Πόρτα στη Ψυχολογία

Τι σημαίνουν τα “selfies” για την προσωπικότητά μας;

Spread the love

Με την συνεχή εφαρμογή της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, ολοένα και νέοι όροι ενσωματώνονται στο λεξιλόγιο μας. Ένας διαδεδομένος όρος που απαντάται πολύ συχνά, είναι ο όρος “selfie”, δηλαδή η «αυτοαπεικόνισή» μας στα κοινωνικά δίκτυα. Η διάδοση του όρου είναι τόσο ευρεία, ώστε να μπορεί να παρατηρήσει κανείς κοντινά, επικίνδυνα, αστεία “selfies” και σε διάφορα μέρη.

Ο όρος “selfie” ανακοινώθηκε ως η λέξη της χρονιάς 2013 για το Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, καθώς ήταν αδύνατο να περιηγηθεί κανείς στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να δει τουλάχιστον μία “selfie” φωτογραφία. Ωστόσο, τι λέει αυτός ο τύπος «αυτοαπεικόνισης» για τον άνθρωπο; Η κλινική ψυχολόγος Δρ Lisa Orban και μέλος του British Psychologists Association, είπε στο BBC trending ότι το “selfie” μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα από ό, τι πιστεύουμε.

Εξήγησε ότι τα “selfies” είναι ένα είδος αυτο-εξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού που παρουσιάζουν τόσο μεγάλη απήχηση, διότι έτσι αισθανόμαστε ασφαλείς, νιώθουμε αυτοπεποίθηση να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο και διατηρούμε τον έλεγχο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία πιο αληθινή εικόνα του φωτογράφου από μία τυπική φωτογράφιση που θα του έκανε οποιοσδήποτε άλλος.

Ο ψυχολόγος Dr. Andrew Przybylski πρόσθεσε ότι η “selfie” μπορεί να θεωρηθεί ως ναρκισσιστική επειδή έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει ένα φανταστικό κοινό, αλλά τόνισε ότι δίνει έμφαση στην έντονη ανάγκη του φωτογράφου για προσωπική ικανοποίηση και την επιθυμία του να ανήκει. Έτσι λοιπόν, καθίσταται ζωτικό κοινωνικό εργαλείο και μία μέθοδος για να συνδεθεί κανείς με τους άλλους.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα “selfies” είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους εφήβους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως μέρος της διαμόρφωσης της ταυτότητας τους, εξήγησε η Dr. Orban.

 

SHARE
RELATED POSTS
Θυμός, καταστροφή σχέσεων ή επικοινωνία;, του Ιωάννη Χουρδά
Ερωτική απογοήτευση, του Ιωάννη Χουρδά
Ψυχοσωματικά συμπτώματα, του Ιωάννη Χουρδά
1 Comment
  • Β.Π.
    22 Ιουνίου 2014 at 14:52

    Χάρη στον Dr. Andrew Przybylski εξηγείται τώρα γιατί έχω πάρει δυο τρεις φωτό του εαυτού μου… κι έλεγα, βρε παιδί μου, τι έχω, τι έχω. Είμαι νάρκισσος, απευθύνομαι σ’ ενα φανταστικό κοινό και επιδιόκω την αυτοϊκανοποίση (ολέ!). Νά λοιπόν.
    Επειδή θά έχει κι άλλους αυτοϊκανοποιούμενους νάρκισσους σαν και μένα προτείνω να στείλουμε στην ΠΟΡΤΑ απο μια “selfie”, να γνωριστούμε. Αν το εγκρίνεις, Τζίνα.
    ο Θα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.