Ανοιχτή πόρτα

Νιγήρ…λαοί στα ζάρια της παγκόσμιας νέο αποικιοκρατικής ισχύος, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

•Η Νιαμει έπεσε στα χέρια του πραξικοπηματία στρατηγού τάδε. Για έκτη φορά επιτυχημένο πραξικόπημα. Ανετραπη ο Μπαζου. Εκφραστής της συνταγματικής τάξης. Οι ΗΠΑ κόπτονται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Οι Γαλλοι ασκούν πασα δυνατή άμεση επιρροη για την επάνοδο του. Ρευστη κατάσταση. Η Μόσχα και η παραστρατιωτική Wagner ενθουσιωδώς υπέρ του πραξικοπήματος που σπάει τα δεσμά της γαλλοαμερικανικης αποικιοκρατίας. Ρωσικα σημαιακια στα χέρια των διαδηλωτων. Το Isis καιροφυλακτεί με την βάρβαρη αφρικανική εκδοχή του. Η Ρωσία επεκτείνει την νεότευκτη ηγεμονία.Στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τώρα στον Νίγηρα. 40εκ τόνοι δωρεάν σιτηρων.

•Νιγηρ. 24 εκ άνθρωποι. Μουσουλμάνοι. Κυρίαρχο το ευγενές έθνος των Χαουσα. Οι Ζαρμα Σονγκαι, οι Φολανι και οι Τουαρεγκ ασφυκτιούν από την ηγεμονία των ελίτ των Χαουζα. Μεγάλα προβλήματα. 10 εξ σε ακραία φτώχεια ψωμόλυσσα. Όχι ότι οι λοιποί είναι πλούσιοι αλλά έχουν το κάτι τις για να τραφούν, εκτός από τις ελίτ των Χαουσα. Κάθε γυναίκα γεννά μεσοσταθμικά 7 παιδιά. Παιδική θνησιμότητα 15%. Ο μισος πληθυσμός είναι κάτω των 15. Το προσδόκιμο ζωής 62 έτη. Σάχαρα.

•Αλλά..ουράνιο, χρυσός, διαμάντια, πετρέλαιο σε εκμεταλλεύσιμη αφθονια. Το ουράνιο ειναι στα χέρια των Γάλλων και οι Αμερικανοί έχουν συμφέροντα. Μια στις τρεις λάμπες στη Γαλλία ανάβει λόγω Νίγηρα. Είναι η εξήγηση του μειζονος ενδιαφέροντος για τη δημοκρατική τάξη στο Νιγηρα και την αποκατάσταση του προσφιλούς Μπαζου. Είναι η εξήγηση της Ρωσικής φιλανθρωπίας με τα σιτηρά και τις υποσχέσεις στους γεωργούς Ζαρμα Σογκαι για αναβάθμιση των καλλιεργειών.

•Οι Νιγεριανοί αναζητούν ανεξαρτησία για να πλακωθούν μετά μεταξύ τους. Εκτός από τους παραπάνω είναι και οι δραστηριοι εσχάτως Τομπου. Στα ζάρια της παγκόσμιας νεο-αποικιοκρατικής ισχύος.

•Το ζήτημα εκτείνεται σε όλο το Σαχελ. Τα ίδια στο Μάλι και τη Μπουρκίνα Φασο.

•Απορούμε γιατί οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα το δρόμο της μετανάστευσης προς εμάς τους πολιτισμένους. Ένα από τα παιδιά που φέρνει τους καφέδες στο γραφείο , μας ήρθε από την Μπουρκίνα Φασο. Καλής οικογένειας αλλά δεν το άντεχε.Ήθελε Ευρώπη. Τον ρωτούσα για τη πατρίδα του και μου έλεγε πως τα περίχωρα της Ουαγκαντουγκου έχουν πανέμορφη φύση. Αν πάω θα με φιλοξενήσουν είπε οι γονείς του. Απ ‘ τη κοψιά μου φάνηκε Τουαρεγκ αλλά δεν είμαι σίγουρος.

•Εμείς; εκ των πραγμάτων είμαστε με το Μπαζου. Τι άλλο δεδομένων όλων των παραμέτρων. Μπαζου παντός Νίγηρα.

SHARE
RELATED POSTS
Οσάκις βγαίνεις στον πηγαιμό για τον ΗΣΑΠ, να εύχεσαι να επιστρέφεις σώος, του Δημήτρη Κατσούλα
Ιοί στα μυαλά τους, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Η βία και το αίμα συνεχίζονται …,του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.