεις για μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας είχαν κοστίσει πανάκριβα γιατί όλοι ήθελαν να πληρωθούν για ό,τι έκαναν και για όσα δεν έκαναν.
Λίγα χρόνια αργότερα πολιτιστική πρωτεύουσα ήταν μια σκανδιναβική πόλη. Το κόστος ήταν μηδέν γιατί όλοι το θεωρούσαν υπερηφάνεια να προβάλουν την πόλη τους, Οι καταστηματάρχες σήκωσαν το με μεγαλύτερο βάρος των εξόδων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έδιναν εθελοντικά ώρες κάθε μέρα σαν ανταμοιβή στο κράτος που τους συντηρούσε επί χρόνια. Και φυσικά ο λαός. Γιατί τελικά ο λαός βάζει τα κριτήρια για την κοινωνία του. Αν δεν αγαπάς την πόλη σου, πώς θα αγαπήσεις την πατρίδα σου; Τυχάρπαστος, κενός και άδειος θα είσαι και θα την ξεπουλάς μέσω των πολιτικών που εκλέγεις.

 

Με χαρά μου παρατήρησα ότι το πνεύμα έχει αλλάξει και φάνηκε αυτό στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Το έζησα κι προσωπικά με ένα βιβλίο μου: γύρω στα σαράντα άτομα – βασικά φοιτητές ή απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών ή ζωγράφοι δούλεψαν εθελοντικά για να φτιάξουν τα γραφικά. Γιατί κανένας μας δεν κέρδισε ούτε ένα ευρώ και τώρα μπορεί να το κατεβάσει κάποιος δωρεάν από το Ιντερνέτ. Συγνώμη για την προσωπική αναφορά — αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναφέρω τον τίτλο – αλλά ήταν για μένα εμπειρία ζωής.

Στο θέμα μας: θα είναι νικήτριες και οι τρεις πόλεις γιατί:

Δεν υπάρχει χρηματική τιμή που να μπορεί να αγοράσει το μεράκι.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

Σημείωση: το iPorta.gr θα κάνει αφιέρωμα και στις τρεις υποψήφιες Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες 2021. Η εκλογή θα ανακοινωθεί από τους επιτρόπους την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016. Κρατάτε την Πόρτα ορθάνοιχτη!

SHARE
RELATED POSTS
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Γκεσέμια ή ο Θεός ας μας λυπηθεί, του Χρήστου Χωμενίδη
Πρόσκληση: ο Νίκος Παπανδρέου μιλά στη Ρόδο την Παρασκευή 10 Μαΐου για την υποψηφιότητά του στην Ευρωβουλή
Πανικός Χατζημάρκου για τις διαρροές του από ΝΔ: βαπτίζει “ΣΥΡΙΖΑ» τον Γλυνό και τη «Συμμαχία»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.