Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

The Logical Song, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Όταν είσαι παιδί μπορείς να είσαι ο εαυτός σου με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Μπορείς να αποκλίνεις απ’ τον τρόπο που συνηθίζουν να κοιτάνε τον κόσμο, γιατί ακριβώς αυτή η συμπεριφορά σου επιτρέπεται, ακόμα. Σου επιτρέπεται να έχεις τη δική σου ακατανόητη οπτική. Δεν φοβάσαι μήπως επικυρωθείς σαν παραβάτης ή εγκληματίας αν είσαι ο εαυτός σου. Το πολύ πολύ να σε πουν άτακτο, ή ανυπάκουο, κι αυτό είναι όλο.

Έρχεται όμως αυτή η στιγμή, της ενηλικίωσης, που βρίσκεσαι στην συνοριακή γραμμή που τέμνει τα πάντα σε δύο επίπεδα: νόμιμο-παράνομο. Τότε είναι που αυτή η πρότερη απλότητα χάνεται ανεπιστρεπτί. Όποιος είναι στο λάθος επίπεδο, πετιέται στη φωτιά. Επιλογές έχεις. Μάλιστα για να διευκολυνθείς να μείνεις στο προνομιούχο μέρος , δημιουργούνται τόσες και τόσες συνταγές συμπεριφοράς. Για παράδειγμα υπάρχουν πάντα τα Πολιτικά κόμματα που σε ρυθμίζουν σωστά στη γεωμετρία του κόσμου. Σε νουθετούν και σε καθοδηγούν με το σωστό και το λάθος. Έπειτα έρχονται οι θεσμοί, οι σύλλογοι, οι ομάδες… Τόσες ομάδες που να μπορείς να ενταχθείς, και θα σου προσφέρουν μια νόμιμη μάσκα, μια μάσκα όπου μπορείς να σκεπάσεις, μέχρι να ξεχάσεις, το αληθινό πρόσωπό σου. Κι αν ποτέ, κακή τύχη, βρεθείς με τη λάθος μάσκα στο απευκταίο επίπεδο, τότε λειτουργούν οι διασυνδέσεις … και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Στον ενήλικο κόσμο όλα είναι περίπλοκα, έχουν τόσα πολλά ονόματα, σαν τραπουλόχαρτα, κι εσύ διαρκώς πρέπει να παίζεις τα σωστά φύλλα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
“The Wild & Crazy Trump Years”!(part 3), by George Sarafoglou – «Τραμπ, Χρόνια Τρέλας»!(3ο μέρος), του Γιώργου Σαράφογλου
Τέχνη, Δήμοι και τραπεζοκαθίσματα, του Μάνου Στεφανίδη
Kostis A. Makris
Θέλω πολλά. Ρόμπες όμως δεν θέλω, του Κωστή Α. Μάκρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.