Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Το δικαίωμα του καπνίζειν ή μη, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

Για την υγεία σας, προτείνεται επίσκεψη στο blog του 

 

 

 

SMOKING-GUN-23.jpg

 

 

 

Διαβάζω πως η ΕΕ ετοιμάζει νέα μηνύματα ενάντια στο κάπνισμα, που θα αναγράφονται στα πακέτα: Το κάπνισμα προκαλεί 9 στους 10 καρκίνους του πνεύμονα- Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα- Το κάπνισμα καταστρέφει τους πνεύμονες- Το κάπνισμα προκαλεί έμφραγμα- Το κάπνισμα προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και αναπηρία- Το κάπνισμα προκαλεί στένωση και απόφραξη των αρτηριών- Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης- Το κάπνισμα καταστρέφει τα δόντια και τα ούλα- Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει το αγέννητο παιδί σας- Ο καπνός σας βλάπτει τα παιδιά- την οικογένεια και τους φίλους σας, κλπ, κλπ.

Είμαι βέβαιος πως κι αυτά τα μηνύματα θα είναι εξ ίσου αναποτελεσματικά όσο και όλα τα προηγούμενα. Πάντα πίστευα πως αν κάποιος θέλει να καπνίζει, να στέκεται με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω ή να πηδήξει απο τον πύργο του Eiffel είναι απόλυτο δικαίωμά του. Είναι όμως δικαίωμα και του καθενός άλλου να μήν θέλει να καπνίζει, να μην θέλει να στέκεται με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω και να μην θέλει να πηδήξει απο τον πύργο του Eiffel.
Γι αυτό η λύση στο πρόβλημα είναι, κοντά στην διεκδίκηση του δικαιώματός τους να καπνίζουν, οι καπνιστές να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των άλλων να ενοχλούνται και να μην ανέχονται το κάπνισμα.

Και μια αφελής απορία: αφού, αναγνωρισμένα, το κάπνισμα είναι τόσο επικίνδυνο γιατί δεν χτυπιέται η πηγή, γιατί δεν απαγορεύεται η παραγωγή και το εμπόριο καπνού, όπως γίνεται με άλλες βλαβερές ή “βλαβερές” ουσίες; Τόσο δυνατό είναι το “λόμπυ του καπνού”;

Ευχαριστώ πάντως που δεν καπνίζετε κοντά μου.

 

SHARE
RELATED POSTS
Νότια Ρόδος: το πένθος, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ο γερο-ναυτικός, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Οι συστάσεις – The introduction, του Βαγγέλη Παυλίδη
1 Comment
 • Β.Π.
  11 Οκτωβρίου 2015 at 09:14

  Θυμήθηκα ένα καλαμπούρι, γνώστο φοβάμαι στους πολλούς μα νά το για τους λίγους που δεν το ξέρουν.
  Πάει ένας στο περίπτερο και πέρνει τσιγάρα. Κοιτάζει το πακέτο: “Το κάπνισμα προκαλεί ανικανότητα”, γράφει πάνω.
  “Πωπω”, λέει ο καπνιστής στον περιπτερά, “παρ’το αυτό και δώσε μου ένα με καρκίνο”.
  Στην Ρόδο ο καπνιστής του ανέκδοτου προέρχεται απο συγκεκριμένο χωριό με πολύ ιδιάζουσα προφορά 🙂
  ο Θα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.