Πρόσωπα - Αφιερώματα

Το δάκρυ του Τζίμη και η βράβευση του Σάββα, το γένος Καρατζιά, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά 

 

 

 

 

 

 

 

 8c859e2660a145679fa37a9ca714dbb9.jpg

 

 

Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στους δεσμούς αίματος, κυρίως όταν αποτυπώνονται στις λεπτομέρειες. Ανάμεσα σε πατεράδες και μανάδες με γιους και κόρες. Εκεί βλέπεις την σχέση. Από ποια υλικά είναι χτισμένη. 

Σήμερα ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και το Δημοτικό Συμβούλιο βράβευσαν για το έργο του τον μουσικό Σάββα Καρατζιά, γιο του Δημοτικού Συμβούλου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΡ Δημήτρη Καρατζιά, του γνωστού σε όλους μας Τζίμη.

 

Σε μια σεμνή τελετή με έντονη την αγάπη και τον θαυμασμό στον δημιουργό Σάββα, ως μουσικό, ως διευθυντή του Ωδείου Corelli, ως καλλιτέχνη που δουλευει χρόνια με τον προσωπικό του φίλο Αλκίνοο Ιωαννίδη και πάντα μας εκπλήσσουν με τις ιδέες τους εντός και εκτός Ελλάδας [ήδη η φήμη του Σάββα έχει υπερβεί τα στενά ροδιακά πλαίσια] ο Δήμαρχος μίλησε για τον καλλιτέχνη με απλότητα και με την ειλικρινή ευαισθησία που τον διακρίνει, για τις δεξιότητες και την καλλιτεχνική του πορεία, επισημαίνοντας το ξεχασμένο: αξία έχει να δημιουργείς έξω από τον τόπο σου, αλλά να μην ξεχνάς ποτέ τις ρίζες σου. Και ο Σάββας τηρεί τούτο τον άγραφο νόμο.

 

Και ήρθε η ώρα του Τζίμη. Ψηλός και ογκώδης γύρισε το βλέμμα του στους παρόντες της τελετής στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δήμου, δάκρυσε και είπε: “Ευχαριστώ τον Σάββα που είναι γιος μου”. 

 

Όταν οι γίγαντες δακρύζουν από συγκίνηση η πλάση χαίρεται διπλά!

 

Αυτό το διάστημα ο Σάββας Καρατζιάς ολοκληρώνει το έργο του για τον Θεοφάνη τον Μέγα Έλληνα, ενώ στους επόμενους μήνες μια από τις σπουδαιότερες χορωδίες του κόσμου θα παρουσιάσει κάτι θαυμάσιο και πλήρους εκπλήξεων [χορωδία και αφήγηση] υπό την καλλιτεχνική διευθυνση του Σάββα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σάββας Καρατζιάς σε ηλικία 15 χρόνων είχε πτώση από οικοδομή, που ο τραυματισμός τού προκάλεσε μόνιμη αναπηρία, που σε τίποτα δεν τον έχει πτοήσει, τόσο προσωπικά, όσο και οικογενειακά. Είναι σαν το Άστρο της Βηθλέεμ για όσους στερούνται ευελιξία στη σκέψη, ανοιχτό πνεύμα, γαλήνια αποδοχή των απρόοπτων της ζωής. Επιπλέον, λόγω πεποιθήσεων αρνήθηκε να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς του 2004, καθώς τότε η νοοτροπία χειροκροτούσε την αναπηρία που έβγαινε από το σπίτι και όχι τον κανονικό και με ιδιαίτερες δεξιότητες άνθρωπο.”Θέλω να με χειροκροτούν για τη μουσική μου, όχι γιατί με λυπούνται”, λέει ο ίδιος.

 

Στο γένος Καρατζιά… καλοτυχία και ένα υστερόγραφο: την ιστορία την γράφουν πάντα οι αιρετικοί. Οι απρόβλεπτοι στο αναμενόμενο. 

 

Ακολουθεί έκθεση εικόνων από την σημερινή βράβευση στου Σάββα Καρατζιά  από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο.

Λήψη: Μαρία Καραμπίνη και Κωνσταντίνος Ανδρουλάκης

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

  The article expresses the views of the author  

   iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο Μπρούνο στην «αιωνιότητα»… , του Γιώργου Αρκουλή
Vangelis, in memoriam, του Δημήτρη Ι. Μπρούχου
Θόδωρος Παπαδημητρίου: δεν εκπροσώπησε ποτέ την Biennale Βενετίας, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.