Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Το ξεπούλημα των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Spread the love

Προς ξεπούλημα οδεύουν 168 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, που παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα και κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο ΤΑΙΠΕΔ. Ανάμεσά τους, ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του 20ου αιώνα, οι Προσφυγικές Κατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ολυμπιακά “φιλέτα” όπως τα Ολυμπιακά Κέντρα Γαλατσίου και Μαρκόπουλου, το Ξενία στον Πλαταμώνα, ακίνητα του δημοσίου στην περιοχή της Πλάκας, αλλά και πολλά άλλα σε Αθήνα, περιφέρεια και εξωτερικό.

Η σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε ΦΕΚ και τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

Από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία, οι οκτώ πολυκατοικίες των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας σχεδιάστηκαν από κορυφαίους αρχιτέκτονες για να στεγάσουν ανέστιους και εξαθλιωμένους μικρασιάτες πρόσφυγες. Στους τοίχους τους σώζονται οι σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944. Σήμερα κατοικούνται περί τα 50 από τα 228 διαμερίσματα του συγκροτήματος. Αν και εκτιμάται ότι το Δημόσιο διαθέτει 177 διαμερίσματα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν 137.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά δύο παραλίες σε Ηλεία (Αρκούδι Πηνειού, 13 στρέμματα) και Μονεμβασιά Λακωνίας (Πλύτρα – “Παχειά Άμμος”, 15 στρέμματα), αλλά και ακίνητα στην Ουάσιγκτον, στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής και στο Ερεβάν της Αρμενίας.

Τέλος, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται όχι η κυριότητα, αλλά το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω σύμβασης της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων.

SHARE
RELATED POSTS
Άγιος Ευστράτιος: η κουκκίδα του Βορείου Αιγαίου που λέει “Μολών Λαβέ” και ο Νέος Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ
Στην “αλλαγή” (αν γίνεται) του χρόνου, του Νίκου Βασιλειάδη
Ο Πέτρος σε νέα τροχιά!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.