Ανοιχτή πόρτα

Το άγνωστο μήνυμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Κάρπαθο, του Μανώλη Δημελλά

1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg
Spread the love

1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg

 

Μανώλης Δημελλάς

 

 

 

p9032629_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Όχι να περπατήσει, δεν έβγαζε μιλιά, μόνο φωνήεντα, άγρια βογγητά ακουγόντουσαν σε όλο το Φοινίκι. Ο ψαράς αυτός ίσα που πρόλαβε να βγει από τη βάρκα, είχε διπλώσει σα χαρτί στα δυο, σφάδαζε από τους πόνους και είχε καταφέρει να τρομάξει, να αναστατώσει όλο το νησί.

 

 

Ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ΄50, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πρωθυπουργό, ενώ στη Κάρπαθο ακόμη δεν είχε δημιουργηθεί το Κέντρο Υγείας, φυσικά ούτε λόγος για αεροδρόμιο, ωστόσο είχαν γίνει οι αναγκαίες εργασίες στο λιμάνι και η προβλήτα δεχόταν επιτέλους τα βαπόρια.

 

 

Στην ιστορία του άτυχου ψαρά έτρεξαν οι γιατροί, αφού τον εξέτασαν όπως μπορούσαν και μελέτησαν τα δεδομένα, έπειτα σε μια σύσκεψη που την έκαμαν στο πόδι κατέληξαν στην τελευταία λύση, να φωνάξουν γρήγορα το ελικόπτερο από τη Ρόδο.

 

 

Στη τελική απόφαση έπαιξε ρόλο το ιστορικό, αφού κάποιος από αυτούς γνώριζε ότι είχε σοβαρά προβλήματα με το στομάχι του, ένα έλκος ταλαιπωρούσε από χρόνια το ψαρά, έτσι φοβήθηκαν ότι πρόκειται για ρήξη και το ταξίδι, για το Νοσοκομείο της Ρόδου, είπαν πως ήταν η ύστατη ελπίδα.

 

 

Διαφώνησε ένας γιατρός, ο Βωλαδιώτης Χριστόφορος Σακελλαρίδης, που πρότεινε να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, αλλά με τον ασθενή να κλαίει από τους πόνους μάλλον δεν υπήρχε περιθώριο για κουβέντες υπομονής.

 

 

Έτρεξαν στο Επαρχείο και ειδοποίησαν τις αρχές, έπρεπε να σηκωθεί ένα Ελικόπτερο από τη Ρόδο, όμως η στιγμή ήταν στραβή κι ανάποδη, το Ελικόπτερο παρουσίασε κάποια ξαφνική βλάβη και ήταν καθηλωμένο στην Κρήτη.

 

 

Δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, τα τηλεφωνικά σύρματα είχαν πάρει φωτιά, έτσι γρήγορα έφτασαν τα νέα στο Σύνταγμα! Στη βουλή των Ελλήνων και τρύπωσαν στα αυτιά του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, κι εκείνος αμέσως αποφάσισε να βοηθήσει.

 

 

Μια άσκηση που Πολεμικού Ναυτικού γινόταν λίγο πιο έξω από τις ακτές της Κρήτης, έτσι διατάχθηκε ένα Αντιτορπιλικό συνοδείας, τύπου Hant 2, το Θεμιστοκλής, να διακόψει το πρόγραμμα του και να κατέβει στην Κάρπαθο, αφού παραλάβει τον ασθενή να τον μεταφέρει αμέσως στη Ρόδο.

 

 

Στις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν η υγεία του ασθενή βελτιώθηκε σημαντικά, έτσι όταν το θρυλικό πολεμικό πλοίο μπήκε με φούρια στα Πηγάδια ο ψαράς σα να μην πολυήθελε να ταξιδέψει για τη Ρόδο, αφού εκεί έπρεπε να μείνει αναγκαστικά 15 μέρες, μέχρι να περάσει το πλοίο της γραμμής και να επιστρέψει στην Κάρπαθο!

 

 

Με τα πολλά πείσθηκε, μπήκε στο Α/Τ και τράβηξε για το Νοσοκομείο, όμως δεν ήταν μια σοβαρή υπόθεση και στο νησί γρήγορα ξεχάστηκαν τα βογγητά και οι πόνοι του ψαρά. Όμως δεν ξέχασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!

 

 

Λίγες βδομάδες αργότερα πρωθυπουργός της χώρας έστειλε ένα συντομότατο μα αυστηρό τηλεγράφημα, με παραλήπτες όλους τους γιατρούς της Καρπάθου που υπέγραψαν την επιβαλλόμενη και εσπευσμένη μεταφορά του ασθενούς!

 

 

Ένας από αυτούς ήταν και ο γιατρός Φραγκίσκος Σακελλαρίδης που έτυχε να περνά από τον Αστυνομικό σταθμό Απερίου μαζί το γιό του Γιώργο, μάλιστα εκείνη την εποχή κι αυτός είχε πάρει το πτυχίο από την Ιατρική σχολή, όταν τους σταμάτησαν οι χωροφύλακες και τους παρέδωσαν ένα τηλεγράφημα.

 

 

Ο Χριστόφορος Σακελλαρίδης ήταν στο τιμόνι του opel Olympia, οδηγώντας προς τη Βωλάδα, έτσι πρότεινε στο γιο του να το ανοίξει το φάκελο και να διαβάσει το τηλεγράφημα.

 

 

«Εστέ Προσεκτικότεροι», Κωνσταντίνος Καραμανλής!

 

 

Αυτό ήταν το μήνυμα που πρωθυπουργού, όπως φαίνεται είχε ενδιαφερθεί και είχε μάθει ότι η μεγάλη κινητοποίηση του Α/Τ Θεμιστοκλή μάλλον δεν ήταν και τόσο απαραίτητη.

 

 

Από τις μνήμες του παιδίατρου Γιώργου Σακελλαρίδη

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.


The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Παύλος Γερουλάνος: “Αθήνα, μια πόλη που έχει ”μπατάρει””-5 απαντήσεις σε 5 καίρια θέματα
Για τον Φώτη Χατζηδιάκο: “Δήμαρχε… ξέρεις και από βέσπα…”, του Γιώργου Σαράφογλου
Ο “Ηρακλής” που νικούσε πάντα το θηρίο , του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.