Πόρτα στον Κόσμο

Τουρκία: εκκαθαρίσεις δίχως τέλος – «νεκροταφείο προδοτών» στην Πόλη, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

 

Μαρία Καρχιλάκη 

 

  

Μαρία Καρχιλάκη 

 

 

  

 

255l.jpg

Honey Bar Μελεκούνι με Πορτοκάλι + Αμύγδαλο

 

 

turkey-purges-cemetery.jpg

 

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή τον πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και ζητά την έκδοσή του. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.Η μία και μοναδική λέξη που συνοψίζει την ουσία όσων έχουν συμβεί αυτές τις 15 ημέρες είναι -εκκαθαρίσεις.

Χιλιάδες έχουν αποπεμφθεί από το Δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις, πολλοί εξ αυτών έχουν συλληφθεί, βασανιστεί και διαπομπευτεί, εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει, δημοσιογράφοι -οι περισσότεροι εκ των οποίων είδαν τα ΜΜΕ τους να υποχρεώνονται σε λουκέτο- έχουν οδηγηθεί στον ανακριτή. Όσοι, απ’ αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους, δεν κατηγορούνται για ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα, υποδεικνύονται ως, με κάποιο τρόπο, σχετιζόμενοι με το FETÖ -δηλαδή το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που η Άγκυρα αποκαλεί «Τρομοκρατική Οργάνωση του Φετουλάχ» -άρα εχθροί και συνεπώς επικίνδυνοι.

Οι εκκαθαρίσεις σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, 66.036 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί. Οι περισσότεροι αποπεμφθέντες, συγκεκριμένα 42.767, είναι από το Υπουργείο Παιδείας (αναμενόμενο, καθώς, ως γνωστόν, το Κίνημα Γκιουλέν έχει στο επίκεντρό του την εκπαίδευση και ελέγχει σχολικές δομές εντός και εκτός Τουρκίας). Έπονται εκείνοι του Εσωτερικών (8.777) και ακολουθούν του Υπουργείου Υγείας (5.581). Το γράφημα του Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων Anadolu είναι αποκαλυπτικό της έκτασης των εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο.


Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το γράφημα που απεικονίζει τις εκκαθαρίσεις και στα τρία όπλα. Έχουν ξηλωθεί σχεδόν οι μισοί στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι. Συγκεκριμένα, 87 από τους συνολικά 202 στρατηγούς, 32 από τους 56 ναυάρχους, 30 από τους 67 πτεράρχους.

Το «Νεκροταφείο Προδοτών»

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, σε ακόμη μια πράξη διχασμού και πόλωσης, μόλις έκανε την εμφάνισή του και νεκροταφείο μίσους στην Κωνσταντινούπολη.

Έτσι, όπως είχε προϊδεάσει η Δημοτική Αρχή, κάπου στις ανατολικές συνοικίες της Πόλης, στην πίσω πλευρά ενός εργοταξίου για την κατασκευή στέγης αδέσποτων σκυλιών, οι δυο λέξεις με τα λευκά γράμματα στο μαύρο φόντο της μεταλλικής ταμπέλας σηματοδοτούν το χώρο: «Νεκροταφείο Προδοτών»· στο πλάι ‘χάσκουν’ οι φρεσκοσκαμμένοι τάφοι για νεκρούς πραξικοπηματίες, οι οποίοι, όπως υποδηλώνει ο ταπεινωτικός προσδιορισμός του σημείου της ταφής δεν δικαιούνται προσευχής -όπως άλλωστε έχει ήδη διατάξει η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων- παρά ατίμωσης.

Για την ώρα, μόνον ένας έχει ενταφιαστεί, ένας 34χρονος λοχαγός πατέρας δύο παιδιών, τη σορό του οποίου, λένε τοπικά μέσα, είχε αρνηθεί να παραλάβει η οικογένειά του. «Να μην ηρεμήσουν ούτε μέσα στους τάφους τους», φέρεται να έχει πει ο δήμαρχος της Πόλης, Καντίρ Τοπμπάς. «Να περνά ο κόσμος και να τους βρίζει».

«Αδιανόητα πράγματα, υπό άλλες συνθήκες», σχολιάζει ο Άντριου Γκάρνερ της Διεθνούς Αμνηστίας, στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Τέτοιες ενέργειες, υπογραμμίζει, το μόνο που κάνουν είναι να «συμβάλλουν σε δηλητηριώδη και επικίνδυνη ατμόσφαιρα. Η άρνηση αξιοπρεπούς ταφής συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Τα Μάρμαρα και ο Τζορτζ, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Άσπρες «Ρόμπες» με μάσκες! -White Robes with masks!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
The Whistleblower! (ο Τραμπ και ο “Σφυρίχτρας”), του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.