Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Χρυσό χάπι, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Spread the love

Αλέξανδρος Μπέμπης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Ερντογάν έθεσε ή επιχειρεί να θέσει εαυτόν και τη χώρα του εκτός Δύσης με ό,τι αυτό σημαίνει. Η βήμα – βήμα αποκαθήλωση του κεμαλισμού καθώς και η soft εκδοχή των βανδαλισμών του ISIS στην Παλμύρα, με την μετατροπή της Αγιασοφιάς σε τέμενος, μαρτυρούν την στρατηγική επιλογή του για απεξάρτηση από τις ”δυτικές” υποχρεώσεις του. Δικό του πρόβλημα αν επέλεξε να το κάνει με χαρακτηριστικά ταλιμπανισμού. Όπως όμως και δικαίωμά του αφού είναι εκλεγμένος ηγέτης όπως και του τουρκικού λαού που έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Παρενθετικά, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, οφείλουμε να του πούμε ένα μπράβο που δεν δέχεται πατροναρίσματα από τους ισχυρούς- θου Κύριε μη πω καμιά βαριά κουβέντα-άσχετα με τον τρόπο που το επιδιώκει και τις συνέπειες που θα έχει.

Συνεπώς το πρόβλημα ξέφυγε από τα στενά πλαίσια της ελληνοτουρκικής διαφοράς και έγινε δυτικοτουρκική. Αυτό αναβαθμίζει τη χώρα μας στη θέση του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Μας δίνει έτσι την τεράστια ευκαιρία, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε να κατοχυρωθούμε και να οχυρωθούμε απέναντι σε έναν προβλέψιμο γείτονα. Είναι χρυσωμένο χάπι αν δεχτούμε να γίνει διάλογος μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και τις παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας στο κέντρο της Αν. Μεσογείου σε διαφιλονικούμενα-σύμφωνα με τις ΗΠΑ- ”οικόπεδα”. Τώρα είναι η ευκαιρία να πιέσουμε και να πείσουμε φίλους, συμμάχους και εταίρους ότι αν θέλουν να καθίσει η χώρα μας στο τραπέζι ενός καλόπιστου και πολιτισμένου διαλόγου, θα πρέπει ο καβγατζής να σταματήσει να είναι καβγατζής. Να ξεκαθαρίσουμε ότι διάλογος με την απειλή τεσσάρων σοβαρών λόγων, δηλαδή του casus belli για τα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας, με γκριζαρισμένες μονομερώς από την Τουρκία περιοχές του Αιγαίου, με παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και κυρίως με τις αιμορραγικές για την οικονομία μας καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, δεν μπορεί να υπάρξει. Η αντίδραση της χώρας μας θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυναμική και αποτρεπτική για έναν ακόμη λόγο. Ο κ. Ερντογάν μετέφερε το θέατρο των επιχειρήσεων σε μια ενδεχομένως ανούσια από οικονομικής άποψης περιοχή για τον απλό λόγο ότι ξέρει ότι στο εσωτερικό Αιγαίο είναι χαμένος από χέρι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας και έτσι πρέπει να αισθανόμαστε όλοι. Είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το μπούλινγκ που μας ασκεί εδώ και δεκαετίες με την ανοχή της ο χαϊδεμένος κανακάρης της Δύσης και να ανατρέψουμε και αντιστρέψουμε το φοβικό κλίμα που μετεωρίζεται. Τα ψέματα τέλος με φίλους, συμμάχους και εταίρους.

Όπως και οι αόριστες υποσχέσεις για στήριξη και τα χτυπήματα κατανόησης στην πλάτη.

Όσο για την περίπτωση του συμπλέγματος του Καστελόριζου-το αγκάθι που είναι πιο βαθιά καρφωμένο στο μάτι της Τουρκίας- θα μπορούσαμε σαν ένδειξη καλής θέλησης να συζητήσουμε ειδικό καθεστώς με την προϋπόθεση όμως την οριστική άρση των τεσσάρων σοβαρών λόγων που αναφέρθηκαν πιο επάνω.

Φανταστείτε πώς θα αισθανόμασταν εμείς αν, χάριν παραδείγματος, ήταν τουρκική επικράτεια η Γαύδος.

Συμπέρασμα.

Όχι διάλογος για μια πιθανόν άνευ οικονομικού αντικειμένου περιοχή, αν δεν δικαιωθούν και δεν ανακουφιστεί η ψυχή των δεκάδων ΗΡΩΙΚΩΝ ΙΚΑΡΩΝ μας που έπεσαν μαχόμενοι στον αγώνα τις προηγούμενες δεκαετίες καθώς και για τους τρεις άλλους εξ ίσου σοβαρούς λόγους που αναφέρθηκαν.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Δαβιλά: θα έρθεις;
“Σίγησαν” τα πενάκια του Βαγγέλη Παυλίδη – Η Πόρτα μας πενθεί
20525703_1988108224804640_5848327153125532740_n.jpg
Από τον Μάκη στον Εδουάρδο, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.