Ανοιχτή πόρτα

Το Brexit ήρθε. Η Ευρώπη ραγίζει;, του Θάνου Ασκητή

Spread the love

 

 

Θάνος Ασκητής

 

 

 

 

 

gettyimages-516310504-1160x773.jpg

 

 

Δεν φτάνει η ζέστη που μας έχει αποβλακώσει, μας ήρθε στο κεφάλι και το Brexit της Αγγλίας! Οι καιροί αλλάζουν, οι άνθρωποι αλαλάζουν και οι πολιτείες της Ευρώπης δοκιμάζονται από τους λαούς τους που συνεχώς ζουν όλο και πιο πολύ την οικονομική ανασφάλεια, τη πτώση στη ποιότητα ζωής και φυσικά το μεταναστευτικό που σιγά σιγά παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Όλοι μας εδώ στη δική μας χώρα, αναμφίβολα ζούμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν μπροστά μας και ψάχνουμε και ψαχνόμαστε στο που πάμε, τι μας περιμένει και φυσικά ποιο είναι το αύριο των νέων ανθρώπων και των παιδιών μας.

 

Κάθε μέρα ένα ζοφερό γεγονός γίνεται πραγματικότητα. Βία, εγκληματικότητα, ανέχεια, περνάνε μέσα από τα μάτια μας για να αποτυπώσουν στο μυαλό μας ανάγκες ψυχικές και συναισθήματα που εμπλέκονται με αγωνιώδεις σκέψεις και ουσιαστική αδυναμία να απαντήσουμε σε όλα αυτά που γύρω μας τρέχουν. Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο προσπαθεί να ενωθεί και να αδελφοποιηθεί σε μία μακροχρόνια ειρήνη. Διαφορετικά κράτη, γλώσσες και λαοί, με ενθουσιασμό αλλά και με ηγέτες που ζουν το όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης, ενθουσιάζονται και αρχίζουν να κτίζουν τη μεγάλη ιδέα που θα φέρει τους λαούς σε ανταλλαγή εννοιών, πολιτισμικών και οικονομικών συνεργασιών που το ευρώ μπήκε μετά την οικονομική ένωση ως ο εγγυητής της ίδιας τσέπης και του μοιράσματος αγαθών και επενδύσεων.

 

Σήμερα, όλα αυτά δείχνουν να έχουν χάσει την αξία τους και η απειλή μιας ραγισμένης Ευρώπης έρχεται όλο και πιο πολύ ως μία κακή πραγματικότητα. Το Brexit μπορεί να είναι ένα αγγλικό προνόμιο ή μια υπογραφή θανάτου για τη γηραιά Αλβιώνα.

 

Όλοι εμείς, που παρακολουθούμε τα γεγονότα, ας σκεφτούμε τι έρχεται μετά από αυτό, σε ποια Ευρώπη πιστεύουμε ότι ανήκουμε, πόσο θα μας επηρεάσει αυτό το γεγονός και πως μπορούμε με θετική σκέψη, ψυχραιμία και νηφαλιότητα να διαχειριστούμε την ανάγκη της ειρήνης, της υποστήριξης των κρατών της αλληλεγγύης αλλά και την αποφυγή θερμών υπερεθνικών αντιλήψεων, δεδομένου ότι κερδίζει έδαφος το εθνικό κράτος μπροστά στην ανοιχτή κοινωνία της διαφορετικότητας και της Ευρωπαϊκής ιδέας.

 

askitis.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Ο χρόνος είναι δική μας υπόθεση, του Κωστή Α. Μακρή
Αστρολογικές προβλέψεις για τον Μάϊο 2019, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Δικαίωμα στην στέγη, του Δρ Πάνου Καπώνη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.