Πόρτα στον Κόσμο

ISIS: O «Jihadi John» είναι νεκρός, της Μαρίας Καρχιλάκη

Spread the love

2cf6603.jpg

 

 

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη 

 

 

 

 

 

jj.jpg

Η επιβεβαίωση ότι ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο που έγινε το «πρόσωπο» του ISIS συνδέοντας τη δράση του με αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων, ο διαβόητος «Jihadi John», είναι νεκρός, ήρθε αργά το βράδυ από το επίσημο περιοδικό προπαγάνδας του ισλαμικού κράτους, Dabiq.

 

Για τον ίδιο το θάνατο του «Jihadi John», το Dabiq δεν λέει περισσότερα πράγματα απ’ όσα ήδη γνωρίζουμε από δυτικές πηγές ασφαλείας· ό,τι, δηλαδή, ο Mohammed Emwazi -όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- σκοτώθηκε σε επίθεση drone τον περασμένο Νοέμβριο στην πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους, Ράκα.

 

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχουν αφενός ότι, με δύο φωτογραφίες, αποκαλύπτεται το πρόσωπό του αφετέρου η αφήγηση αυτή καθεαυτή.
Στον «Jihadi John» είναι αφιερωμένες οι σελίδες 21, 22, 23 από τις συνολικά 56 του τεύχους 13 του Dabiq. Oι φωτογραφίες του βρίσκονται στις δύο πρώτες και συνοδεύονται από μικρότερο κείμενο η μία, μεγαλύτερο η άλλη. Η τρίτη σελίδα περιλαμβάνει μόνο γραπτό λόγο. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Οι καλύτεροι Μάρτυρες».

 

Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι ο «Jihadi John» ή Abu Muharib al-Muhajir, όπως τον αποκαλεί το Dabiq, έλκει την καταγωγή του από τα βορειοανατολικά της Αραβικής Χερσονήσου και μεγάλωσε στο Λονδίνο το οποίο «έμαθε να μισεί μαζί με τους απίστους κατοίκους του».

 

Στη Συρία έφτασε στα τέλη του 2012 μετά από περιπετειώδες ταξίδι δύο μηνών στη διάρκεια του οποίου, και τουλάχιστον δυο φορές, κρατικές αρχές τον είχαν συλλάβει. Προηγουμένως, γράφει το περιοδικό, είχε καταφέρει να ξεφύγει από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και να τις παραπλανήσει, προσποιούμενος το «χαζό», όταν τον ανέκριναν.

Το Dabiq δεν αναφέρεται ονομαστικά στους ομήρους Foley, Haines, Henning, Kassig και Goto που φέρεται να έχει αποκεφαλίσει ο «Jihadi John» αλλά περιγράφει την κτηνωδία ως «επίδειξη της σκληρότητάς του έναντι των απίστων με έργα που εξόργισαν όλα τα έθνη, τις θρησκείες και τις κλίκες των απίστων».

Σε άλλο σημείο τον χαρακτηρίζει ευγενή, γενναιόδωρο και προστάτη των ορφανών. Μάλιστα, ένδειξη της γενναιοδωρίας του αποτελεί -κατά το περιοδικό- η κίνησή του «να παραχωρήσει σε τραυματία συμπολεμιστή του τη γυναίκα που είχαν σ’ εκείνον δωρίσει για σύζυγο».

 

Ποιος ήταν ο «Jihadi John»

O Mohammed Emwazi γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1988. Μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία το 1994. Αποφοίτησε από τμήμα υπολογιστών πανεπιστημίου του Λονδίνου τo 2009. Την ίδια χρονιά μπήκε στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας για σχέσεις με ξένους μαχητές τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Σομαλία.

Ειδικοί έχουν επισημάνει ότι φαινόταν να απολαμβάνει τις σαδιστικές μεθόδους βασανισμού.

 

Πρώην κρατούμενος του ISIS που είχε συναντήσει τον «Jihadi John» στη διάρκεια της ομηρίας του, ο 26χρονος φωτογράφος, Daniel Rye, έχει πει σε συνέντευξή του ότι αφού πρώτα τον ανάγκασε να χορέψουν τανγκό, στη συνέχεια, μαζί με άλλους μαχητές, τον κλώτσησαν, τον χτύπησαν και τον απείλησαν ότι θα του κόψουν τη μύτη με πένσα.

 

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Jihadi John ήταν σε βίντεο που ανέβηκε στο YouTube τον Αύγουστο του 2014. Κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε τον πολεμικό ανταποκριτή, James Foley. Το βίντεο τελείωνε φρικτά με το αποκεφαλισμένο σώμα του αμερικανού δημοσιογράφου.

 

 

 

 

jihadi_john_800.jpg

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
A Total and Unmitigated Defeat of America! – Η Απόλυτη και Αμετρίαστη Ήττα της Αμερικής!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
04-62051SAINTPETERSBURGMETROEXPLOSION.jpg
Στους 11 οι νεκροί από την επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης
Last Breaths!, by George Sarafoglou- Τελευταίες αναπνοές, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.