Υγεία

Τι… λένε τα κρύα χέρια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Όσοι έχουν παγωμένα άκρα- χέρια ή πόδια- δεν έχουν απαραίτητα χειρότερο κυκλοφορικό σύστημα από τους υπόλοιπους: απλά αντιδρούν με μεγαλύτερη ευαισθησία στην πτώση της θερμοκρασίας.

Τα παγωμένα άκρα μπορεί να οφείλονται και στην νόσο  του Raynaud: σε αυτήν την περίπτωση, τα δάχτυλα χεριών και ποδιών και ενίοτε η μύτη και τα αυτιά, μπορεί να γίνουν λευκά ή μπλε και να μουδιάσουν. Ανάλογα με το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα, μπορείτε είτε απλά να φορέσετε  γάντια και κάλτσες  είτε ν’ ακολουθήσετε  φαρμακευτική αγωγή, την οποία θα υποδείξει ο γιατρός, με στόχο να διασταλούν τα αιμοφόρα αγγεία.

Κρύα χέρια ωστόσο προκαλούν και παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο λύκος, ο διαβήτης, τα  χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Για να διαπιστώσετε βέβαια την αιτία που κάνει κρύα τα χέρια σας, πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις- και αιματολογικές- προκειμένου ο γιατρός ν’ αποφασίσει αν θα συνταγογραφήσει αγωγή, κάποιο συμπλήρωμα ή αλλαγή στην διατροφή σας.

Συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν είναι αλλαγές στην υφή του δέρματος (είναι πιο «σκληρό») στο χρώμα του δέρματος (π.χ μπλε), μούδιασμα ή “μυρμήγκιασμα” ανοιχτές πληγές ή και φουσκάλες με υγρό.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Συμβουλές διατροφής και συμπεριφοράς για τον καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου
Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ για το Σώμα σου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Χτίστε γερά νύχια!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.