Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Το σύνδρομο ΓΑΠ, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Πολλοί αποκαλούν τον Γιώργο Παπανδρέου(ΓΑΠ) πράκτορα των …Αμερικανών! Άλλοι πάλι θεωρούν οτι υπακούει στις εντολές της μητέρας Μαργαρίτας(!) την οποία συνδέουν με εβραικά λόμπι στο διεθνές πολιτικό σκηνικό(!).Και κάποιοι άλλοι θεωρούν οτι ο ΓΑΠ πάσχει απλά απο νεύρωση εξουσίας, οπότε και ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Η τελευταία εξήγηση μοιάζει και η πλέον φυσιολογική.Ο Γιωργάκης δεν έγινε ποτέ πατροκτόνος.Kυβέρνησε την χώρα για μολις δύο έτη με όχημα το κίνημα που ίδρυσε ο πατέρας του,ενώ σήμερα προχωρά στην διάσπαση του.Οι ερμηνείες είναι πολλές.Αυτό όμως που πρέπει να διατυπωθεί κάπως αναλυτικά είναι η συσχέτιση του συνδρόμου της οικογενειοκρατίας στον τόπο (Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες,Παναδρέου,κ.α) με το απομονωμένο σύνδρομο ΓΑΠ. Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί σπάνια περίπτωση ανάλυσης( case study) στην πολιτική ψυχολογία. Κοσμπολίτης, με άπταιστα αγγλικά και όχι τόσο καλά ελληνικά, κινείται εδώ και χρόνια σε διεθνές πλαίσιο(τεως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς)και φυσικά μοιάζει σαν να μην κατάλαβε τι κακό προξένησε στον τόπο του.Mοιάζει σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι έριξε γενιές Ελλήνων σε ένα ζοφερό μέλλον.Διδάσκει σε αμφιθέατρα στις ΗΠΑ πώς θα αναμορφώσει(!)την Ευρώπη και πώς έσωσε(!) την Ελλάδα.Και φυσικά, δείχνει οτι το πιστεύει!

Στην ψυχανάλυση, η πάθηση αυτή δεν έχει σαφή και συγκεκριμένη ονομασία. Είναι κάτι μεταξύ ενοχών και υπεραυτοπεποίθησης, ένα σύνδρομο μεταξύ απόδρασης απο την πραγματικότητα μέσω της φαντασιακής εκδοχής της επιτυχίας.Μια νεύρωση πρωτοκαθεδρίας στην ιστορία με στοιχεία μανιακής επαναφοράς στο παρελθόν.Ο ΓΑΠ δεν πείστηκε οτι έπεσε απο πρωθυπουργός. Ίδρυσε κόμμα που το ονομάζει κίνημα, σε μια περίοδο όπου οι δημοσκοπήσει δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στο 5 %.

Ο Βενιζέλος είναι για τον ΓΑΠ η αιτία της αλλοτρίωσης στην φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Ξεχνάει ότι το ΠΑΣΟΚ απο το 44% κατέβηκε στο 12% επι των ημερών του, και τον βολεύει να θυμάται ότι επί Βενιζέλου κατέβηκε στο 8% ,στις ευρωεκλογές. Ο ΓΑΠ πιστεύει οτι επειδή μια ομάδα 400-500 στελεχών του ΠΑΣΟΚ τον ακολουθεί στις κινήσεις του, μπορεί να τον ακολουθήσει και ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να γίνει ρυθμιστής μετά την 25η Ιανουαρίου.

Η ελληνική κοινωνία είναι αλήθεια ότι δρα περίεργα και ανορθόδοξα.500,000 συμπολίτες μας ψήφισαν την φασιστική ΧΑ, οπότε ας μην απορήσουμε αν άλλοι τόσοι ψηφίσουν τον άνθρωπο που μας έβαλε στα δεινά των μνημονίων και της ύφεσης (άλλωστε τα κριτήρια των ψηφοφόρων είναι παράξενα, συναισθηματικά και επικίνδυνα πολλές φορές).

Ο ΓΑΠ κουβαλάει σαν βάρος το επίθετο του. Νιώθει μόνιμα οτι πρέπει να το αποκαθιστά .Γι αυτό και βάζει στο παιχνίδι την κόρη του, την Μαργαρίτα (θα έχει την ευθύνη της επικοινωνίας στο νέο κόμμα). Για τον Γιώργο, η οικογένεια του είναι κάτι σαν ιστορικό σύμβολο της Ελλάδας.Κάτι σαν “απελευθερωτές” της κοινωνίας. Κατά βάθος λατρεύει τον παππού και τον πατέρα του, ενώ πολλοί νομίζουν ότι άγεται και φέρεται από την μάνα του. Νιώθει πατέρας με παιδί τον λαό, ενώ στην ουσία είναι ένα παιδί που ο πατέρας του κρατούσε κάπως…μακριά από τον λαό.

Η ιστορία θα γράψει οτι ο ΓΑΠ κυβέρνησε δυο χρόνια την Ελλάδα και πρόλαβε να την ρίξει σε μιζέρια και ταλαιπωρία για πολλά χρόνια. Όσοι τον στηρίζουν ώς πολιτικό που μας έσωσε απο την ολοκληρωτική καταστροφή και την πτώχευση, είναι δέσμιοι χειρότερων νευρώσεων από την νεύρωση ΓΑΠ ! Και δυστυχώς θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα που λέει ότι ένας ψυχωτικός εγωμανής μπορεί πάντα να παρασύρει μάζες στην πολιτική. Έχουμε δημοκρατία και όλα επιτρέπονται. Ακόμα και η παράνοια, δυστυχώς…

 

Ηλίας Καραβόλιας

 

SHARE
RELATED POSTS
“Φωτισμένη” ενημέρωση…, του Γιώργου Αρκουλή
Καλό μήνα Μάρτιο και αλεξιμίζερο*, του Κωστή Α.Μακρή
Άνθρωποι παίζουν με τους χάρτες, του Κωστή Α.Μακρή
1 Comment
  • BERRY
    4 Ιανουαρίου 2015 at 13:14

    Και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία μπήκαν σε μνημόνιο και τα κατάφεραν και βγήκαν. Είσθε σίγουρος ότι φταίει μόνον ο ΓΑΠ?

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.